Με αναφορά στους πρόσφατους βανδαλισμούς στο κέντρο της Αθήνας, στον αστικό εξόπλισμό του Μεγάλου Περίπατου, αλλά στο μνημείο για τα θύματα της Μarfin, ξεκίνησε την ομιλία του στη Βουλή για το νομοσχέδιο Χρυσοχοΐδη για τις διαδηλώσεις, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητοστάκης.
«Προχθές κάποιοι βανδάλισαν σημεία της Αθήνας. Βανδάλισαν και το μνημείο για τους συμπολίτες μας που έχασαν τη ζωή τους στην Marfin. Αφαιρώντας μάλιστα, από τη λιτή πλάκα, και τον θυρεό της Ελληνικής Δημοκρατίας. Τα λόγια περιττεύουν. Οχι γιατί κάποιοι λίγοι επιμένουν να μισούν την οργανωμένη Πολιτεία, όσο γιατί ουσιαστικά μισούν τους ίδιους τους συμπολίτες τους, τη μνήμη εκείνων που χάθηκαν. Αλλά και όσους την τιμούν και μαζί τους όλους όσοι διεκδικούν το δικαίωμα να κυκλοφορούν ελεύθερα στο δημόσιο χώρο. Με άλλα λόγια μισούν την ίδια την κοινωνία και περιφρονούν προκλητικά τους κανόνες που διέπουν την οργάνωσή της. Ας μην φοβόμαστε τις λέξεις. Αυτή η πρακτική της τυφλής βίας, της άκριτης έχθρας, της άκρατης καταστροφής λέγεται φασισμός. Και όμως τέτοια φαινόμενα εκδηλώνονται κάθε τόσο στο όνομα του δημοκρατικού δικαιώματος στη διαδήλωση», ανέφερε ο Πρωθυπουργός στην αρχή της ομιλία του.
Και τα λέω αυτά, συνέχισε, για να αναδείξω τη σημασία του νομοσχεδίου που -όπως ξεκαθάρισε- «θωρακίζει την ελευθερία της δημόσιας έκφρασης των πολιτών».
«Το δικαίωμα του συνέρχεσθαι είναι απόλυτα προστατευμένο. Το αναγνωρίζουν και το κατοχυρώνουν τα Συντάγματά μας σχεδόν με την ίδια διατύπωση σε όλες τις αναθεωρήσεις», συμπλήρωσε ο κ.Μητσοτάκης και στο σημείο αυτό επικαλέστηκε τη διατύπωση στο άρθρο 11 του Συντάγματος που όπως είπε, πρέπει επιτέλους να αποκτήσει ρεαλιστική αποσαφήνιση για τον όρο της υπαίθριας δημόσιας συνάθροισης και τους κανόνες διεξαγωγής της.
Αρθρο 11: (Δικαίωμα του συνέρχεσθαι)
1. Oι Έλληνες έχουν το δικαίωμα να συνέρχονται ήσυχα και χωρίς όπλα.
2. Mόνο στις δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις μπορεί να παρίσταται η αστυνομία. Oι υπαίθριες συναθροίσεις μπορούν να απαγορευτούν με αιτιολογημένη απόφαση της αστυνομικής αρχής, γενικά, αν εξαιτίας τους επίκειται σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια, σε ορισμένη δε περιοχή, αν απειλείται σοβαρή διατάραξη της κοινωνικοοικονομικής ζωής, όπως νόμος ορίζει.
«Το σημερινό νομοσχέδιο έρχεται ακριβώς να θωρακίσει την ελευθερία της δημόσιας έκφρασης των πολιτών. Τόσο από τον κίνδυνο της κρατικής αυθαιρεσίας όσο και από τον σφετερισμό του δικαιώματος από όσους δεν θέλουν την ομαλότητα», υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός, δεν ιεραρχεί τα δικαιώματα τα οποία κατοχυρώνει, ούτε αναγνωρίζει ένα δικαίωμα σε λίγους για να το ασκούν εις βάρος των πολλών.
