651
| Facebook/Dr. Hiral Tipirneni

Μια μετανάστρια από την Ινδία θέλει να εκλεγεί στο Κογκρέσο – και δείχνει νίκη του Μπάιντεν

Protagon Team Protagon Team 24 Οκτωβρίου 2020, 13:09
|Facebook/Dr. Hiral Tipirneni

Μια μετανάστρια από την Ινδία θέλει να εκλεγεί στο Κογκρέσο – και δείχνει νίκη του Μπάιντεν

Protagon Team Protagon Team 24 Οκτωβρίου 2020, 13:09

Η Χιράλ Τιπιρνένι δηλώνει ότι αποτελεί την ενσάρκωση του «αμερικανικού ονείρου»: ήρθε στις ΗΠΑ από την Ινδία όταν ήταν τριών ετών μαζί με τους γονείς της, έγινε γιατρός και τώρα διεκδικεί μια έδρα στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Για να τα καταφέρει η υποψήφια των Δημοκρατικών θα πρέπει να κερδίσει σε μια εκλογική περιφέρεια της Αριζόνα στην οποία από το 2000, που συστήθηκε, πάντα νικά ο Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος.

Αδύνατη αποστολή; Όπως σημειώνει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η δημοσκοπική διαφορά των δύο υποψηφίων είναι τόσο μικρή που είναι στα όρια του στατιστικού λάθους – οι αναλυτές στην Αριζόνα δεν μπορούν να προβλέψουν την έκβαση της κάλπης της 3ης Νοεμβρίου (ως γνωστόν παράλληλα με τις προεδρικές, διεξάγονται εκλογές για τη Βουλή των Αντιπροσώπων, θέσεις στη Γερουσία και μια σειρά από τοπικά ζητήματα).

Και μόνο η επίδοση της Χιράλ στις δημοσκοπήσεις συνιστά μία έκπληξη για αυτήν την περιφέρεια της Αριζόνα όπου ο Ρεπουμπλικάνος Ντέιβιντ Σβάικερτ εκλέγεται από το 2013 και την τελευταία φορά είχε κερδίσει με διαφορά 10 μονάδων τον Δημοκρατικό αντίπαλό του.

Μάλιστα πέρα από το προσωπικό επίτευγμα της δρος Τιπιρνένι, η περίπτωσή της συνιστά μια προβολή για τις προεδρικές εκλογές που δίνει 11 εκλέκτορες.

Το 2016 ο Ντόναλντ Τραμπ είχε επικρατήσει επίσης με 10% στη συγκεκριμένη περιφέρεια. Στο πρόσωπο δηλαδή της Χιλάλ απεικονίζεται μια γενικότερη μεταστροφή των ψηφοφόρων προς τους Δημοκρατικούς που μπορεί να δώσει στον Τζο Μπάιντεν αυτήν την κρίσιμη για το τελικό αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών πολιτεία.

Η 6η εκλογική περιφέρεια της Αριζόνα περιλαμβάνει ένα μέρος της κομητείας Μαρικόπα, όπου ζει το 60% των ψηφοφόρων της πολιτείας, και τη μεγαλύτερη πόλη, το Φοίνιξ.

«Έχουμε την ευκαιρία να κάνουμε τη διαφορά όχι μόνο σε αυτή την εκλογική περιφέρεια και σε επίπεδο πολιτείας, έχουμε μια ευκαιρία να αλλάξουμε αυτό που θα συμβεί στη χώρα το πρωί της 4ης Νοεμβρίου», τόνισε η 53χρονη Τιπιρνένι.

Αν και η Αριζόνα ψηφίζει παραδοσιακά τους Ρεπουμπλικάνους, στην πολιτεία παρατηρείται μια γρήγορη δημογραφική αλλαγή, με μεγάλη άνοδο του πληθυσμού των νέων πτυχιούχων και των ψηφοφόρων λατινοαμερικανικής καταγωγής, που έχουν την τάση να επιλέγουν πιο μετριοπαθείς υποψηφίους.

Για να κερδίσουν στην 6η εκλογική περιφέρεια οι υποψήφιοι θα πρέπει να συσπειρώσουν «τους ψηφοφόρους που σκέφτονται ανεξάρτητα και που δεν επιθυμούν κάποιον που θα ακολουθεί τη γραμμή ενός κόμματος», εκτίμησε η Τιπιρνένι.

Ο αντίπαλός της εκπροσωπεί, σύμφωνα με την ίδια, «την άκρα δεξιά πτέρυγα του Ρεπουμπλικανικού κόμματος».

«Μην υποχωρείτε!»

Όπως μαρτυρά η ησυχία στο εκλογικό της κέντρο, η πανδημία του κορονοϊού έχει αλλάξει εντελώς την προεκλογική εκστρατεία και οι προεκλογικές εκδηλώσεις μέσω διαδικτύου είναι πλέον ο κανόνας, τουλάχιστον για τους Δημοκρατικούς υποψήφιους.

«Μου λείπει πολύ να πηγαίνω από πόρτα σε πόρτα, να έχω άμεση επαφή, να μιλώ με τις οικογένειες παντού», παραδέχθηκε η Τιπιρνένι.

Πήγε στις ΗΠΑ όταν ήταν τριών ετών μαζί με τους γονείς της που εγκαταστάθηκαν στην Καλιφόρνια, κοντά στο Λος Άντζελες, όπου άνοιξαν ένα μπακάλικο. Τελικά ο πατέρας της βρήκε δουλειά ως μηχανικός στο Οχάιο, όπου μεγάλωσε η Τιπιρνένι και ο αδελφός της, ενώ η μητέρα της έγινε κοινωνική λειτουργός.

«Είμαι η ενσάρκωση του αμερικανικού ονείρου. Μην υποχωρείτε!», τονίζει μιλώντας στους εθελοντές που εργάζονται για την προεκλογική της εκστρατεία στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης μέσω Zoom, καλώντας τους να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους μέχρι την τελευταία στιγμή.

Στο επίκεντρο του προγράμματος της Τιπιρνένι είναι η πρόσβαση όλων στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης, ένα πολύ ευαίσθητο θέμα στις ΗΠΑ.

Μεταξύ της υγειονομικής κρίσης και της οικονομικής κρίσης που προκάλεσε η πανδημία covid-19 «είναι η ιδανική στιγμή μία γιατρός των επειγόντων να παρέμβει και να πει “περιμένετε, ας σταθεροποιήσουμε την κατάσταση και ας σταματήσουμε την αιμορραγία”, έτσι δεν είναι;», διερωτήθηκε.

«Οι άνθρωποι προσπαθούν να κρατήσουν το κεφάλι τους έξω από το νερό. Προσπαθούν να συνεχίσουν να τρέφουν την οικογένειά τους και να έχουν μια στέγη πάνω από το κεφάλι τους (…) ελπίζουν να παραμείνουν ζωντανοί και ασφαλείς οι παππούδες τους, οι γονείς τους», πρόσθεσε.

«Οπότε ας παράσχουμε τις πρώτες βοήθειες και στη συνέχεια θα σκεφτούμε ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο», επέμεινε η υποψήφια.

«Δεν έχει σχέση με κόμματα και ιδεολογίες. Αυτό που μετρά είναι αυτό που πρέπει να κάνουμε βάσει της επιστήμης και των δεδομένων που διαθέτουμε», τόνισε

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...