Λύθηκε, λοιπόν, το πρόβλημα; Ετσι φαίνεται. Με τον συνήθη, σε τέτοιες περιπτώσεις, τρόπο: με διπλό ακροβατικό. Μια κυβίστηση από τον υφυπουργό Αθλητισμού, άλλη μια από τη Σούπερ Λιγκ και -ω του θαύματος- στις 25 Αυγούστου το πρωτάθλημα θα αρχίσει κανονικά. Οι επτά παραπονεμένες ΠΑΕ εξασφάλισαν τηλεοπτικό συμβόλαιο με πολύ καλά χρήματα, και οι φίλαθλοι θα απολαύσουν 105 ματς χωρίς συνδρομή. «Ολα καλά». Το ότι η κυβέρνηση έβαλε την ΕΡΤ να αγοράσει (με χρήματα των φορολογουμένων) ένα τηλεθέαμα που τα ιδιωτικά κανάλια περιφρόνησαν, είναι η ασήμαντη λεπτομέρεια που δεν πρέπει να χαλάσει την ωραία ιστορία.
Αυτή η πρεμούρα του Γιώργου Βασιλειάδη να διευκολύνει (ποδοσφαιρικές) ανώνυμες εταιρείες, κάποιες εκ των οποίων έχουν γράψει τεράστια ποσά στο χιόνι και έχουν φεσώσει το Δημόσιο με πολλά εκατομμύρια ευρώ, ξεφεύγοντας από τους ελέγχους με διάφορα τρικ, είναι εντελώς ακατανόητη. Πολύ περισσότερο έπειτα από την άρνηση των ΠΑΕ να αποδεχτούν τους όρους του σχεδίου διάσωσης που τους είχε προτείνει. Τότε, ο υπουργός τους είχε ευχηθεί «καλό καλοκαίρι». Κι έρχεται τώρα να τους χαρίσει περί τα 20 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο, αν και η βάση της πρότασής του (μείωση των ομάδων της Α’ Κατηγορίας σε 12, από τη σεζόν 2019-2020), που θα διασφάλιζε την οικονομική βιωσιμότητα των ομάδων και τον υγιή ανταγωνισμό στο Πρωτάθλημα, αρχειοθετήθηκε στον χοντρό φάκελο με τα «προσεχώς».
Η συμφωνία του κ. Βασιλειάδη με τις επτά ΠΑΕ της Σούπερ Λιγκ, που έκλεισε το μεσημέρι της Τρίτης, προβλέπει ότι η ΕΡΤ θα τους καταβάλει, στο σύνολο, 17-18 εκατομμύρια ευρώ για τη σεζόν 2018-2019, κι άλλα τόσα για την επόμενη. Από αυτό το ποσό, τα 14,5 εκατ. ευρώ είναι «εγγυημένα». Μπορεί να αυξηθούν, μάλιστα, αναλόγως με τον διαφημιστικό χρόνο που θα πουλήσει η δημόσια ραδιοτηλεόραση για τις μεταδόσεις. Εάν φτάσουμε στο μάξιμουμ του ποσού (18 εκατομμύρια), η ΕΡΤ θα έχει πληρώσει γι’ αυτούς τους αγώνες περίπου οκτώ εκατομμύρια ευρώ παραπάνω από την πιο γενναιόδωρη προσφορά της αγοράς. Κανένας ιδιωτικός σταθμός δεν προσέφερε πάνω από 10 εκατ. ευρώ.
Τα χρήματα θα διανεμηθούν με βάση την εμπορική αξία των ομάδων. Τα περισσότερα θα δοθούν στον Παναθηναϊκό (4,2 εκατομμύρια ευρώ) και τον Αρη (2,3 εκατομμύρια ευρώ). Τα λιγότερα, στον Απόλλωνα Σμύρνης και τη Λαμία (1,45 εκατομμύρια ευρώ). Προβλέπονται και μπόνους, με μια σειρά από προϋποθέσεις: αξιοπιστία στις πληρωμές, χρησιμοποίηση ελλήνων παικτών, αποφυγή των κρουσμάτων βίας κ.λπ. Το συμβόλαιο θα είναι διετούς διάρκειας, με οψιόν ανανέωσης για άλλα τρία χρόνια (ανάλογως με τις εξελίξεις στο ζήτημα της αναδιάρθρωσης των κατηγοριών μετά το καλοκαίρι του 2020.
