2859
Ο Πρωθυπουργός δεν είπε «όχι» για μία σέλφι με τους πιτσιρικάδες που έσπευσαν να τον χαιρετήσουν | Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού

Μητσοτάκης από τα Φάρσαλα: Ανάπτυξη για όλους τους Ελληνες

Protagon Team Protagon Team 13 Σεπτεμβρίου 2021, 17:05
Ο Πρωθυπουργός δεν είπε «όχι» για μία σέλφι με τους πιτσιρικάδες που έσπευσαν να τον χαιρετήσουν
|Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού

Μητσοτάκης από τα Φάρσαλα: Ανάπτυξη για όλους τους Ελληνες

Protagon Team Protagon Team 13 Σεπτεμβρίου 2021, 17:05

«Έχουμε την ευκαιρία να κάνουμε ένα μεγάλο αναπτυξιακό άλμα. Και σε αυτό το αναπτυξιακό άλμα ο πρωτογενής τομέας θα πρέπει να είναι πρωταγωνιστής. Αυτή η κυβέρνηση κρίνεται περισσότερο από τα έργα και λιγότερο από τα λόγια. Δεν θα σας λέμε πράγματα τα οποία δεν μπορούμε να κάνουμε. Δεν θα μπορούμε να λέμε ναι σε όλα τα αιτήματα, αλλά στα δίκαια αιτήματα για τα οποία δεσμευόμαστε ότι θα υλοποιήσουμε να είστε σίγουροι ότι αυτό το οποίο λέμε είμαστε σε θέση να το κάνουμε» τόνισε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε σύσκεψη που είχε Φάρσαλα με νέους αγρότες και εκπροσώπους των τοπικών φορέων στο Δημαρχείο της πόλης.

Στη διάρκεια της σύσκεψης είχε την ευκαιρία να συζητήσει για το πλέγμα των έργων που έγιναν και συνεχίζονται για την αποκατάσταση των ζημιών από τον «Ιανό», αλλά και για τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για τη στήριξη του αγροτικού κόσμου σε όλη τη χώρα. Οι εκπρόσωποι των τοπικών φορέων ευχαρίστησαν τον Πρωθυπουργό για την άμεση ανταπόκριση στην αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν από τον Ιανό. «Καταλάβαμε την πολιτεία δίπλα μας από την πρώτη μέρα» είπε νέος αγρότης της περιοχής.

Αναφερόμενος στις ανακοινώσεις στην ομιλία του στη ΔΕΘ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγησε το συνολικότερο πλαίσιο της κυβερνητικής πολιτικής. «Η ανάπτυξη σημαίνει παραπάνω πλούτος για τη χώρα. Σημαίνει περισσότερα δημοσιονομικά περιθώρια και μας επιτρέπει να κάνουμε πράξη την κεντρική μας προεκλογική δέσμευση ότι η ανάπτυξη την οποία θα δρομολογήσουμε θα αφορά όλους τους Έλληνες. Και όλοι να έχουν ένα μέρισμα από αυτή τη νέα αναπτυξιακή δυναμική η οποία δρομολογείται στην ελληνική οικονομία. Είναι μέτρα τα οποία εντάσσονται σε ένα συνολικό μεταρρυθμιστικό σχέδιο για το πώς θα εκσυγχρονίσουμε συνολικά τις υποδομές της ελληνικής οικονομίας. Και αυτό σε μεγάλο βαθμό αφορά και τον πρωτογενή τομέα» είπε χαρακτηριστικά.

«Κερδίζουμε το στοίχημα να θεραπεύσουμε τις πληγές του “Ιανού”»

