Οι προσπάθειες απομάκρυνσης του γιγάντιου πλοίου μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων «Ever Given», που έχει προσαράξει από την Τρίτη στη Διώρυγα του Σουέζ, συνεχίζονται, με τις αιγυπτιακές Αρχές να ευελπιστούν ότι ίσως αποκολληθεί μέσα στην ημέρα.
Χθες Σάββατο είχαν ριχθεί στη μάχη 14 ρυμουλκά για να εκμεταλλευτούν την υψηλή παλίρροια της ημέρας. Το πλοίο μετακινήθηκε κατά 30 μοίρες, ανέφερε το BBC, μια μικρή, αλλά ουσιαστική νίκη στις προσπάθειες αποκόλλησης.
Εν τω μεταξύ, οι βυθοκόροι έχουν απομακρύνει περίπου 20.000 τόνους άμμου γύρω από την πλώρη του πλοίου. Παράλληλα, 9.000 τόνοι θαλάσσιου έρματος έχουν αφαιρεθεί από το πλοίο.
Το Σάββατο ο πρόεδρος της Αρχής της Διώρυγας δήλωνε ότι ευελπιστεί να μη χρειαστεί να καταφύγουν στην απομάκρυνση εμπορευματοκιβωτίων από το πλοίο για να μειωθεί το φορτίο του. Επισήμανε ακόμη ότι οι ισχυροί άνεμοι και οι παλίρροιες δυσχεραίνουν τις προσπάθειες αποκόλλησής του και πρόσθεσε ότι δεν θα καταστεί δυνατό αεροσκάφη να απομακρύνουν κάποια από τα 18.300 εμπορευματοκιβώτια από το πλοίο.
#EverGiven has moved 2 inches
all tugBoats happy
Hoooorray #suezcanel pic.twitter.com/srHDtuXB8m— ܡܐܪܝܘ ???? (@MarioLeb79) March 27, 2021
Το βάρους 220.000 τόνων και μήκους 400 μέτρων πλοίο θα πρέπει να ελεγχθεί προτού λάβει και πάλι άδεια πλεύσης μετά την αποκόλλησή του.
Ως το απόγευμα του Σαββάτου, 321 πλοία περίμεναν να διέλθουν από τη διώρυγα, προκαλώντας μια άνευ προηγουμένου και πανάκριβη ασφυξία στο διεθνές εμπόριο.
Το περιστατικό συνέβη την Τρίτη, εξαιτίας δυνατών ανέμων σε συνδυασμό με αμμοθύελλα, όπως αρχικά έγινε γνωστό από διάφορες πηγές. Ωστόσο χθες οι αιγυπτιακές Αρχές παραδέχτηκαν ότι στην προσάραξη του πλοίου πιθανόν να οδήγησε κάποιο τεχνικό πρόβλημα ή ανθρώπινο σφάλμα.
Ευχαριστίες από την Αίγυπτο
Ιδιαίτερες ευχαριστίες προς τις ΗΠΑ, την Κίνα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Ελλάδα εξέφρασε η Αίγυπτος για τη στήριξη που προσφέρθηκαν να δώσουν για την αποκόλληση του φορτηγού πλοίου στη Διώρυγα του Σουέζ.
Νωρίτερα το Σάββατο, σε κοινή ανακοίνωση, τα υπουργεία Εξωτερικών και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής επισήμαναν ότι η Ελλάδα είναι καθ’ όλα έτοιμη να παράσχει κάθε δυνατή βοήθεια και συνδρομή προς τη φίλη χώρα Αίγυπτο για την αποκατάσταση της ναυσιπλοΐας, τόσο σε επίπεδο ρυμούλκησης του πλοίου όσο και σε επίπεδο εργασιών βυθοκόρησης.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News