1142
Iσραηλινοί στραιτιώτες κοιτάζουν ένα IAI Eitan, ευρύτερα γνωστό ως Heron TP στην αεροπορική βάση Τελ Νοφ κοντά στο Τελ Αβίβ | REUTERS/Gil Cohen Magen

Mε Ηeron, nEUROn και «Αρχύτα» η «απάντηση» της Αθήνας στα τουρκικά UAV σε Αιγαίο και Εβρο

Protagon Team Protagon Team 19 Απριλίου 2022, 17:26
Iσραηλινοί στραιτιώτες κοιτάζουν ένα IAI Eitan, ευρύτερα γνωστό ως Heron TP στην αεροπορική βάση Τελ Νοφ κοντά στο Τελ Αβίβ
|REUTERS/Gil Cohen Magen

Mε Ηeron, nEUROn και «Αρχύτα» η «απάντηση» της Αθήνας στα τουρκικά UAV σε Αιγαίο και Εβρο

Protagon Team Protagon Team 19 Απριλίου 2022, 17:26

Την ώρα που οι κινήσεις των Τούρκων με τη χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών (UAV) στο νοτιοανατολικό Αιγαίο (συνοδεία μαχητικών F-16), με παραβιάσεις του FIR Αθηνών και υπερπτήσεις νησιών,  καταγράφουν σταθερή αύξηση, η Ελλαδα καλείται να βρει τροπους αντιμετωπισης της υπαρκτής πλέον απειλής των UAV.

Πέρα από τα δοκιμασμένα επί του πεδίου (στα μέτωπα της Ουκρανίας, της Λιβύης και του Ναγκόρνο Καραμπάχ) Bayraktar TB2, μόλις πριν από λίγες ημέρες Αksungur του τουρκικού πολεμικού Ναυτικού εκτέλεσε με επιτυχία βολή αντιπλοϊκού πυραύλου (αέρος – επιφανείας) τουρκικής κατασκευής (Roketsan), κάτι που σημαίνει ότι πλέον τα τουρκικά UAV που ήρθαν να καλύψουν το κενό σε έμψυχο δυναμικό (πιλότοι) της τουρκικής Αεροπορίας, διαθέτουν πλέον δυνατότητες προσβολής στόχων στο Αιγαίο.

Στο πλαίσιο αυτό από ελληνικής πλευράς έχουν ξεκινήσει εντατικές συζητήσεις με μία σειρά από χώρες για την προμήθεια UAV και anti-UAV συστημάτων, ενώ παράλληλα προχωρά με γοργά βήματα  και ο σχεδιασμός για την παραγωγή του πρώτου ελληνικού UAV, με την ονομασία «Αρχύτας».

Σε ανάρτηση του ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε ότι η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία ολοκλήρωσε τον σχεδιασμό του UAV «ΑΡΧΥΤΑΣ» και πλέον το πρώτο ελληνικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος εισερχεται στη φάση της ανάπτυξης πρωτοτύπου.

«Ο σχεδιασμός του 1ου ελληνικού Hellenic Unmanned Vehicle που χρηματοδοτεί το Υπουργείο Οικονομικών Οικονομικών στο πλαίσιο του Προγράμματος “Αρχύτας” ολοκληρώθηκε με το μοντέλο υπό κλίμακα. Η Ελλάδα παράγει και πάλι καινοτομία και ανταγωνιστικά προϊόντα τεχνολογίας», έγραψε στην ανάρτησή του ο κ. Σταϊκούρας.

Από την πλευρά της η ΕΑΒ αναφέρει στη σχετική της ανακοίνωση:

Η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία, μία από τις μεγαλύτερες δεξαμενές τεχνογνωσίας της χώρας, συνεχίζει τις επιτυχείς συνεργασίες με τα ελληνικά ακαδημαϊκά ιδρύματα. Σήμερα, στα γραφεία της ΕΑΒ, στην Αθήνα, υπεγράφη Μνημόνιο συνεργασίας με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, με στόχο την έρευνα και την ανάπτυξη μιας σειράς καινοτόμων τεχνολογικών προϊόντων που θα συμβάλουν στην τεχνολογική πρόοδο της χώρας.