Ο Πρωθυπουργός μίλησε για τις περυσινές καταστροφές που προκλήθηκαν από τις πλημμύρες και για την ανταπόκριση της κρατικής μηχανής. «Αμέσως μετά τον Ιανό πετάξαμε με ελικόπτερο πάνω από την περιοχή και συγκλονιστήκαμε τότε από την έκταση της καταστροφής. Και όταν προσγειωθήκαμε στην Καρδίτσα και κάναμε την πρώτη σύσκεψη, έβλεπα στα μάτια των πολιτών την απογοήτευση, την οργή, αλλά και τη δυσπιστία απέναντι στις προθέσεις μας να θεραπεύσουμε τις πληγές του Ιανού το συντομότερο δυνατόν και με διαφορετικό τρόπο απ’ ό,τι αντιμετωπίζαμε στο παρελθόν τέτοιου είδους φυσικές καταστροφές. Πιστεύω ότι ένα χρόνο μετά, το στοίχημα αυτό το κερδίζουμε. Δεν θα πω το κερδίσαμε, ακόμα. Το κερδίζουμε. Οι Θεσσαλοί, όσοι επλήγησαν από τον Ιανό αισθάνθηκαν το κράτος δίπλα τους» είπε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απαρίθμησε αναλυτικά τις ενέργειες αποκατάστασης που έχουν υλοποιηθεί. «Για πρώτη φορά εκταμιεύτηκαν αποζημιώσεις με τόσο μεγάλη ταχύτητα και η τοπική αυτοδιοίκηση, βέβαια, γνωρίζει καλά ότι ουδέποτε στο παρελθόν διαχειρίστηκε η ίδια πόρους τέτοιου ύψους με τόσο μεγάλη ταχύτητα. Ενδεικτικά αναφέρω ότι στον Δήμο Φαρσάλων χορηγήθηκε έκτακτη χρηματοδότηση που έφτασε τα 4,5 εκατομμύρια ευρώ, ενώ στην Περιφέρεια μέχρι στιγμής έχουν δοθεί 55 εκατομμύρια ευρώ, 55 εκατομμύρια ευρώ για έργα υποδομής, όχι απλά για να διορθώσουμε αυτά τα οποία καταστράφηκαν, αλλά για να τα κάνουμε καλύτερα. Και βέβαια σε αυτό θα προσθέσω και τις αποζημιώσεις, οι οποίες δόθηκαν από τον ΕΛΓΑ, αλλά και την εκταμίευση ύψους 55% ως προς τις αποζημιώσεις που αφορούν τις επιχειρήσεις. Έχει δίκιο ο Περιφερειάρχης να λέει ότι για πρώτη φορά εκταμιεύτηκαν τέτοια ποσά, τόσο γρήγορα και σε αυτό το ποσοστό» τόνισε.

Ο Πρωθυπουργός μίλησε επίσης για τη δημιουργία ενός πλαισίου νομικής αρωγής το οποίο χρησιμοποιείται για την άμεση παροχή στήριξης σε περίπτωση φυσικών καταστροφών. «Θέλω να ευχαριστήσω προσωπικά το Χρήστο Τριαντόπουλο. Και νομίζω ότι όλοι σας τού οφείλετε ένα μεγάλο ευχαριστώ, διότι πέρα και πάνω από την τυπική του αρμοδιότητα, έσκυψε πάνω στο πρόβλημα και μας βοήθησε να έχουμε πια ένα νομικό πλαίσιο κρατικής αρωγής, το οποίο είναι σημαντικά βελτιωμένο σε σχέση με αυτό το οποίο κληρονομήσαμε και μάλιστα το οποίο βελτιώνουμε συνέχεια» ανέφερε.

«Παραδείγματος χάριν, στη μεγάλη καταστροφή της Εύβοιας, διαπιστώσαμε ότι είναι πολύ πιο αποτελεσματικό να ενοποιήσουμε όλες τις πλατφόρμες σε μία και να εκταμιεύσουμε ένα ποσό πολύ γρήγορα στους ανθρώπους οι οποίοι έχασαν τα σπίτια τους και τις περιουσίες τους. Προσπαθούμε λοιπόν συνέχεια να γινόμαστε καλύτεροι, αλλά έχουμε πια έναν μηχανισμό, ο οποίος μας επιτρέπει να παρεμβαίνουμε και να θεραπεύουμε τις ζημιές οι οποίες προκαλούνται από φυσικές καταστροφές που δυστυχώς όπως διαπιστώνουμε θα μας επισκέπτονται «ολοένα και πιο συχνά», τόνισε ο Πρωθυπουργός.

«Είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε να επουλωθούν οι πληγές που άνοιξε ο “Ιανος”» ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας τονίζοντας ότι προχωράει η ένταξη του έργου ύψους 22 εκατ. ευρώ για την άρδευση στο Πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης. «Επίσης τα προγράμματα που έχετε υποβάλλει θα περάσουν άμεσα από τις αξιολογήσεις, όπως έχουμε συζητήσει» σημείωσε ακόμη ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών.

