Σε μία ακόμη βαλλιστική δοκιμή προχώρησε νωρίς την Τρίτη η Βόρεια Κορέα με μεσαίου βεληνεκούς πύραυλο που κατέπεσε στην Θάλασσα της Ιαπωνίας.
Η Βόρεια Κορέα προχώρησε στην εκτόξευση στις 09:39 τοπική ώρα (03:39 ώρα Ελλάδας) από πεδίο εκτοξεύσεων του Πανγκγκιόν. Ο πύραυλος διένυσε απόσταση περίπου 930 χιλιομέτρων πριν πέσει στη Θάλασσα της Ιαπωνίας, πιθανόν μέσα στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Ιαπωνίας.
Η τροχιά του πυραύλου καταγράφηκε για 37 λεπτά πριν καταπέσει στη θάλασσα, ανέφερε η αμερικανική αεράμυνα (NORAD), η οποία εκτίμησε ότι η πυραυλική εκτόξευση δεν ήταν απειλή για την Βόρεια Αμερική.
Η εκτόξευση σημειώθηκε την ημέρα της εθνικής εορτής των ΗΠΑ και μερικές ημέρες μετά τη συνάντηση του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με τον νοτιοκορεάτη ομόλογό του και νέο πρόεδρο της χώρας Μουν Τζε-ιν.
Σε μια πρώτη αντίδραση από την πλευρά της Σεούλ ο πρόεδρος Μουν συγκάλεσε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας για να εξετάσει την κατάσταση μετά από τη νέα βαλλιστική δοκιμή, η οποία αν μη τι άλλο δείχνει την επιμονή της Βόρειας Κορέας στην ανάπτυξη του βαλλιστικού της προγράμματος.
Περισσότερο ενδιαφέρουσα -με την τρόπο της- ήταν η αντίδραση του Ντόναλντ Τραμπ. Σε δύο tweet έγραψε: «Η Βόρεια Κορέα μόλις εκτόξευσε άλλον ένα πύραυλο. Δεν έχει αυτός ο τύπος τίποτα καλύτερο να κάνει με τη ζωή του; Δύσκολο να πιστέψεις ότι η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία θα το ανεχθούν για πολύ περισσότερο. Ισως η Κίνα θα ρίξει το βάρος της στην Βόρεια Κορέα και θα τελειώσει αυτή την ανοησία μια για πάντα».
North Korea has just launched another missile. Does this guy have anything better to do with his life? Hard to believe that South Korea…..
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) July 4, 2017
….and Japan will put up with this much longer. Perhaps China will put a heavy move on North Korea and end this nonsense once and for all!
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) July 4, 2017
Επισήμως ο Λευκός Οίκος δεν είχε σχολιάσει την νέα εξέλιξη. Τους τελευταίους μήνες η Ουάσινγκτον επαναφέρει σε υψηλούς τόνους το θέμα της Βόρειας Κορέας διαμηνύοντας προς πάσα κατεύθυνση ότι η περίοδος της υπομονής έχει τελειώσει.
Με τον τρόπο τους τα tweet του προέδρου των ΗΠΑ θέτουν έμμεσα ζήτημα αντίδρασης -ενδεχομένως στρατιωτικής- από την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα, δύο χώρες στις οποίες είναι ισχυρή η αμερικανική στρατιωτική παρουσία και συνεργασία.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News