Ηταν ένα δημοψήφισμα που αμφισβητούσε τη βαριά βιομηχανία της Ελβετίας – όχι το τυρί, αλλά το χρήμα και τη δημιουργία του. Ομως τελικά μπροστά στην κάλπη της Κυριακής, οι Ελβετοί αποδείχθηκαν ελάχιστα επαναστάτες… Οι ψηφοφόροι απέρριψαν σε ποσοστό πάνω από 75% την πρόταση για δομικές αλλαγές στο τραπεζικό σύστημα, με την οποία θα απαγορευόταν στα εμπορικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να «παράγουν» νέο χρήμα με τη χορήγηση δανείων.
Η πρωτοβουλία Vollgeld θα καταργούσε τη διεθνή πρακτική των τραπεζών να κρατούν ένα μικρό μέρος μόνο των καταθέσεων των πελατών τους σε ρευστό και όλο το υπόλοιπο να το δανείζουν. Σε περίπτωση που ψηφιζόταν, θα απαγόρευε τις τράπεζες να δανείζονται περισσότερα χρήματα από όσα υπάρχουν κατατεθειμένα σε αυτές.
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η Κεντρική Τράπεζα της χώρας θα ήταν η μόνη πηγή «νέου» χρήματος. Θα επρόκειτο όμως και μεγάλη απόκλιση από τη συνήθη πρακτική, που οι τράπεζες παράγουν χρήμα με την έκδοση δανείων.
Οι υποστηρικτές της πρωτοβουλίας θεωρούσαν ότι, μεταξύ άλλων, θα προστάτευε τη χώρα από κύκλους ανάπτυξης και ύφεσης. Ηταν, για αυτούς, μια απάντηση στις νέες συνθήκες που δημιούργησε η μεγάλη οικονομική κρίση που ξέσπασε πριν από μια δεκαετία.
Οι επικριτές, αντίθετα, προειδοποίησαν για τις αρνητικές συνέπειες.
Η Κεντρική Τράπεζα, που πήρε το μέρος τους, είχε εξηγήσει ότι με την πρόταση οι τράπεζες θα εξακολουθούσαν να υποεκτιμούν τα ρίσκα και μένουν εκτεθειμένες σε μελλοντικούς κινδύνους. Ο διοικητής μάλιστα είχε μιλήσει για «αχρείαστο και επικίνδυνο πείραμα».
Στο ίδιο μήκος κύματος και εμπορικές τράπεζες όπως η UBS, ο διευθύνων σύμβουλος της οποίας είχε μιλήσει για «αυτοκτονική πρωτοβουλία».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News