285
Ο Κάρλος Γκον ήταν ένα από τα κορυφαία ονόματα στην αυτοκινητοβιομηχανία | REUTERS/Regis Duvignau

Μετά τη Nissan και η Mitsubishi απέπεμψε τον Γκον από τη θέση του προέδρου

Protagon Team Protagon Team 26 Νοεμβρίου 2018, 14:36
Ο Κάρλος Γκον ήταν ένα από τα κορυφαία ονόματα στην αυτοκινητοβιομηχανία
|REUTERS/Regis Duvignau

Μετά τη Nissan και η Mitsubishi απέπεμψε τον Γκον από τη θέση του προέδρου

Protagon Team Protagon Team 26 Νοεμβρίου 2018, 14:36

Το διοικητικό συμβούλιο της Mitsubishi Motors απομάκρυνε τον Κάρλος Γκον από τη θέση του προέδρου, ύστερα από τη σύλληψη μετά τις σε βάρος του κατηγορίες για οικονομικές ατασθαλίες.

Ο διευθύνων σύμβουλος Οσάμου Μασούκο θα αναλάβει προσωρινά την προεδρία, ανακοίνωσε η αυτοκινητοβιομηχανία.

Είχε προηγηθεί η αποπομπή από τη Nissan, αλλά όχι από τη γαλλική Renault, το τρίτο μέλος της συμμαχίας που έχουν συστήσει οι αυτοκινητοβιομηχανίες.

Η αποπομπή του Γκον σηματοδοτεί το τέλος της προεδρίας του στις ιαπωνικές αυτοκινητοβιομηχανίες, μόλις δύο χρόνια μετά τους επαίνους γιατί σταθεροποίησε τη Mitsubishi Motors ύστερα από σκάνδαλο παραποιημένων στοιχείων το 2016. Η εξέλιξη αυτή σημειώθηκε ενώ επικρατεί δυσαρέσκεια για τον ρόλο της Renault που περιορίστηκε να τον αντικαταστήσει προσωρινά όσο δεν μπορεί να ασκήσει τα καθήκοντά του.

Η συμμαχία, που επικυρώθηκε το 1999 όταν η Nissan διασώθηκε από το χείλος της χρεοκοπίας, διευρύνθηκε το 2016 για να συμπεριλάβει τη Mitsubishi και έδωσε στα μέλη της τη δυνατότητα να αναπτύσσουν από κοινού προϊόντα και να ελέγχουν το κόστος.

Η γαλλοϊαπωνική τριάδα ανταγωνίζεται τη Volkswagen και την Toyota Motor προκειμένου να καταστεί η μεγαλύτερη στον κόσμο αυτοκινητοβιομηχανία. Παρ’ όλο που η Nissan ανέκαμψε και αναπτύχθηκε με ταχείς ρυθμούς, παραμένει ελάσσων εταίρος σε ό,τι αφορά τη μετοχική δομή.

Υψηλόβαθμα στελέχη της συμμαχίας συνεδριάζουν αυτή την εβδομάδα στο Άμστερνταμ με στόχο να θωρακίσουν τις κοινές τους δραστηριότητες από τον αντίκτυπο μετά τη σύλληψη του Γκον.

Η Nissan απομάκρυνε τον Γκον σε συνεδρίαση του διοικητικού της συμβουλίου την Πέμπτη ύστερα από κατηγορίες ότι δεν δήλωσε τα πραγματικά στοιχεία για τη μισθολογική του κατάσταση και ότι χρησιμοποίησε τα χρήματα της εταιρίας για προσωπικούς λόγους. Ο Γκον, που κρατείται στο Τόκιο, αρνήθηκε τις κατηγορίες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...