Η συμφωνία απέχει πολύ από την αρχική πρόταση του κ. Βασιλειάδη, η οποία προέβλεπε, από το 2019, Super League δέκα ομάδων, Super League 2 με άλλες δέκα ομάδες, και Football League των 12, που θα ήταν μια προπαρασκευαστική κατηγορία για τις ομάδες που θα βρίσκονταν στο κατώφλι των επαγγελματικών πρωταθλημάτων. Οι όροι για τις ΠΑΕ της Super League 1, προκειμένου να καρπωθούν το δημόσιο χρήμα, ήταν πολύ αυστηροί. Αφορούσαν τις εγκαταστάσεις των συλλόγων, τη συμπεριφορά των οπαδών τους και την πλήρη διαφάνεια στις πάσης φύσεως συναλλαγές τους, με τακτικούς ελέγχους που οι εταιρείες ήταν υποχρεωμένες να δεχτούν. Τώρα, τα χρήματα θα δοθούν χωρίς αυτές τις προϋποθέσεις. Κι όσες απέμειναν, έχουν να κάνουν με το μπόνους.
Ο υπουργός έκανε πίσω κι άφησε τους Σουπερλιγκάδες να τον «δουλέψουν». Θα πάρουν τα χρήματα που τους προσφέρει, για δύο χρόνια, κι αν το 2020 η τότε Κυβέρνηση επιμένει για 12 ομάδες και αυστηρούς όρους, θα διαλύσουν τη συμφωνία. Οσο γι’ αυτό που ισχυρίζεται, ότι τα 17-18 εκατ. ευρώ θα εξοικονομηθούν από τα εμπορικά κέρδη (τίνος πράγματος;) και από την υπερφορολόγηση των στοιχηματικών εταιρειών που λειτουργούν νόμιμα στην Ελλάδα και δεν πληρώνουν τα δικαιώματα των ελληνικών ΠΑΕ που βρίσκονται στα κουπόνια, ακούγεται σαν παραμύθι για μικρά παιδιά.
Κωλοτούμπα έκανε και η Σούπερ Λιγκ. Της χάριζαν γάιδαρο (ένα σωρό εκατομμύρια) και οι παράγοντες τον κοίταζαν στα δόντια. Αλλοι γιατί δεν ήθελαν να μειωθούν οι ομάδες σε 12, άλλοι για να μη δίνουν λογαριασμό σε κανέναν, κι άλλοι (ο Ολυμπιακός, ο Παναθηναϊκός και οι «δορυφόροι» τους) για καθαρά πολιτικούς λόγους. Πίστευαν ότι θα μπορούσαν να τα καταφέρουν μόνοι τους. Ο πρόεδρος της Λίγκας, Βαγγέλης Μπαταγιάννης, έλεγε πριν από μερικές μέρες ότι προτάσεις για τις επτά ΠΑΕ που δεν είχαν τηλεοπτικό συμβόλαιο υπήρχαν, όμως οι ομάδες χρειάζονταν χρόνο για να τις εξετάσουν. Οταν η αγορά έδειξε την… εκτίμησή της στο προϊόν και οι δυσαρεστημένες ομάδες αρνήθηκαν να προσυπογράψουν την προκήρυξη του Πρωταθλήματος, έτρεξαν στον Βασιλειάδη. Και κατάφεραν να τον «τουμπάρουν».
Την Πέμπτη το πρωί θα υπογραφεί το προσύμφωνο, θα εγκριθεί η προκήρυξη και θα γίνει η κλήρωση των αγώνων. Θα βρεθεί και ο τρόπος, ώστε οι 16 ομάδες του 2018-2019 να μειωθούν σε 14 την επόμενη σεζόν. Εάν αντιδράσει η Football League, τη λύση θα δώσει η ΕΠΟ.
Εικόνισμα πρέπει να του κάνουν, του Βασιλειάδη, οι Σουπερλιγκάδες. Θα δώσει κι άλλα 12 εκατομμύρια ευρώ για την εγκατάσταση του VAR, το οποίο θα εκμεταλλεύονται οι επιχειρηματίες του ποδοσφαίρου. Επιπλέον, ο υπουργός προσανατολίζεται -λένε συνεργάτες του- στη μείωση της φορολογίας στα συμβόλαια των ποδοσφαιριστών, από το 42% στο 30%. Την ώρα που η Βουλή ψηφίζει τη μείωση του αφορολόγητου για όλους τους Ελληνες. Η Κυβέρνηση αγαπά το ποδόσφαιρο. Ακόμη και στην ελληνική εκδοχή του.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News