Στις 7 Φεβρουαρίου μια κάμερα ασφαλείας στην πόλη Κουαουτέμοκ στο Μεξικό, περίπου 350 χλμ. μακριά από το Τέξας, κατέγραψε ένα σπάνιο περιστατικό, με τις εικόνες να γίνονται viral στο Διαδίκτυο. Η κάμερα καταγράφει ένα μεγάλο σμήνος ενός είδους κοτσυφιών να κινείται με μεγάλη ταχύτητα προς το έδαφος. Τα πτηνά σχεδόν ακουμπούν το οδόστρωμα και επιστρέφουν στον ουρανό. Ομως, μεγάλος αριθμός κοτσυφιών μένει στο έδαφος έχοντας χάσει τη ζωή του. Ακολούθησαν πολλά σχόλια για το τι συνέβη και έκανε την εμφάνισή της κάθε πιθανή και απίθανη εκδοχή. Κάποιοι είπαν ότι το σμήνος πέρασε μέσα από ηλεκτροφόρα σύρματα και κάποια από τα πτηνά έπαθαν ηλεκτροπληξία. Ενας τεχνικός ζωολογικού κήπου είπε ότι τα πτηνά έπεσαν θύμα τού μολυσμένου αέρα της περιοχής.
Κάποιοι άλλοι κατηγόρησαν τα δίκτυα 5G, που όπως φαίνεται θα αποτελούν από εδώ και πέρα μόνιμο ύποπτο για κάθε είδους περίεργη παρενέργεια στους ανθρώπους και τη φύση. Μερικοί, πάλι, υποστήριξαν ότι τα πτηνά συγκρούστηκαν με… διαστημόπλοιο που κινούνταν στην περιοχή χωρίς να είναι ορατό.
Οπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα Washington Post, οι ειδικοί, αν και προβληματίζονται με αυτό που βλέπουν, προσπαθούν να δώσουν μια απάντηση βασιζόμενοι στη βιολογία και στα γενικότερα χαρακτηριστικά και τη συμπεριφορά του κόσμου των πτηνών. «Η μόνη λογική εξήγηση είναι ότι το σμήνος προσπάθησε να αποφύγει κάποιον θηρευτή και υπήρξε κάποιος λάθος κίνηση στην προσπάθεια αποφυγής του» αναφέρει ο Κέβιν Τζ. Μακ Γκόουαν, ορνιθολόγος στο Εργαστήριο Ορνιθολογίας του Πανεπιστημίου Κορνέλ στις ΗΠΑ. Εκτιμά ότι κατά την απότομη κίνηση αποφυγής του εχθρού τους, κάποια πτηνά του σμήνους δεν πρόλαβαν να κόψουν ταχύτητα και συγκρούστηκαν με το έδαφος.
Η ριψοκίνδυνη απόδραση
Το συγκεκριμένο είδος κοτσυφιών, με τη χαρακτηριστική χρυσή απόχρωση στο κεφάλι, είναι μεταναστευτικό και επισκέπτεται την περιοχή όπου βρίσκεται η πόλη Κουαουτέμοκ κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Το είδος αυτό είχε περιγράψει πρώτος το 1825 o ορνιθολόγος Σαρλ Λισιέν Βοναπάρτης, ανιψιός του Ναπολέοντα.
Το Εργαστήριο Ορνιθολογίας του Κορνέλ, που διατηρεί βάση δεδομένων των κινήσεων των πουλιών σε όλο τον κόσμο, αναφέρει ότι φέτος στην περιοχή όπου συνέβη το περιστατικό, έχει καταγραφεί η παρουσία του συγκεκριμένου είδους κοτσυφιών σε σμήνη 3.000 πτηνών, ενώ το 2010 είχαν κάνει την εμφάνισή τους σμήνη που αποτελούνταν από 30.000 πτηνά.
«Μεγάλα σμήνη, όπως αυτό στο βίντεο, μπορούν να εκτελούν συντονισμένα, πολύ γρήγορα και αποφασιστικά, μανούβρες, ακολουθώντας το κάθε πτηνό εκείνο που είναι πιο κοντά του. Με αυτές τις συντονισμένες κινήσεις, το σμήνος κάνει δύσκολη την προσπάθεια ενός θηρευτή να επιλέξει και να επιτεθεί σε ένα συγκεκριμένο μέλος του. Ομως κάποιες φορές το σμήνος δεν εκτιμά σωστά την ταχύτητα με την οποία κινείται ή την απόσταση που έχει από το έδαφος, με αποτέλεσμα, σπανίως βέβαια, να υπάρχουν ατυχήματα όπως αυτό που συνέβη στο Μεξικό» αναφέρει ο Μακ Γκόουαν.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News