319
| ΙΝΤΙΜΕΝΕWS

Λύση για τους ασθενείς με χρόνια νοσήματα μετά από… εννιά χρόνια!

Protagon Team Protagon Team 31 Ιανουαρίου 2022, 08:01
|ΙΝΤΙΜΕΝΕWS

Λύση για τους ασθενείς με χρόνια νοσήματα μετά από… εννιά χρόνια!

Protagon Team Protagon Team 31 Ιανουαρίου 2022, 08:01

Χρειάστηκαν εννέα χρόνια για να υπογραφεί από τον ΕΟΠΥΥ ειδική σύμβαση με τις Ειδικές Παθολογικές Κλινικές και να εξασφαλιστεί η νοσηλεία ασθενών με Πιστοποιημένα, Βαρειά, Χρόνια νοσήματα. 

Την Πέμπτη 13 Ιανουαρίου, το ΔΣ του ΕΟΠΥΥ, δέχθηκε ομόφωνα την εισήγηση της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης για την ολοκλήρωση της σύμβασης, δίνοντας με τον τρόπο αυτό μια λύση σε πρόβλημα που ταλαιπωρεί εδώ και χρόνια δεκάδες χιλιάδες ασθενείς, κυρίως μεγάλης ηλικίας, με υψηλή συννοσηρότητα και επιβαρυμένη κλινική κατάσταση.

Οι συγκεκριμένοι ασθενείς ήταν αναγκασμένοι, εν μέσω πανδημίας του κορωνοϊού, να περιφέρονται για την αναζήτηση κλίνης νοσηλείας, καθώς τα δημόσια νοσοκομεία αδυνατούν ή έχουν εξαντλήσει, λόγω της υγειονομικής κρίσης, τις δυνατότητες τους δέσμευσης κλινών για μεγάλο χρονικό. Από την άλλη το υψηλό κόστος σε μεγάλα ιδιωτικά θεραπευτήρια και κλινικές καθιστά οικονομικά απλησίαστη την περίθαλψη για μακροχρόνια νοσηλεία. Αποτέλεσμα, άνθρωποι που κατ΄εξοχήν έχουν ανάγκη νοσηλείας, να περιφέρονται στο σύστημα υγείας και η διαδρομή των ασθενών καταλήγει σε αδιέξοδα, με ιδιωτικούς οίκους ευγηρίας να υποκαθιστούν την υγειονομική ανάγκη νοσηλείας σε κλινική ή πολύ χειρότερα μένουν κατάκοιτοι και απομονωμένοι στα σπίτια τους με όλες τις οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις και βραχυπρόθεσμα την επιβάρυνση της υγείας τους.

Η απόφαση της Διοίκησης του ΕΟΠΥΥ, υλοποίησε την κατεύθυνση του υπουργού Υγείας για γρήγορη οργάνωση της περίθαλψης των ευπαθών ομάδων, με οικονομικά αποδοτικότερες και ποιοτικότερες νοσηλευτικές υπηρεσίες, στο πλαίσιο του γενικότερου εκσυγχρονισμού του συστήματος Υγείας της χώρας.

Εξάλλου η διαχείριση ασθενών με χρόνια νοσήματα έχει τεθεί στο εθνικό σχέδιο δράσης του υπουργείου Υγείας σε συνδυασμό με την κατ’ οίκον φροντίδα και ήδη διαφαίνονται τα πρώτα θετικά αποτελέσματα. Η εναρμόνιση της χώρας μας με τα περισσότερα ευρωπαϊκά συστήματα υγείας, τα οποία έχουν σχεδιάσει και εφαρμόζουν πολιτικές υγείας για τις ευπαθείς ομάδες, μόνο όφελος θα έχει  για τους ασθενείς και ελπίζουμε ότι η βούληση του Υπουργείου Υγείας θα επεκταθεί με τη νομική θεμελίωση της ανάπτυξης και υλοποίησης της εθνικής στρατηγικής για την ανακουφιστική φροντίδα (palliative care), δίνοντας ουσιαστικές λύσεις στους ασθενείς και τις οικογένειες τους. 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...