Γνωρίζαμε τα πυρά που εξαπέλυε κατά καιρούς ο Ντόναλντ Τραμπ για το ΝΑΤΟ και το πώς τα περισσότερα μέλη του παραμελούν τις υποχρεώσεις τους προς τη συμμαχία. Αλλά φαίνεται ότι προστίθεται άλλος ένας επικριτής και μάλιστα σκληρός, ο Εμανουέλ Μακρόν.
Σε συνέντευξή του στον Economist, ο πρόεδρος της Γαλλίας τονίζει ότι «αυτό που ζούμε είναι ο εγκεφαλικός θάνατος του ΝΑΤΟ», αποδίδοντας την κατάσταση στην αμερικανική αποδέσμευση υπό την προεδρία Τραμπ και αφετέρου στην συμπεριφορά της Τουρκίας.
Συνεχίζει λέγοντας ότι «πρέπει τώρα να αποσαφηνισθεί ποιοι είναι οι στρατηγικοί στόχοι του ΝΑΤΟ», επαναλαμβάνοντας την ανάγκη ενίσχυσης της Ευρώπης της Αμυνας.
Η Ευρώπη «στέκεται στην άκρη του γκρεμού και πρέπει να αρχίσει να σκέφτεται τον εαυτό της σαν γεωπολιτική δύναμη, αλλιώς δεν θα ελέγχουμε πια την μοίρα μας», λέει σε άλλο σημείο της συνέντευξης.
Ολα αυτά, ένα μήνα πριν από τη σύνοδο κορυφή της Ατλαντικής Συμμαχίας η οποία θα διεξαχθεί στο Λονδίνο στις αρχές του Δεκεμβρίου.
«Δεν υπάρχει κανένας συντονισμός με τους εταίρους του ΝΑΤΟ στην στρατηγική απόφαση των ΗΠΑ και είμαστε μάρτυρες μίας επίθεσης από έναν άλλο εταίρο του ΝΑΤΟ, την Τουρκία, σε μία ζώνη όπου διακυβεύονται τα συμφέροντά μας, χωρίς συντονισμό. Αυτό που συνέβη αποτελεί τεράστιο πρόβλημα για το ΝΑΤΟ», λέει ο Μακρόν.
Υπό αυτές τις συνθήκες, ο Μακρόν διερωτάται ποιο είναι το μέλλον του Αρθρου 5 της Ατλαντικής Συνθήκης, το οποίο προβλέπει στρατιωτική συνδρομή μεταξύ των μελών της Συμμαχίας, εάν ένας από τους συμμάχους δεχθεί επίθεση.
Στο ερώτημα αν πιστεύει στην αποτελεσματικότητα του Αρθρου, απαντά «δεν ξέρω». Και συνεχίζει: «Τι θα είναι αύριο το Αρθρο 5; Εάν το καθεστώς του Μπασάρ αλ-Ασαντ [στη Συρία] αποφασίσει να απαντήσει στην Τουρκία, θα την συνδράμουμε; Αυτό είναι μία πραγματική ερώτηση», λέει.
«Εχουμε δεσμευθεί να πολεμήσουμε κατά του Ισλαμικού Κράτους. Το παράδοξο είναι ότι η αμερικανική απόφαση και η τουρκική επίθεση και στις δύο περιπτώσεις έχουν ένα και το αυτό αποτέλεσμα: θυσιάζουν τους εταίρους μας επί του πεδίου που πολέμησαν κατά του Ισλαμικού Κράτους, τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις», προσθέτει.
Τι σημαίνουν αυτά; Για τον Μακρόν, αυτές οι εξελίξεις καθιστούν ακόμη περισσότερο «ουσιαστική, από την μία πλευρά, την Ευρώπη της Αμυνας –μία Ευρώπη που πρέπει να αποκτήσει μία στρατηγική και λειτουργική αυτονομία σε στρατιωτικό επίπεδο. Και από την άλλη, επανέναρξη ενός στρατηγικού διαλόγου, χωρίς καθόλου αφέλεια, και που θα πάρει χρόνο, με την Ρωσία».
«Ο πρόεδρος Τραμπ -τρέφω μεγάλο σεβασμό σε αυτό- θέτει το θέμα του ΝΑΤΟ ως εμπορικού σχεδίου. Κατά την γνώμη του, πρόκειται για ένα σχέδιο όπου οι ΗΠΑ διασφαλίζουν ένα είδος γεωπολιτικής ομπρέλας, αλλά, σε αντάλλαγμα, θα πρέπει να έχουν εμπορική αποκλειστικότητα, να υπάρχει ένα κίνητρο για να αγοράσουμε από τις ΗΠΑ. Η Γαλλία δεν έχει υπογράψει γι΄αυτό», προειδοποιεί ο γάλλος πρόεδρος.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News