725
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην παρέμβασή του κατά τη διάρκεια του τρίτου Διεθνούς Συνεδρίου του Οικονομικού Επιμελητηρίου | INTIMEnews

Μητσοτάκης: Γιατί καβγάδισα με τον Τσίπρα στη Βουλή

Protagon Team Protagon Team 9 Μαΐου 2019, 13:08
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην παρέμβασή του κατά τη διάρκεια του τρίτου Διεθνούς Συνεδρίου του Οικονομικού Επιμελητηρίου
|INTIMEnews

Μητσοτάκης: Γιατί καβγάδισα με τον Τσίπρα στη Βουλή

Protagon Team Protagon Team 9 Μαΐου 2019, 13:08

«Δεν μετανιώνω, οι απαντήσεις μου ήταν πολιτικές, άσκησα πολιτική κριτική».

Με τη φράση του αυτή, κατά τη διάρκεια συζήτησης στο 3ο Διεθνές Συνέδριο του Οικονομικού Επιμελητηρίου, στο Ιδρυμα Νιάρχος, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, εξήγησε πως ήταν επιλογή του να απαντήσει στον Αλέξη Τσίπρα (στην έντονη αντιπαράθεση που είχαν το βράδυ της Τετάρτης στη Βουλή) σε ύφος που ίσως ξένισε σε πολλούς.

«Καταλαβαίνω απόλυτα γιατί μερικές φορές αυτές οι συζητήσεις στη Βουλή προκαλούν μία ασχημη γεύση σε πολίτες που ενοχλούνται από τους υψηλούς τόνους. Τα τριάμιση χρόνια που είμαι πρόεδρος της ΝΔ έχω προσπαθήσει να κρατήσω το επίπεδο του πολιτικού λόγου σε υψηλό επίπεδο. Επέλεξα χθες στη βουλή να απαντήσω. Δεν μετανιώνω, οι απαντήσεις μου ήταν πολιτικές, άσκησα πολιτική κριτική. Θα μπορούμε μέχρι τις ευρωεκλογές να ξαναπάμε την συζήτηση στον πυρήνα της, να μιλήσουμε για το πώς θα βρούμε λύσεις στα προβλήματα των πολιτών», ανέφερε στη σχετική αναφορά του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως «δεν μπορεί κανείς να μην ασχολείται με την ηθική στην πολιτική».

«Σήμερα συγκρούονται δύο πολύ διαφορετικά σχέδια για τη χώρα: η υπερφορολόγηση και τα επιδόματα με την πολιτική της ανάπτυξης»

«Μίλησα χθες μία ώρα στη Βουλή, το κανάλι λογικά θα παίξει μία ατάκα. Αυτά που δεν πουλάνε, τελικά, θα κάνουν τη μεγάλη διαφορά», σημείωσε και περνώντας στα θέματα της οικονομίας επεσήμανε το πραγματικό διακύβευμα:

«Σήμερα συγκρούονται δύο πολύ διαφορετικά σχέδια για τη χώρα, η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ από τη μία με την υπερφορολόγηση και το μοίρασμα επιδομάτων και η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας που έχει στον πυρήνα της την ανάπτυξη». 

Γι’ αυτό και, όπως είπε, «ενοχλείται ο κ. Τσίπρας όταν η ΝΔ μιλάει για κοινωνικό κράτος, δημόσια παιδεία, αντιμετώπιση της ανεργίας, βοήθεια των αδυνάτων, τους νέους συνταξιούχους που βγαίνουν μειωμένη σύνταξη 35%».

Ειδικά για τη 13η σύνταξη (μία από τις παροχές που ανακοίνωσε στο Ζάππειο ο Πρωθυπουργός), σημείωσε ότι πρόκειται καθαρά για προεκλογική εξαγγελία.

«Η 13η σύνταξη», εξήγησε, «στοιχίζει πάνω από 2 δισ. ευρώ, αυτό που ανακοινώθηκε, είναι περίπου 1 δισ. Είναι ένα έκτακτο επίδομα. Αυτό που θα έδινε τα Χριστούγεννα, το δίνει τώρα πριν από τις εκλογές».