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΑΒ, κ. Δημήτριος Παπακώστας, δήλωσε: «Η ΕΑΒ αγκαλιάζει τη συνέργεια με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Άλλη μία συνεργασία εμβληματική, καθώς αφορά ένα ευρύ πεδίο άμεσα υλοποιήσιμων δράσεων που θα αναβαθμίσουν την τεχνολογική εξέλιξη της χώρας μας».

Ο Πρύτανης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, κ. Ανδρέας Μπουντουβής, τόνισε: «Με το μνημόνιο συνεργασίας τους, ΕΑΒ και ΕΜΠ στοχεύουν στην ένωση δυνάμεων που είναι ωφέλιμη για την ασφάλεια και την άμυνα της χώρας, ενώ υπηρετεί την έρευνα, την ανάπτυξη και την καινοτομία σε ευρύ φάσμα τεχνολογίας και προϊόντων, με επίκεντρο την Αεροναυπηγική και Αεροδιαστημική».

«Η συνεργασία ΕΑΒ και ΕΜΠ», συνέχισε, «έχει παρελθόν τόσο στην έρευνα όσο και την εκπαίδευση των φοιτητών και με την υπογραφή του Μνημονίου τίθεται η βάση για ενίσχυση, επέκταση και συστηματοποίησή της».

Η πρωτοβουλία αυτή έρχεται ως συνέχεια της στενής συνεργασίας της ΕΑΒ με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας για το πρόγραμμα «Αρχύτας». Η σχεδίαση του ελληνικού drone θα έχει ολοκληρωθεί στα τέλη Απριλίου, ενώ η πρώτη πτήση του υπερσύγχρονου VTOL UAV θα πραγματοποιηθεί σε περίπου δύο χρόνια.

Και αν όπως γίνεται αντιληπτό, αργεί η πρώτη πτήση του «Αρχύτα», στο Πεντάγωνο βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη η διαδικασία επιλογής των κατάλληλων μέσων για την αντιμετώπιση των τουρκικών UAV – UCAV (Unmanned Combat Aerial Vehicle).

Προ ημερών, άλλωστε, την Τετάρτη 13 Απριλίου, στο πλαίσιο υλοποίησης των «Κατευθυντήριων Οδηγιών για την Αναβάθμιση της Ελληνογαλλικής Στρατιωτικής Συνεργασίας» που υπεγράφησαν από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο και τον αρχηγό του Επιτελείου Άμυνας της Γαλλίας στρατηγό Τιερί Μπουρκάρ, έγινε παρουσίαση συστημάτων Unmanned Aerial Vehicles (UAV) και anti-UAV των Ενόπλων Δυνάμεων της Γαλλίας από την Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών της Χώρας (Direction Générale de l’ Armement – DGA), στο Αμφιθέατρο «Επισμηναγός (ΙΠΤ) Δημήτριος Καμπέρος», παρουσία του υπαρχηγού ΓΕΕΘΑ Αντιναύαρχου Ιωάννη Δρυμούση ΠΝ.

Την παρουσίαση παρακολούθησαν επίσης επιτελείς των αρμόδιων φορέων του ΓΕΕΘΑ και των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και εκπρόσωποι της Ελληνικής Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής.

Ταυτόχρονα, από τους Γάλλους – και με ελληνική συμμετοχή- τρέχει το πρόγραμμα κατασκευής που παντοδύναμου UAV nEUROn.

Γνωστός τούρκος εαμυντικός αναλυτής, μάλιστα, έκανε πρόσφατα ειδική αναφορά στα αποτελέσματα της ελληνικής συμμετοχής στο πρόγραμμα του nEUROn που προβάλλει ως «αντίπαλο δέος» στο πρόγραμμα του νέου τουρκικού μη επανδρωμένου οχήματος MIUS. Το MIUS αποτελεί το νέο σχέδιο της τουρκικής Bayraktar για την ανάπτυξη ενός αεριωθούμενου UAV που θα μπορεί να φέρει όπλα και να προσβάλλει στόχους στο έδαφος και τη θάλασσα. Στόχος του προγάμματος, είναι το ΜIUS να επιχειρεί από το τουρκικό αεροπλανοφόρο TCG Anadolu μαζί μe το (επίσης υπό κατασκευή)  Bayraktar ΤΒ 3.

