362
Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη στη Βουλή, τη Δευτέρα, απαντώντας στις επικρίσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την πυρκαγιά στις Μυκήνες | Intime/ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Μενδώνη: Η φωτιά στις Μυκήνες δεν προκάλεσε ζημιά στα αρχαία

Protagon Team Protagon Team 1 Σεπτεμβρίου 2020, 09:23
Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη στη Βουλή, τη Δευτέρα, απαντώντας στις επικρίσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την πυρκαγιά στις Μυκήνες
|Intime/ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Μενδώνη: Η φωτιά στις Μυκήνες δεν προκάλεσε ζημιά στα αρχαία

Protagon Team Protagon Team 1 Σεπτεμβρίου 2020, 09:23

Τα μνημεία και ο αρχαιολογικός χώρος στις Μυκήνες δεν υπέστησαν ζημιές από την φωτιά την Κυριακή. Σε αυτό επέμεινε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

Σε δηλώσεις της στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ την Τρίτη, η κυρία Μενδώνη διευκρίνισε ότι σε ορισμένα μνημεία έχουν μαυρίσει οι τοίχοι ωστόσο η Πύλη των Λεόντων και το Ανάκτορο δεν επηρεάστηκαν από την φωτιά.

Το πρόβλημα, τόνισε ακόμη η υπουργός, «είναι αισθητικό, όχι ουσιαστικό». Η αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων Αργολίδας ανέλαβε την αποκατάστασή του είχε αναφέρει σχετικά η ανακοίνωση του υπουργείου.

Επιπλέον, η κυρία Μενδώνη είπε ότι στην περίπτωση των Μυκηνών ο κρατικός μηχανισμός λειτούργησε, η πυροσβεστική ενέργησε αμέσως, όπως και το εναέρια μέσα και δεν χρειάστηκε να χρησιμοποιηθούν οι δεξαμενές που υπήρχαν. Πρόσθεσε ότι επίσης το γεγονός ότι είχαν γίνει οι απαραίτητες αποψιλώσεις βοήθησαν στο να μην υπάρχουν μεγάλες φθορές.

Τη Δευτέρα, η κυρία Μενδώνη έδωσε και στη Βουλή εξηγήσεις για το συμβάν, απαντώντας στις επικρίσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα δήλωσε «υπερήφανη» για τον τρόπο που αντιμετωπίστηκε η πυρκαγιά.

«Μια φωτιά σε οποιοδήποτε αρχαιολογικό χώρο και ιδιαίτερα σε έναν εμβληματικό αρχαιολογικό χώρο είναι από μόνο του ένα θλιβερό γεγονός. Αλλά είναι εξαιρετικά σημαντικό, ότι ο κρατικός μηχανισμός κινητοποιήθηκε με τρόπο και είχε προβλέψει τόσο, ώστε να μην προκληθεί ζημία στις αρχαιότητες του αρχαιολογικού χώρου των Μυκηνών. Το κράτος αντέδρασε», δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού και σημείωσε: «Είναι ατυχές το γεγονός της φωτιάς, αλλά είναι ευτυχές το γεγονός ότι δεν έχουμε την παραμικρή ζημία στα μνημεία αυτού του αρχαιολογικού χώρου.

»Είμαι υπερήφανη που η φωτιά στις Μυκήνες αντιμετωπίστηκε και δεν προκάλεσε την παραμικρή ζημία στα μνημεία του αρχαιολογικού χώρου. Τα καμένα χόρτα, προφανώς δίνουν μια δυσάρεστη εικόνα. Αλλά ήταν καμένα χόρτα και δεν υπήρξαν ζημίες στις αρχαιότητες», τόνισε η κυρία Μενδώνη απαντώντας στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτη Σκουρολιάκο, ο οποίος την κατηγόρησε είναι η υπουργός που επί των ημερών της κάηκαν οι Μυκήνες.

Ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξέφρασε τη θλίψη του για τη φωτιά στον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών, δηλώνοντας ότι η κοινή γνώμη αναμένει απαντήσεις από τους αρμόδιους αν θα ήταν δυνατό να προλάβουμε τη φωτιά σε έναν εμβληματικό αρχαιολογικό χώρο. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε επίσης, ότι το θέαμα είναι φρικτό και πόρρω απέχει από την εικόνα εξωραϊσμού που επιχειρεί η κυβέρνηση.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...