«Ποτέ δεν ήμασταν αντίθετοι σε κάποιο επίδομα», απάντησε με αφορμή όσα επιχείρησαν από την Κουμουνδούρου να παρουσιάσουν ότι είπε για το δώρο Χριστουγέννων. «Το θέμα είναι αν πρέπει να μείνουμε μόνο σε αυτό. Το θέμα είναι αν θα πρέπει να μένουμε μόνο στην ανακύκλωση επιδομάτων», τόνισε και ενδεικτικά ανέφερε ότι «με το αφορολόγητο που έχει ψηφίσει ο κ.Τσίπρας , θα στερήσει από τον συνταξιούχο μία σύνταξη».

«Δεν είμαστε αντίθετοι με ένα επίδομα αλλά δεν πρέπει να είναι αυτός ο πυρήνας της οικονομικής πολιτικής η οποία θα πρέπει να δημιουργεί πλούτο και ανάπτυξη»,  παρατήρησε, επαναλαμβάνοντας πως «η οικονομική αντίληψη της Νέας Δημοκρατίας βάζει ως πρώτο στόχο τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης με στόχο το 4% και πλεονάσματα 2% έως 2,5%». 

«Θα μειώσω φόρους, έχω την απαίτηση να βοηθήσετε τους εργαζόμενους λέω στις επιχειρήσεις, γι’ αυτό προτείνω μία συμφωνία αλήθειας. Μιλάμε για ένα ασφαλιστικό τριών πυλώνων. Με συμμετοχή στον δεύτερο και τρίτο πυλώνα του ιδιωτικού τομέα.

»Σήμερα οι φορολογικοί συντελεστές και οι υψηλές εργοδοτικές εισφορές δίνουν κίνητρα για φοροδιαφυγή και γι’ αυτό στόχος της Νέας Δημοκρατίας θα είναι να μειωθεί η κυρία ασφαλιστική εισφορά από το 20% στο 15% με ένα νέο ασφαλιστικό που θα έχει έντονα κεφαλαιοποιητικά χαρακτηριστικά.

»Η πραγματικότητα σήμερα είναι ότι δυστυχώς υπάρχει μία άτυπη συμφωνία μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων, να εμφανίζονται οι εργαζόμενοι ως μερικώς εργαζόμενοι και να θυσιάζονται τα ένσημα για να παίρνουν ζεστό χρήμα. Επί κυβέρνησης ΝΔ μπήκαν τα υψηλά πρόστιμα για την μαύρη εργασία. Ο έλεγχος είναι αδιαπραγμάτευτος», ανέφερε μεταξύ άλλων για να συμπληρώσει στην αναφορά του στο οικονομικό πρόγραμμα του κόμματός του:

«Εάν η σημερινή οικονομία αναπτύσσεται με 2% με μία κυβέρνηση που κάνει ό,τι μπορεί για να διώξει τις επενδύσεις , τότε με μια πιο φιλική κυβέρνηση πόσο μπορεί να φτάσει. Μίλησε χθες ο πρωθυπουργός για το οικονομικό του σχέδιο, αλλά δεν είπε κουβέντα για την ταμπακιέρα για τις επενδύσεις και τις νέες θέσεις εργασίας».

«Σας διαβεβαιώ δεν είμαι κουρασμένος»

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο κ. Μητσοτάκης δεν δίστασε να αναφερθεί στον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος κατά δήλωση της Κατερίνας Παναγόπούλου ήταν κουρασμένος και γι’ αυτό του πρότεινε τις διακοπές θαλαμηγό «Οdyssey» της οικογένειάς της.

«Δεν έχω φανταστεί το πόσες ώρες θα δουλεύω ως πρωθυπουργός. Είναι μία απαιτητική δουλειά όπως πολλές άλλες. Σας διαβεβαιώ ότι δεν είμαι κουρασμένος. Κάποια στιγμή πρέπει να υπάρχει ένα σύστημα κάτω από τον πρωθυπουργό και να λειτουργεί», απάντησε ο πρόεδρος της ΝΔ σε σχετικό ερώτημα που του έγινε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...