«Από τις πρώτες στιγμές ήμασταν εδώ, όλη αυτή η διαδικασία έχει μακρύ ορίζοντα έχει πολλά έργα που είμαστε εδώ για να τα βάλουμε μπροστά» ανέφερε από την πλευρά του, ο υφυπουργός στον Πρωθυπουργό, αρμόδιος για Θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές, Χρήστος Τριαντόπουλος.

Οι εκπρόσωποι των τοπικών φορέων και οι νέοι αγρότες που πήραν τον λόγο ευχαρίστησαν τον Πρωθυπουργό και τους παριστάμενους υπουργούς για την άμεση ανταπόκριση στις ανάγκες που δημιουργήθηκαν από τον «Ιανό». «Καταλάβαμε την πολιτεία δίπλα μας από την πρώτη μέρα» ανέφερε αγρότης της περιοχής.

Παράλληλα, οι συμμετέχοντες στη συνάντηση στο Δημαρχείο στάθηκαν ιδιαίτερα στην ανάγκη να προχωρήσει το έργο της κατασκευής του Φράγματος της «Σκοπιάς» λέγοντας στο Πρωθυπουργό ότι «αν γίνει θα το ονομάσουμε φράγμα Μητσοτάκη» καθώς, όπως είπαν είναι το μόνο έργο που θα κρατήσει τους αγροτες στην περιοχή.

«Το φράγμα του Ενιπέα είναι φράγμα κομβικής σημασίας, εθνικής σημασίας. Και σας δίνω την προσωπική μου διαβεβαίωση ότι θα το παρακολουθώ ο ίδιος, θα τηρήσουμε τα σχετικά χρονοδιαγράμματα και η όλη διαδικασία του σχετικού διαγωνισμού, της ανάθεσης, της προκήρυξης και της ανάθεσης του έργου θα γίνει όσο το δυνατόν πιο σύντομα» είπε ο Πρωθυπουργός.

Το φράγμα της Σκοπιάς

Το σχεδιαζόμενο φράγμα της Σκοπιάς, στον ποταμό Ενιπέα, με εκτιμώμενο προϋπολογισμό 100 εκατομμύρια ευρώ, θα εξυπηρετήσει την αγροτική οικονομία των Φαρσάλων και τις ανάγκες υδροδότησης της περιοχής, ενώ θα έχει και πολύπλευρα «πράσινο» αποτύπωμα.

Κύριος σκοπός του έργου είναι η άρδευση περίπου 100.000 στρεμμάτων γης για την αποδοτική καλλιέργειά τους, με μικρότερο κόστος. Παράλληλα, το φράγμα θα παρέχει νερό στην πόλη των Φαρσάλων και σε σειρά οικισμών της περιοχής, πληθυσμού περίπου 10.000 κατοίκων.

Το φράγμα θα συμβάλλει στην αποκατάσταση των υπογείων υδάτων της περιοχής, περιορίζοντας την υπεράντληση, και θα εξυπηρετεί μικρές υδροηλεκτρικές μονάδες για την παραγωγή ενέργειας.

Το έργο, που θα υλοποιηθεί μέσω ΣΔΙΤ, έχει ήδη χαρακτηριστεί Εθνικού Επιπέδου, Ειδικό και Σημαντικό με απόφαση του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή. Βάσει του σχεδιασμού η πρώτη φάση του διαγωνισμού αναμένεται να προκηρυχθεί έως το τέλος του 2021.

Κουβέντα με τον κόσμο στην πλατεία των Φαρσάλων

Αμέσως μετά τη συζήτηση στο Δημαρχείο, ο Πρωθυπουργός πέρασε από τα καταστήματα στους κεντρικούς δρόμους των Φαρσάλων και συνομίλησε με καταστηματάρχες.

Στη συνέχεια, στην κεντρική πλατεία οι κάτοικοι τον υποδέχτηκαν με χειροκροτήματα και ο Πρωθυπουργός μαζί με τον δήμαρχο Φαρσάλων Ιορδάνη Εσκίογλου είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με νέους σε κεντρικό καφέ.

