672
Εκτός από σούπερ-σταρ της μπάλας, ο μικρόσωμος Αργεντινός βρίσκεται και στην κορυφή των αναζητήσεων στο Google | Bleacher Report Football / Facebook

O Μέσι είναι ο βασιλιάς (και) του Διαδικτύου

Sportscaster Sportscaster 6 Απριλίου 2019, 08:00
Εκτός από σούπερ-σταρ της μπάλας, ο μικρόσωμος Αργεντινός βρίσκεται και στην κορυφή των αναζητήσεων στο Google
|Bleacher Report Football / Facebook

O Μέσι είναι ο βασιλιάς (και) του Διαδικτύου

Sportscaster Sportscaster 6 Απριλίου 2019, 08:00

Στις 17 Μαρτίου η Μπαρτσελόνα έπαιζε με την Μπέτις, στην Ανδαλουσία. Ο Λιονέλ Μέσι άνοιξε το σκορ με μια απίθανη εκτέλεση φάουλ. Μισή ώρα αργότερα έβαλε κι άλλο γκολ. Με πλασεδάκι. Απ’ αυτά που τα κάνει να φαίνονται τόσο εύκολα, τόσο απλά… Το αριστούργημα, όμως, το φύλαγε για το τέλος: μια καταπληκτική «λόμπα» πάνω στην κίνηση, που έκανε την μπάλα να μοιάζει με γλάρο που γλιστράει πάνω στο αεράκι του ωκεανού, όπως περιέγραψε πολύ ποιητικά ο Ρέι Χάντσον, ο οποίος μετέδιδε τον αγώνα στο beIN SPORTS.

Το «Μπενίτο Βιγιαμαρίν» σηκώθηκε στο πόδι. «Μέσι, Μέσι, Μέσι». Οι οπαδοί της Μπέτις, όρθιοι, φώναζαν ρυθμικά το όνομα του καλλιτέχνη και υποκλίνονταν, εκστασιασμένοι από το θέαμα που τους είχε προσφέρει ο αργεντινός σούπερ-σταρ. Προτού, καν, κοπάσουν οι ιαχές στο γήπεδο, το υπ’ αριθμόν 591 γκολ του με τη φανέλα της «Μπάρτσα» έκανε τον γύρο του Διαδικτύου. Ηταν η πολλοστή φορά, τα τελευταία χρόνια, που το Ιντερνετ μαγεύτηκε από μια υπέροχη ενέργεια του Μέσι.

Τα εκατοντάδες τέρματα που έχει πετύχει, γίνονται -κατά καιρούς- συλλεκτικά βιντεάκια στο YouTube, κάτω από διάφορους ευρηματικούς τίτλους: «Ενας Θεός μεταξύ ανδρών», «Εξωγήινος», «Ο Μέσι βλέπει όσα οι άλλοι δεν φαντάζονται». Κι όχι μόνον τα γκολ του: οι συστημένες πάσες του, οι ντρίμπλες του, τα σλάλομ που κάνει μέσα στο γήπεδο, σαν κουνέλι που ελίσσεται ανάμεσα σε λιοντάρια. Ολα του τα μαγικά κόλπα. Για να τα απολαύσουν οι χρήστες σε όλο τον Κόσμο ξανά και ξανά, κι έπειτα να τα μοιραστούν στα social media, συνοδευμένα από εκφράσεις θαυμασμού ή από την πιο συχνή ερώτηση: «ποιος είναι ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής του καιρού μας;».

Το Facebook. Ο καιρός. Το δωρεάν πορνό. Κι αμέσως μετά, στην κορυφή των αναζητήσεων στο Google, ο «Λίο». Οτιδήποτε τον αφορά. Ο Μέσι με τα παιδιά του, ο Μέσι με τον θηριώδη σκύλο του, ο Μέσι που άφησε μούσι, ο Μέσι με το πλατινέ μαλλί… Εκτός από σούπερ-σταρ της μπάλας, ο μικρόσωμος Αργεντινός είναι και πρωταγωνιστής σε αμέτρητα βιντεάκια που έγιναν viral. Σε έρευνα του 2015 για τον πιο «γκουγκλαρισμένο» άνθρωπο στη Γη, μοιράστηκε την πρώτη θέση με την Κιμ Καρντάσιαν. Με την ηλεκτρονική του δημοφιλία να «χτυπάει κόκκινο» στην Αργεντινή, την Ισπανία, την Αϊτή, το Τουρκμενιστάν, τη Σενεγάλη και σε άλλες 22 χώρες.

Οι κινήσεις του στο γήπεδο, που συνδυάζουν άλγεβρα και ποίηση, δεν αφήνουν ασυγκίνητους ούτε τους αντιπάλους του. Περισσότερο από ό,τι στο «Καμπ Νου», όπου οι εμφανίσεις του είναι τακτικές, στα υπόλοιπα γήπεδα οι θεατές τον παρακολουθούν με το κινητό τους στο χέρι, έτοιμοι να βιντεοσκοπήσουν κάθε εξωπραγματική του ενέργεια. Κι έπειτα, ανεβάζουν τα βιντεάκια στα social media, ως πιστοποίηση της μοναδικής εμπειρίας που έζησαν, να τον θαυμάσουν από κοντά. Ακόμη κι αν, αύριο, η τηλεόραση σταματούσε να μεταδίδει αγώνες της Μπαρτσελόνα, κανένα του γκολ, καμία από τις υπέροχες ενέργειές του δεν θα έμεναν στο σκοτάδι. Είναι κι αυτό μια απόδειξη του υπερφυσικού του ταλέντου, του ποδοσφαιρικού του μεγαλείου.

Το διαδικτυακό βίντεο έχει αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο οι φίλαθλοι απολαμβάνουν τα σπορ. Εχει αλλάξει την κουλτούρα των highlights. Πλέον, τα στιγμιότυπα ενός παιχνιδιού δεν είναι ένα προκαθορισμένο τηλεοπτικό ραντεβού, ενίοτε σε ώρα απαγορευτική για τους πολλούς. Σήμερα εξαπλώνονται στον παγκόσμιο ιστό μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, και είναι εκεί για να τα δεις και να τα ξαναδείς. Να θυμηθείς, να μάθεις, να συγκρίνεις.

Αλλά, τα ιντερνετικά βιντεάκια αλλοιώνουν και την ιστορία ενός αθλήματος. Οι νέοι είναι πολύ φυσικό να θεωρούν τον Μέσι, ή τον Κριστιάνο Ρονάλντο, ως τον κορυφαίο παίκτη όλων των εποχών. Γιατί ο Μέσι σκόραρε το πρώτο του γκολ με τη φανέλα της Μπαρτσελόνα το 2005, την ίδια χρονιά που μπήκε στη ζωή μας το YouTube. Ολα του τα κατορθώματα, ένα προς ένα, είναι διαθέσιμα προς θέαση. On-line. Ενώ ο Γιόχαν Κρόιφ, ο Ντιέγκο Μαραντόνα και τόσοι άλλοι GOATs, είχαν την ατυχία να μεσουρανήσουν στον… Μεσαίωνα της εικόνας.

Πάρτε για παράδειγμα τον Πελέ. Πόσα από τα χίλια γκολ της καριέρας του «σώζονται» σήμερα; Ελάχιστα. Κι αν τα πειστήρια της αξίας ενός αθλητή δεν βρίσκονται στο YouTube, πολύ δύσκολα θα βρει τη θέση στην Ιστορία που του αξίζει.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...