Η δράση των τουρκικών BAYRAKTAR TB2 σε Λιβύη, Αρμενία και Ουκρανία σε συνδυασμό με  την κατασκευή του AKINCI, φαίνεται όμως ότι σήμανε συναγερμό για τη μαζική χρήση  εξοπλισμένων μη επανδρωμένων εναερίων οχημάτων Unmanned Combat Aerial Vehicle / UCAV από την Τουρκία.

Ετσι, παράλληλα με αυτό του nEUROn, η Γαλλία ενεργοποιεί και το  πρόγραμμα EURODRONE, σε απάντηση της μαζικής κατασκευής τουρκικών UAV. H Eλλάδα συμμετέχει ενεργά στο πρόγραμμα, που μπορεί να της προσφέρει ένα εξελιγμένο τεχνολογικά UAV με χαρακτηριστικά stealth και δυνατότητα εκτόξευσης πυραύλων όλων των τύπων.

Οπως προαναφέρθηκε, στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η ενημέρωση των ελλήνων επιτελών για τα γαλλικά anti-UAV συστήματα.

Δοκιμές τέτοιων συστημάτων γίνονται και από του Ισραηλινούς, με τους οποίους βρίσκεται επίσης σε συζητήσεις η Αθήνα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας Rafael, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Έρευνας και Ανάπτυξης του ισραηλινού υπουργείου Αμυνας, πρόσφατα έγιναν επιτυχημένες δοκιμαστικές βολές του όπλου Iron Beam εναντίον UAV, πυρομαχικών όλμων, ρουκετών και αντιαρματικών βλημάτων σε διάφορα σενάρια εμπλοκής.

To Iron Beam -όπλο μέγιστης εμβέλειας 7 χιλιομέτρων, που σχεδιάστηκε ως συμπλήρωμα του περίφημου Iron Dome- το αναπτύσσει η Rafael από το 2014.

Επί του παρόντος, η Πολεμική Αεροπορία «απαντά» στις «βόλτες» των τουρκικών UAV  και του κατασκοπευτικού ATR-72 στο Αιγαίο με την αποστολή του UAV Heron ανατολικά της Ρόδου, δίπλα στις τουρκικές βάσεις Ακσάζ και Νταλαμαν.

Τα τρία UAV Heron που διαθέτει η Πολεμική Αεροπορία (μισθωμένα και τα τρία από το Ισραήλ) ήδη επιχειρούν από την 135 Σμηναρχία Μάχης στη Σκύρο με εξαιρετικά αποτελέσματα σε αποστολές επιτήρησης, αναγνώρισης και έρευνας, πρόκειται όμως για μη επανδρωμένα που δεν διαθέτουν όπλα, σε αντίθεση με αυτά των Τούρκων.

Ως διακαής πόθος των επιτελών στην Αθήνα προβάλλει δίχως άλλο το «αδελφάκι» του UAV Heron, UCAV Heron TP, το οποίο ήδη διαθέτει προς πώληση το Τελ Αβιβ (σ.σ. δεδομένο το ενδιαφέρον των Γερμανών για την απόκτησή του).

Πρόκειται για ένα πανίσχυρο οπλικό σύστημα το οποίο διαθέτει μια σειρά από αισθητήρες οι οποίοι του δίνουν τη δυνατότητα να ερευνά και να πλήττρει με μεγάλη ακρίβεια στόχους ημέρα και νύχτα. Μεταξύ άλλων έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιεί και κατευθυνόμενα όπλα όπως το γνωστό Spike Nlos (που χρησιμοποιείται από τα ελικόπτερα Απάτσι).

Η αγορά Heron TP φέρεται να βρέθηκε στην ατζέντα της πρόσφατης επικοινωνίας του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, με τον ισραηλινό ομόλογό του, Αβίβ Κοχάβι.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...