 

Ακολουθεί ολόκληρη η παρέμβαση του Πρωθυπουργού στο Δημαρχείο Φαρσάλων

Σας ευχαριστώ καταρχάς για την εξαιρετικά θερμή υποδοχή. Θυμάμαι δύο μέρες μετά τον Ιανό, όταν πετάξαμε με ελικόπτερο πάνω από τον θεσσαλικό κάμπο, πετάξαμε πάνω από τα Φάρσαλα, και πρέπει να σας πω ότι όλοι συγκλονιστήκαμε τότε από την έκταση της καταστροφής και όταν προσγειωθήκαμε στην Καρδίτσα και κάναμε την πρώτη σύσκεψη, έβλεπα στα μάτια των πολιτών την απογοήτευση, την οργή, αλλά και τη δυσπιστία απέναντι στις προθέσεις μας να θεραπεύσουμε τις πληγές του Ιανού το συντομότερο δυνατόν και με διαφορετικό τρόπο απ’ ό,τι αντιμετωπίζαμε στο παρελθόν τέτοιου είδους φυσικές καταστροφές.

Πιστεύω ότι ένα χρόνο μετά, το στοίχημα αυτό το κερδίζουμε. Δεν θα πω το κερδίσαμε, ακόμα. Το κερδίζουμε. Οι Θεσσαλοί, όσοι επλήγησαν από τον Ιανό αισθάνθηκαν το κράτος δίπλα τους. Διαπίστωσαν ότι για πρώτη φορά εκταμιεύτηκαν αποζημιώσεις με τόσο μεγάλη ταχύτητα και η τοπική αυτοδιοίκηση, βέβαια, γνωρίζει καλά ότι ουδέποτε στο παρελθόν διαχειρίστηκε η ίδια πόρους τέτοιου ύψους με τόσο μεγάλη ταχύτητα.

Ενδεικτικά αναφέρω ότι στο Δήμο Φαρσάλων χορηγήθηκε έκτακτη χρηματοδότηση που έφτασε τα 4,5 εκατομμύρια ευρώ, ενώ στην Περιφέρεια μέχρι στιγμής έχουν δοθεί 55 εκατομμύρια ευρώ, 55 εκατομμύρια ευρώ για έργα υποδομής, όχι απλά για να διορθώσουμε αυτά τα οποία καταστράφηκαν, αλλά για να τα κάνουμε καλύτερα. Και βέβαια σε αυτό θα προσθέσω και τις αποζημιώσεις, οι οποίες δόθηκαν από τον ΕΛΓΑ, αλλά και την εκταμίευση ύψους 55% ως προς τις αποζημιώσεις που αφορούν τις επιχειρήσεις. Έχει δίκιο ο Περιφερειάρχης να λέει, ότι για πρώτη φορά εκταμιεύτηκαν τέτοια ποσά, τόσο γρήγορα και σε αυτό το ποσοστό.

Θέλω να ευχαριστήσω προσωπικά το Χρήστο τον Τριαντόπουλο. Και νομίζω ότι όλοι σας του οφείλετε ένα μεγάλο ευχαριστώ, διότι πέρα και πάνω από την τυπική του αρμοδιότητα, έσκυψε πάνω στο πρόβλημα και μας βοήθησε να έχουμε πια ένα νομικό πλαίσιο κρατικής αρωγής, το οποίο είναι σημαντικά βελτιωμένο σε σχέση με αυτό το οποίο κληρονομήσαμε και μάλιστα το οποίο βελτιώνουμε συνέχεια.

Παραδείγματος χάρη, στην καταστροφή τη μεγάλη της Εύβοιας, διαπιστώσαμε ότι είναι πολύ πιο αποτελεσματικό να ενοποιήσουμε όλες τις πλατφόρμες σε μία και να εκταμιεύσουμε ένα ποσό πολύ γρήγορα στους ανθρώπους οι οποίοι έχασαν τα σπίτια τους και τις περιουσίες τους. Προσπαθούμε λοιπόν, με άλλα λόγια, συνέχεια να γινόμαστε καλύτεροι, αλλά έχουμε πια έναν μηχανισμό, ο οποίος μας επιτρέπει να παρεμβαίνουμε και να θεραπεύουμε τις ζημιές οι οποίες προκαλούνται από φυσικές καταστροφές που δυστυχώς όπως διαπιστώνουμε θα μας επισκέπτονται «ολοένα και πιο συχνά».

