Καλοί γείτονες που «είναι ευλογία να τους έχεις δίπλα σου», αδελφικοί φίλοι, δέσμευση για κοινές προσπάθειες και για το πώς ακόμα και τα μικρά ή μεγαλύτερα προβλήματα θα λυθούν γιατί έτσι τα βρίσκουν οι γείτονες.
Ο Μπαράκ Ομπάμα δεν τσιγκουνεύτηκε καθόλου τα καλά λόγια για τον πρωθυπουργό του Καναδά, Τζάστιν Τριντό, που επισκέφτηκε επίσημα την Ουάσινγκτον, στην πρώτη επίσημη επίσκεψη έπειτα από περίπου 20 χρόνια για καναδό ηγέτη.
Σε ένα πρώτο επίπεδο ήταν η επιβεβαίωση των σχέσεων των δύο συμμάχων που περνούν ξανά σε μια στενότερη φάση με την εκλογή του Τριντό – ποιος ξέρει πώς και αν θα αλλάξουν τα πράγματα από την αμερικανική κάλπη του Νοεμβρίου.
Σε δεύτερο, ήταν η επιβεβαίωση από τα χείλη των ηγετών των δύο χωρών πώς ο Καναδάς είναι ο γείτονας που έχει ανοιχτή την πόρτα για τους Αμερικανούς και θα την έχει για πάντα, εξάλλου είναι και φιλήσυχοι άνθρωποι.
Εκατοντάδες χιλιάδες πηγαίνουν κάθε μέρα εκεί για δουλειά ή σπουδές ή για τουρισμό, άρχισε να λέει στην κοινή συνέντευξη Τύπου ο Ομπάμα. Κάθε φορά που πλησιάζουν εκλογές έχουμε και μια «έξοδο», συνέχισε, γιατί οι Αμερικάνοι αρχίζουν να ψάχνουν την δυνατότητα να μεταβούν στον Καναδά, ειδικά αν δεν βγει αυτός που θέλουν, παραδέχτηκε με τον Τριντό να χαμογελά.
Στην πράξη, είπε, όλα πάνε καλά.
Το μισοαστείο μισοσοβαρό σχόλιο του Μπαράκ Ομπάμα ήταν μια έμμεση απάντηση σε όσους υπόσχονται να μετακομίσουν στον Καναδά όταν και αν εκλεγεί ο Ντόναλντ Τραμπ. Φέτος, με τον οξύθυμο υποψήφιο τα πράγματα φαίνονται πιο δύσκολα από άλλες φορές και από τώρα κάποιοι κοιτούν στην πόρτα της εξόδου.
Αυτή η μοντέρνα πολιτική αυτοεξορία, είναι μια παράδοση που κρατά τουλάχιστον από το 2004, γράφει το Vox, η οποία επιβεβαιώθηκε από νωρίς φέτος και μάλιστα για τα καλά.
Τα στατιστικά των αναζητήσεων στο Google έδειξαν και πάλι άνοδο μετά την σούπερ Τρίτη, όταν φάνηκε ότι ο Τραμπ είναι το φαβορί της κούρσας για το χρίσμα.
Searches for "how can I move to Canada" on Google have spiked +350% in the past four hours #SuperTuesday
— Simon Rogers (@smfrogers) March 2, 2016
Η αρχή είχε γίνει το 2004, όταν η προοπτική μιας ακόμη τετραετίας Μπους με την συντηρητικοποίηση, την υπεραστυνόμευση λόγω της 11ης Σεπτεμβρίου και τους δύο πολέμους σε Ιράκ και Αφγανιστάν, απογοήτευσε πολλούς Δημοκρατικούς. Δεν τα πήγαν καλά στις εκλογές και (κυριολεκτικά) την επόμενη ημέρα άρχισαν να ψάχνονται για τον Καναδά.
Τα πράγματα δεν άλλαξαν το 2008 ούτε το 2012 με την προοπτική μιας δεύτερης θητείας από τον Ομπάμα.
Πολλοί, σήμερα, είναι αυτοί που φαίνεται δεν θέλουν να περιμένουν μέχρι τις εκλογές του Νοεμβρίου και το -εφιαλτικό για αυτούς- ενδεχόμενο να εκλεγεί ο Ντόναλντ Τραμπ.
Αν κρίνουμε από τις αναζητήσεις, άρχισαν από τώρα τις έρευνες στο σάιτ της υπηρεσίας μετανάστευσης. για το «πώς μετακομίζουμε στον Καναδά» και μάλιστα το κατέκλυσαν. Από πάντα, όμως, οι Καναδοί της υπηρεσίας κρατούν το θέμα σε τυπικά πλαίσια: αποδείξτε ότι έχετε δουλειά και τα τυπικά προσόντα και, παρακαλούμε, όχι δακρύβρεχτες ιστορίες για τα πολιτικά σας.
Βέβαια, οι αναζητήσεις γίνονται πιο πολύ για παρηγοριά: μερικούς μήνες μετά τις εκλογές του 2008, σύμφωνα με το Atlantic, πολλοί υποψήφιοι μοντέρνοι αυτοεξόριστοι είχαν αποσύρει τα χαρτιά τους και, απλά, προτίμησαν τη λύση της υπομονής. Το ίδιο φαίνεται να συνέβη και σε άλλες εκλογές.
Οι περισσότεροι -σχεδόν όλοι δηλαδή- απλά σφίγγουν τα δόντια και ανέχονται την πραγματικότητα ενός προέδρου που δεν τους αρέσει, διασκεδάζοντας κάπως την πίκρα τους με το να μετρούν αντίστροφα τον χρόνο (αντί $11,95 και μόνο για όσους πρόλαβαν πριν εξαντληθεί).
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News