220
Μεγάλο το πλήθος κατά παράβαση των μέτρων προστασίας | REUTERS/Stevo Vasiljevic

Μαυροβούνιο: Απίστευτο πλήθος χωρίς μάσκες στην κηδεία ιεράρχη που πέθανε από κορονοϊό

Protagon Team Protagon Team 2 Νοεμβρίου 2020, 11:42
Μεγάλο το πλήθος κατά παράβαση των μέτρων προστασίας
|REUTERS/Stevo Vasiljevic

Μαυροβούνιο: Απίστευτο πλήθος χωρίς μάσκες στην κηδεία ιεράρχη που πέθανε από κορονοϊό

Protagon Team Protagon Team 2 Νοεμβρίου 2020, 11:42

Δεκάδες χιλιάδες Μαυροβούνιοι αγνόησαν τα μέτρα για τον κορονοϊό και συνέρρευσαν στην κηδεία του επικεφαλής της σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στη χώρα, χωρίς να τηρούν κανένα μέτρο προφύλαξης.

Η εξόδιος ακολουθία του επισκόπου Αμφιλόχιου Ράντοβιτς έγινε στην πρωτεύουσα Ποντγκόριτσα. Ο ιεράρχης, που ήταν 82 ετών, είχε πεθάνει την Παρασκευή εξαιτίας του κορονοϊού.

Στην κηδεία χοροστάτησε ο επικεφαλής της Εκκλησίας της Σερβίας, πατριάρχης Ειρηναίος, ενώ παρόντες ήταν ιεράρχες και κρατικοί αξιωματούχοι. Πολλοί από όσους ήταν μέσα στον ναό, ανέφερε το Associated Press, δεν φορούσαν μάσκα και δεν τηρούσαν τις αποστάσεις.

Εξω από την εκκλησία η κατάσταση ήταν ακόμη χειρότερη από υγειονομικής πλευράς. Τα πλήθη ήταν συγκεντρωμένα χωρίς να τηρούν αποστάσεις ή να φορούν μάσκες.

Η σορός του ιεράρχη είχε εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα πριν από την κηδεία. Πολλοί φίλησαν τον νεκρό για να τον αποχαιρετήσουν, ωθώντας τις Αρχές να κλείσουν το φέρετρο, για προφανείς λόγους δημόσιας υγείας, δηλαδή του σοβαρού κινδύνου διάδοσης του κορονοϊού.

Το Μαυροβούνιο, όπως λίγο έως πολύ κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, κατέγραψε τις τελευταίες εβδομάδες σημαντική αύξηση στα κρούσματα και τους θανάτους από Covid-19 και πασχίζει να συγκρατήσει το δεύτερο κύμα της πανδημίας.

Ο Αμφιλόχιος είχε επιρροή σε φιλοσέρβους Μαυροβούνιους που είχαν αντιταχθεί στην ανεξαρτητοποίηση από τη Σερβία το 2006. Στις αρχές του χρόνου είχε μάλιστα ηγηθεί διαδηλώσεων κατά της κυβέρνησης για νόμο που, όπως ισχυριζόταν, προσπαθούσε να αρπάξει την εκκλησιαστική περιουσία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...