Με παρούσα την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της χώρας, την καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ και τον πρόεδρο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, η Γερμανία θυμάται την «Νύχτα των Κρυστάλλων», το μεγάλο πογκρόμ των Ναζί κατά των Εβραίων πριν από ακριβώς 80 χρόνια.
Η καγκελάριος μίλησε στη συναγωγή Ρικεστράσε του Βερολίνου, σε μια εκδήλωση που οργάνωσε το Κεντρικό Εβραϊκό Συμβούλιο της Γερμανίας.
Στην ομιλία της η καγκελάριος έδωσε έμφαση στο πώς η Νύχτα των Κρυστάλλων ήταν κομβικό σημείο για την διόγκωση του αντισημιτισμού στην εποχή της και πώς κατέληξε στη μαζική εξόντωση των Εβραίων κατά τη διάρκεια του πολέμου.
Επισήμανε ότι τα κρούσματα ρατσισμού στη Γερμανία δεν έπαυσαν να υπάρχουν το 1945, κάνοντας παραλληλισμό με το σήμερα, όπου βλέπουμε «έναν ανησυχητικό αντισημιτισμό, που απειλεί τη ζωή στη χώρα μας».
Μια λεπτομέρεια με ιδιαίτερη σημασία είναι ότι στην εκδήλωση δεν είχε προσκληθεί η Εναλλακτική για τη Γερμανία, το ακροδεξιό κόμμα με τον εμπρηστικό λόγο που αναδύθηκε τα τελευταία χρόνια.
Κατά τη διάρκεια της Νύχτας των Κρυστάλλων, το βράδυ της 9ης προς 10η Νοεμβρίου 1938, λεηλατήθηκαν και καταστράφηκαν περί τις 1.4000 συναγωγές και άλλοι χώροι, στη Γερμανία και την Αυστρία. Εχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 31 Εβραίοι, ενώ άλλες 30.000 συνελήφθησαν για να μεταφερθούν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης.
Καταστράφηκαν ακόμη καταστήματα, κατοικίες και επιχειρήσεις που ανήκαν σε Εβραίους, με τη αστυνομία αλλά και την πυροσβεστική απλώς να παρακολουθούν. Η εντολή στην πυροσβεστική ήταν να επέμβουν μόνο αν οι φλόγες απειλούσαν άλλα κτίρια, σημειώνει ο Guardian.
Το επόμενο διάστημα τέθηκαν σε ισχύ νόμοι και διατάγματα τα οποία στόχευαν στην περιουσία των Εβραίων της Γερμανίας – όσων απέμεναν γιατί το κύμα φυγής είχε αρχίσει από καιρό.
Η ίδια η συναγωγή όπου θα γίνει η εκδήλωση είχε καταστραφεί και αυτή κατά τη νύχτα των Κρυστάλλων. Κατά τη διάρκεια του πολέμου είχε κατασχεθεί από τον γερμανικό στρατό και είχε χρησιμοποιηθεί σαν αποθήκη και στάβλος.
Ο σκελετός του κτιρίου κατάφερε να επιζήσει σχεδόν άθικτος από τους βομβαρδισμούς του Βερολίνου κατά τη διάρκεια του πολέμου. Η αποκατάσταση ολοκληρώθηκε το 2007 και πλέον είναι η δεύτερη μεγαλύτερη στην Ευρώπη.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News