Κατά συνέπεια, όπως έχουμε συζητήσει πολλές φορές, πρέπει να επενδύσουμε στην πρόληψη και στην προετοιμασία. Θέλω να τονίσω ότι κατά την διάρκεια της εφιαλτικής νύχτας του Ιανού, όλοι σας, η Περιφέρεια, οι Δήμοι, αλλά πάνω απ’ όλα οι δημότες, οι εθελοντές, βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή και προστάτευσαν την ανθρώπινη ζωή που ήταν το πρώτο βασικό ζητούμενο εκείνη τη στιγμή της κρίσης. Εάν κάνετε τη σύγκριση με τη Γερμανία, θα διαπιστώσετε ότι στη Γερμανία, ένα κράτος κατά τεκμήριο προηγμένο, έχασαν τη ζωή τους από τις φονικές πλημμύρες του φετινού καλοκαιριού 180 άτομα. Εδώ δεν είχαμε τέτοια συμβάντα.

Και στο κομμάτι αυτό με τη χρήση του 112, γινόμαστε συνεχώς καλύτεροι, ώστε να μπορούμε να προβλέπουμε ακραία καιρικά φαινόμενα ή πυρκαγιές και να δίνουμε τις σχετικές εντολές εκκένωσης και προστασίας των ανθρώπων, την κατάλληλη στιγμή, έτσι ώστε να μπορούμε να προστατεύουμε το υπέρτατο αγαθό, που είναι η ανθρώπινη ζωή.

Όμως, το βασικό μας ζητούμενο δεν είναι μόνο να έρθουμε να θεραπεύσουμε τις πληγές του Ιανού, αλλά να διορθώσουμε δομικές αδυναμίες ως προς τις υποδομές μας και να είμαστε σίγουροι ότι τέτοια φαινόμενα δεν θα επαναληφθούν.

Γνωρίζω καλά την εξάρτηση των Φαρσάλων από το νερό σε όλα τα επίπεδα. Έχετε δίκιο να λέτε ότι αυτή τη στιγμή ο κάμπος των Φαρσάλων είναι το ένα τμήμα της Θεσσαλίας που δεν καλύπτεται από κάποιο ουσιαστικό έργο υποδομής. Γι’ αυτό και αποτελεί προσωπική μου δέσμευση ότι το φράγμα του Ενιπέα στη Σκοπιά θα γίνει, θα ολοκληρωθεί επί των ημερών αυτής της κυβέρνησης. Όπως ξέρετε, με απόφαση της 1ης Μαρτίου 2021 το έργο αυτό έχει ήδη χαρακτηριστεί ως έργο εθνικού επιπέδου. Έχει ενταχθεί δηλαδή, με άλλα λόγια, στον προγραμματισμό του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Φεύγει δηλαδή από το επίπεδο της Περιφέρειας και έρχεται στο επίπεδο του κεντρικού κράτους.

Το έργο θα γίνει με σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Εκτιμούμε τον προϋπολογισμό γύρω στα 100 εκατομμύρια. Θεωρούμε όμως ότι είναι μία επένδυση απολύτως απαραίτητη αφενός για να προστατεύεστε από πλημμυρικά φαινόμενα και αφετέρου για να εξασφαλίσουμε ότι θα μπορείτε να αρδεύετε για πάντα τα 100.000 στρέμματα τα οποία σήμερα πάσχουν αντικειμενικά από έλλειψη νερού. Και βέβαια έχουμε συζητήσει πολλές φορές τα ζητήματα της διαχείρισης του νερού στον Θεσσαλικό Κάμπο. Έχω πει πολλές φορές, πιστεύω με γενναιότητα, θυμάμαι μία φορά, δεν ξέρω πόσοι από εσάς, ίσως ο Χρήστος το θυμάται, μία φορά είχα μιλήσει σε μία κομματική εκδήλωση του 2006, νέος βουλευτής τότε στην Αγιά, και είχα πει και με είχαν στραβοκοιτάξει τότε λίγο οι φίλοι μου, είχα πει «μην βάζουμε όλα μας τα αυγά στο καλάθι της εκτροπής του Αχελώου».

Πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί στο πώς διαχειριζόμαστε το νερό και πρέπει να κάνουμε μία σειρά από άλλα έργα τα οποία αφορούν τα δίκτυά μας, εκσυγχρονισμό των ΤΟΕΒ. Έχετε ήδη πάρει κάποια πρώτα χρήματα. Αλλά βασικά έργα, μικρότερα έργα υποδομής τα οποία αθροιζόμενα μπορούν να προστεθούν στο μεγάλο έργο, αλλά σίγουρα θα μας επιτρέψουν πολύ πιο γρήγορα να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της λειψυδρίας του Θεσσαλικού Κάμπου.

Διότι γνωρίζετε ότι η εκτροπή του Αχελώου είναι ένα έργο εξαιρετικά σύνθετο με πάρα πολλές νομικές εκκρεμότητες. Προχωράμε το πρώτο βήμα που είναι το φράγμα της Μεσοχώρας ως υδροηλεκτρικό έργο επικαιροποιώντας τις σχετικές μελέτες και εξετάζουμε πάντα και τη δυνατότητα ολοκλήρωσης της μερικής μεταφοράς υδάτων από τη Δυτική στην Ανατολική Ελλάδα. Αλλά μέχρι που να ολοκληρωθεί αυτό το έργο πρέπει να τρέξουμε τα υπόλοιπα έργα. Και το φράγμα του Ενιπέα είναι φράγμα κομβικής σημασίας, εθνικής σημασίας. Και σας δίνω την προσωπική μου διαβεβαίωση ότι θα το παρακολουθώ ο ίδιος, θα τηρήσουμε τα σχετικά χρονοδιαγράμματα και η όλη διαδικασία του σχετικού διαγωνισμού, της ανάθεσης, της προκήρυξης και της ανάθεσης του έργου θα γίνει όσο το δυνατόν πιο σύντομα.

Και το ίδιο βέβαια ισχύει -το είπε και ο Δήμαρχος, το είπε και ο Στέλιος- για τα δύο φράγματα στον Ναρθάκι και στο Δίλοφο τα οποία θα λύσουν το πρόβλημα της ύδρευσης των Φαρσάλων. Περιμένω, Στέλιο, να με ενημερώσεις για την απόφαση ένταξης των έργων αυτών στο Πρόγραμμα Τρίτσης. Είναι από τα πολύ μεγάλα έργα τα οποία εντάσσουμε στο Πρόγραμμα Τρίτσης. Πρέπει να το γνωρίζεις, Δήμαρχέ μου, είναι 22 εκατομμύρια. Δεν έχουν πολλοί δήμοι τη δυνατότητα να εντάξουν έργα αυτού του ύψους στο Πρόγραμμα Τρίτσης. Όμως έχω πειστεί ότι το έργο αυτό είναι απολύτως καθοριστικό για να λυθεί άπαξ και δια παντός το ζήτημα της ύδρευσης της πόλης συνολικά του Δήμου των Φαρσάλων. Επομένως και τα έργα αυτά θα προχωρήσουν με πολύ μεγάλη ταχύτητα.

Τελειώνοντας, επιτρέψτε μου να κάνω μια γενικότερη παρατήρηση. Μόλις επιστρέφω από τη Θεσσαλονίκη όπου είχα την ευκαιρία χθες και προχθές να παρουσιάσω τον οικονομικό σχεδιασμό της Κυβέρνησης για τον επόμενο χρόνο. Ένας σχεδιασμός ο οποίος στηρίζεται στην παραδοχή ότι φέτος, αλλά και του χρόνου, θα έχουμε πολύ μεγαλύτερη ανάπτυξη από αυτή την οποία εκτιμούσαμε.

Εκ των πραγμάτων η ανάπτυξη σημαίνει παραπάνω πλούτος για τη χώρα. Σημαίνει περισσότερα δημοσιονομικά περιθώρια και μας επιτρέπει αυτή η αυξημένη ανάπτυξη να κάνει πράξη την κεντρική μας προεκλογική δέσμευση ότι η ανάπτυξη την οποία θα δρομολογήσουμε πρέπει να είναι μια ανάπτυξη που να αφορά όλους τους Έλληνες. Και όλοι να έχουν ένα μέρισμα από αυτή τη νέα αναπτυξιακή δυναμική η οποία δρομολογείται στην ελληνική οικονομία.

