H Ανγκελα Μέρκελ είχε προεξοφλήσει ότι δεν συμφωνεί. Το ευρωομόλογο, ακόμα και αν βαφτιστεί «κορονο-ομόλογο», είναι μια οικονομική έννοια που προκαλεί αρνητικά αντανακλαστικά στη Γερμανία, ακόμα και τώρα που η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με τις κατακλυσμιαίες επιπτώσεις μιας χωρίς προηγούμενο τα τελευταία 100 χρόνια πανδημίας. Ετσι, η πρόταση των εννέα κρατών-μελών απορρίφθηκε στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ (που έγινε με τηλεδιάσκεψη), ετοιμάστηκε ένα άλλο κείμενο και αυτό απορρίφθηκε από την Ιταλία και την Ισπανία που μετρούν χιλιάδες νεκρούς από τον Covid-19 και μια ανείπωτη οικονομική καταστροφή.
Τι είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Σύνοδο; Ο Πρωθυπουργός είναι μεταξύ των εννέα ηγετών που υπέγραψαν την πρόταση για έκδοση κορονο-ομολόγου και μιλώντας από το γραφείο του στο Μέγαρο Μαξίμου επέμεινε στο περιεχόμενο της επιστολής, υπενθυμίζοντας ότι οι εννέα χώρες που υποστηρίζουν την πρόταση εκπροσωπούν το 57% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης.
Ο Πρωθυπουργός τόνισε με έμφαση την ανάγκη λήψης γενναίων πρωτοβουλιών από την Ευρώπη, επισημαίνοντας ότι στις ΗΠΑ ανακοινώθηκε πακέτο στήριξης της οικονομίας ύψους 2 τρισ. δολαρίων και έχουν χαθεί ήδη τρία εκατομμύρια θέσεις εργασίας.
Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε την αναντιστοιχία ανάμεσα στους όρους που χρησιμοποιούνται για την περιγραφή αυτής της κρίσης (επική, πρωτοφανής άνευ προηγουμένου κ.λπ.) και στα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι στιγμής και ζήτησε να διερευνηθούν όλοι οι εναλλακτικοί τρόποι μιας ενιαίας ευρωπαϊκής απάντησης.
Τέλος, ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο ζήτημα της στάσης της Τουρκίας απέναντι στη χώρα μας και ενημέρωσε τους ομολόγους του για τις συνεχιζόμενες προκλήσεις στα σύνορα, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα θα εξακολουθήσει να προστατεύει τα σύνορά της που είναι και εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρόσθεσε δε με έμφαση ότι προϋπόθεση για οποιαδήποτε περαιτέρω συζήτηση με την Τουρκία είναι ο τερματισμός των προκλήσεων.
«Θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για να ξεπεράσουμε την κρίση»
«Η πανδημία του νέου κορονοϊού συνιστά μια πρωτοφανή πρόκληση για την Ευρώπη και για ολόκληρο τον κόσμο» ανέφερε το ανακοινωθέν των μελών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Η κρίση απαιτεί επείγουσα, αποφασιστική και συνολική δράση σε ευρωπαϊκό, εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, υπογραμμίζεται.
«Θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για να προστατεύσουμε τους πολίτες μας και να ξεπεράσουμε την κρίση, διατηρώντας παράλληλα τις ευρωπαϊκές αξίες και τον τρόπο ζωής».
Σε μια αναφορά για την κατάσταση στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, το ανακοινωθέν σημείωσε: «Εκφράζουμε τις ανησυχίες μας για την κατάσταση που επικρατεί στα σύνορα Ελλάδας – Τουρκίας και εκφράζουμε την πλήρη αλληλεγγύη μας στην Ελλάδα, καθώς και στη Βουλγαρία, την Κύπρο και άλλα κράτη-μέλη που έχουν επηρεαστεί με παρόμοιο τρόπο, μεταξύ άλλων, στις προσπάθειές τους να διαχειριστούν τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News