Ομιλία στη Βουλή στη συζήτηση του Νομοσχεδίου για τις δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις
Live | Ομιλία στη Βουλή στη συζήτηση του Νομοσχεδίου για τις δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις.
Geplaatst door Kyriakos Mitsotakis op Donderdag 9 juli 2020
«Εσείς κύριοι στον ΣΥΡΙΖΑ ξεχνάτε ότι ενίοτε επικαλεστήκατε το υφιστάμενο, χουντικό πλαίσιο για να απαγορεύσετε διαδηλώσεις επί διακυβέρνησής σας», παρατήρησε, απευθυνόμενος προς τα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
«Ας μην μιλούν για σχέδια καταστολής όσοι εξύφαιναν μηχανορραφίες στα υπόγεια των “μαγαζιών” τους».
Ο κ. Μητσοτάκης διευκρίνισε επίσης ότι το νομοσχέδιο δεν αφορά τις μεγάλες διαδηλώσεις, όπως πχ αυτή της Πρωτομαγιάς, αλλά θέτει επιτέλους πλαίσιο για το πώς θα γίνονται οι μικρές. Προσδιορίζει, τόνισε, τι σημαίνει δημόσια, υπαίθρια συνάθροιση, προβλέπει κανόνες προστασίας και στηρίζεται στην αρχή της αναλογικότητας.
«Πώς αλλιώς θα βρούμε μία χρυσή τομή ανάμεσα στο δικαίωμα της συνάθροισης και το δικαίωμα να συνεχίζεται κανονικά η ζωή στην πόλη;» διερωτήθηκε, ενώ σε άλλο σημείο της ομιλίας του σημείωσε ότι εφεξής κάθε διοργάνωση δημόσιας μαζικής διαμαρτυρίας θα πρέπει να είναι γνωστή σε όλους.
«Διαδηλώνω σημαίνει πρώτα απο όλα δηλώνω. Εϊμαι παρών και υπεύθυνος για τις επιλογές μου», σημείωσε, ενώ «θα αποφεύγονται οι αντισυγκεντρώσεις που ξέρουμε ότι συχνά οδηγούν σε συγκρούσεις. Κάθε δημόσια μαζική διαμαρτυρία θα πρέπει να είναι γνωστή σε ολους. Να ανακοινώνεται εγκαίρως για να ρυθμίζεται η κυκλοφορία στην περιοχή». Σύντομα επίσης, προανήγγειλε ο κ. Μητσοτάκης, θα υπάρξει και ειδική ιστοσελίδα που θα ενημερώνει το κοινό για τις διαδηλώσεις και πορείες, καθώς και για τις σχετικές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.
«Δεν σκοπεύω να μπω σε άγονη αντιπαράθεση με όσους θεωρούν ότι τους ανήκουν δικαιωματικά τα δικαιώματα και οι δρόμοι και τα πεζοδρόμια», συνέχισε ο Πρωθυπουργός. «Από μικροπολιτική ραθυμία αρνούνται να κατανοήσουν ότι η πατρίδα έχει προχωρήσει μπροστά. Είναι μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα. Επιστρέφω τη θρασύτατη κριτική περί αντιδημοκρατικών ρυθμίσεων από εκείνους που συστηματικά αποδόμησαν τους θεσμούς. Ας μη μιλούν για σχέδια καταστολής στους δρόμους και τις πλατείες όσοι είχαν αποδειχθεί ότι εξύφαιναν μηχανορραφίες στα υπόγεια των “μαγαζιών” τους όπως τα έλεγαν».
Υπενθυμίζοντας τέλος, ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο αποτελεί προεκλογική δέσμευση, ο κ. Μητσοτακης τόνισε: «το είπαμε και πήραμε πολιτική νομιμοποίηση και το κάνουμε πράξη. Πρέπει λοιπόν επιτέλους να πάρουμε τα δικαιώματα στα σοβαρά».
Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε σήμερα, εξήγησε, είναι να «εναρμονίσουμε ελευθερία με την ισότητα των δικαιωμάτων ώστε να πάψουν οι αυτόκλητοι υπερασπιστές των δικαιωμάτων να τις καταχρώνται. Το 1916 ένας νεαρός νομικός και στην συνέχεια επιφανής συνταγματολόγος εξέδιδε το 2ο βιβλίο για υπαίθριες διαδηλώσεις. Ο συγγραφέας θεωρούσε την ελευθερία δημόσιας συνάθροισης κομβικό δίαυλο επικοινωνίας. Εντόπισε όμως μια θεμελιώδη ατέλεια. Την έλλειψη πλαισίου για επιβολή όρων που προέβλεπε το Σύνταγμα. Καλώ όλους τους συναδέλφους της αντιπολίτευσης να ξαναδιαβάσουν το νομοσχέδιο υπο το φως του Αλέξανδρου Σβώλου», ανέφερε επικαλούμενος τον σπουδαίο νομικό και συνταγματολόγο, ενώ παρέθεσε και δύο κείμενα που γράφηκαν απο έγκριτους και αναγνωρισμένους συνταγματολόγους, οι οποίοι οπως επεσήμανε, δεν πρόσκεινται στην ΝΔ.
«Αρθρο του καθηγητή Ν. Αλιβιζάτου που είναι και μια έμμεση απάντηση σε απαράδεκτους ισχυρισμούς που αναπαράχθηκαν στην αίθουσα: “οσο για τον ισχυρισμό ότι το νομοσχέδιο κυβέρνησης είναι το ίδιο ή χειρότερο απο νόμο χούντας είναι νομικά ασύστατος και συνταγματικά αυθαίρετος που θα μπορούσε κανείς να το χαρακτηρίσει αγυρτεία. Το νομοσχέδιο αυτό όπως εύκολα διαπιστώνει ο στοιχειωδώς ενημερωμένος νομικός με λίγες βελτιώσεις που επέφερε ο κ. Χρυσοχοϊδης χωρίς να αλλοιωθεί η ουσία του εναρμονίζεται πλήρως με τα ισχύοντα στις πιο προηγμένες χώρες”», ανέφερε συγκεκριμένα για να προσθέσει:
«Πάμε σε άλλον καθηγητή ο οποιος προέρχεται ακόμα αριστερότερα. Τον κ. Μανιτάκη: η παρούσα κυβέρνηση το τόλμησε. Καιρός ήταν. Δεν πήγαινε άλλο με αυτή την θεοποιημένη πρωτοκαθεδρία του δικαιώματος συνάθροισης που καθε ομάδα διαδήλωνε όποτε ήθελε, όπως ήθελε και όπου ΄’ηθελε προβάλλοντας ιδέες που η ίδια έκρινε ότι είναι άξια. Και όλα αυτά παρεμποδίζοντας ανενδοίαστα την άσκηση των δικαιωμάτων των άλλων».
«Δεν υπάρχει κανένα ουσιαστικό αντεπιχείρημα απο κάνενα ιδεολογικό ρεύμα που να αμφισβητεί τον πυρήνα της θεσμικής τομής που φέρνει η κυβέρνηση. Την ανάγκη να ρυθμιστεί το θέμα όπως επιτάσσει το Σύτναγμα. Μπορούμε να διαφωνήσουμε επι των συγκεκριμένων προβλέψων και να το κάνουμε καλύτερο. Η επι της αρχής απόρριψη όμως του νομοθετήματος συνιστά παραβίαση Συντάγματος. Δεν κάνουμε τίποτα άλλο απο το να φέρνουμε τον εφαρμοστικό νόμο του άρθρου 11 του Συντάγματος όπως το Σύνταγμα επιτάσσει», κατέληξε στη τοποθέτησή του ο Πρωθυπουργός.
Ακολουθεί το βίντεο της δευτερολογίας του Πρωθυπουργού:
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News