Δεν θα διατρέξω σε λεπτομέρεια τα μέτρα τα οποία εξαγγείλαμε. Θέλω να γνωρίζετε ότι είναι μέτρα τα οποία είναι ρεαλιστικά και κοστολογημένα, αλλά είναι μέτρα τα οποία εντάσσονται σε ένα συνολικό μεταρρυθμιστικό σχέδιο για το πώς θα εκσυγχρονίσουμε συνολικά τις υποδομές της ελληνικής οικονομίας. Και αυτό σε μεγάλο βαθμό αφορά και τον πρωτογενή τομέα.

Έχουμε μιλήσει πάρα πολλές φορές, έχω βρεθεί πολλές φορές στη Θεσσαλία να μοιραστώ μαζί σας το όραμά μου για τον πρωτογενή τομέα του μέλλοντος. Γνωρίζετε καλά ότι όταν βρέθηκα στις Βρυξέλες έδωσα πάρα πολύ μεγάλο αγώνα ώστε να προστατεύσουμε τις άμεσες ενισχύσεις των Ελλήνων παραγωγών και τον αγώνα αυτό τον κερδίσαμε. Έχουμε παραπάνω από 19 δισεκατομμύρια ευρώ στη διάθεσή μας για το επόμενο πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης. Και σε αυτό βέβαια θα πρέπει να προσθέσετε τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, πολλοί εκ των οποίων κατευθύνονται σε έργα υποδομής και βέβαια τους αυξημένους πόρους του ΕΣΠΑ.

Λοιπόν, οι περιφέρειες αυξάνουν συνολικά τους πόρους που έχουν στη διάθεσή τους κατά 30%. Έχουμε λοιπόν την ευκαιρία να κάνουμε ένα μεγάλο αναπτυξιακό άλμα. Και σε αυτό το αναπτυξιακό άλμα ο πρωτογενής τομέας θα πρέπει να είναι πρωταγωνιστής. Αλλά για να είναι πρωταγωνιστής -όπως είπαμε- πρέπει να λύσουμε βασικά ζητήματα υποδομών με σημαντικότερο την διασφάλιση ότι θα υπάρχει αρκετό νερό. Αναλαμβάνοντας εσείς ταυτόχρονα την ευθύνη να διαχειριστείτε αυτό το νερό το οποίο ο Θεός μας δίνει, με σύνεση και χρησιμοποιώντας τη σύγχρονη τεχνολογία έτσι ώστε να μην το σπαταλάμε όπως ενδεχομένως γνωρίζετε καλά ότι είχαμε κάνει στο παρελθόν.

Χαίρομαι λοιπόν πάρα πολύ που βρίσκομαι σήμερα μαζί σας Δήμαρχέ μου. Θέλω να ξέρετε ότι όπως σας είπα αυτή η Κυβέρνηση κρίνεται περισσότερο από τα έργα και λιγότερο από τα λόγια. Μόλις ήρθα από την άλλη πλευρά της Περιφερειακής Ενότητας, από το Δαμάσι, όπου παρευρέθηκα στα εγκαίνια του σχολείου το οποίο κατασκευάστηκε σε χρόνο ρεκόρ μετά τον καταστροφικό σεισμό της 3ης Μαρτίου.

Το είπαμε, το κάναμε. Είχα δεσμευτεί προσωπικά στον Διευθυντή του σχολείου και στο Δήμαρχο ότι θα βρούμε τρόπο να κατασκευάσουμε το σχολείο ώστε τα παιδιά του Δημοτικού να στεγαστούν σε ένα σύγχρονο και ασφαλές σχολείο σήμερα που ξεκινά η σχολική χρονιά. Έτσι θα συνεχίσουμε να πορευόμαστε. Δεν θα σας λέμε πράγματα τα οποία δεν μπορούμε να κάνουμε. Δεν θα μπορούμε να λέμε ναι σε όλα τα αιτήματα αλλά στα δίκαια αιτήματα για τα οποία δεσμευόμαστε ότι θα υλοποιήσουμε να είστε σίγουροι ότι αυτό το οποίο λέμε είμαστε σε θέση να το κάνουμε. Το έχουμε αποδείξει και κάθε μέρα θα εργαζόμαστε ολοένα και περισσότερο για να τιμούμε τη δική σας εμπιστοσύνη.

Να είστε καλά, ευχαριστώ πολύ. Εις το επανιδείν..

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...