767
|

Η μεγάλη απάτη της πρώτης σταρ του YouTube

Protagon Team Protagon Team 5 Αυγούστου 2017, 08:30

Η μεγάλη απάτη της πρώτης σταρ του YouTube

Protagon Team Protagon Team 5 Αυγούστου 2017, 08:30

Πριν από μια δεκαετία υπήρχαν λιγότερες πλατφόρμες, διαφορετικά κοινωνικά δίκτυα, αλλά περισσότερη περιέργεια και λιγότερες υποψίες. Με μια κάμερα και εικόνα χαμηλής ανάλυσης, πιο χαμηλά από τα στάνταρ ακόμα και ενός φτηνού smartphone, μπορούσες να κατακτήσεις το Ιντερνετ.

Εκεί βασίστηκε η Lonelygirl15, το «μοναχικό κορίτσι, ετών 15», που έγινε μια αναπάντεχη σταρ των κοινωνικών δικτύων της εποχής της, του μακρινού 2006.

Η Μπρι, που στεκόταν μπροστά στην κάμερα ενός συνηθισμένου σπιτικού σε μια «βαρετή πόλη» κάπου στις ΗΠΑ και μας έλεγε τις σκέψεις της, δεν ήταν κατ’οίκον μαθήτρια, αλλά μια ηθοποιός.

Μπορεί να αποκαλύφθηκε η ταυτότητά της, δέκα χρόνια μετά όμως η ιστορία της Μπρι, όπως μας τη θυμίζει η Monde, ξαναφέρνει στο προσκήνιο μια πιο αθώα εποχή, όταν αυτές οι βιντεοεξομολογήσεις ήταν σπάνιες. Και σε μια εποχή, τη σημερινή, όπου τα fake news κατακλύζουν τη δημόσια σφαίρα, η ιστορία της Μπρι μας αναγκάζει να ξαναδούμε την διάκριση αληθινού και ψεύτικου.

Η Μπρι ξεκίνησε στις 16 Ιουνίου 2006 με αυτό το βίντεο. Σε ένα λεπτό και κάτι περιέγραφε τη ζωή της και άφηνε υποσχέσεις για τη συνέχεια. Και πράγματι, εμφανιζόταν συχνά, κάποιες φορές με τον μοναδικό της φίλο, τον Ντάνιελ.

Το απλό σκηνικό εφηβικού δωματίου πίσω από τη Μπρι και το πρόχειρο μοντάζ απέχουν πολύ από τα καλογυαλισμένα βίντεο των σημερινών σταρ του YouTube. Η Μπρι ήταν αυθεντική και μιλούσε προσωπικά, εξάλλου και οι ανησυχίες της ήταν λίγο ως πολύ ίδιες με σήμερα. Τα μισόλογα της για τη ζωή της και τα οργισμένα εφηβικά συναισθήματα για τους γονείς της, αλλά και ένα μυστήριο που άφηνε να αιωρείται για αυτούς (μήπως είναι μέλη αίρεσης;), άφηναν τους θεατές σε αγωνία για τη συνέχεια.

Και ήταν πολλοί: Τα βίντεο έβλεπαν χιλιάδες, ακόμα και εκατοντάδες χιλιάδες θεατές, ένας αριθμός που σήμερα φαίνεται μικρός, αλλά για την εποχή ήταν αξιολογότατος.

Προσωπικά ή όχι τα βίντεο, η καχυποψία για αυτό το ιντερνετικό «φρούτο» δεν άρχισε να εμφανιστεί. Οι αναλύσεις και οι θεωρίες για την μικρή που εξέθετε έτσι τη ζωή της άρχισαν να πολλαπλασιάζονται και χρειάστηκαν μόνο τρεις μήνες για να αποκαλυφθεί η αλήθεια.

Μα ποια είναι αυτή η Μπρι;

Η Lonelygirl15, όπως είχαν αποκαλύψει οι Los Angeles Times, ήταν ένα πρότζεκτ που είχαν στήσει τρεις νεαροί. Ο Μάιλς Μπέκετ, ο οποίος μόλις είχε πάρει το πτυχίο του στην Ιατρική, μοιράστηκε την ιδέα του με τον Μες Φλίντερς και τον Γκρεγκ Γκούντφριντ, σκηνοθέτη και σεναριογράφο αντίστοιχα.

Οι τρεις αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν το YouTube, το οποίο είχε εμφανιστεί λίγους μήνες νωρίτερα (ακόμη δεν είχε εξαγοραστεί από την Google).

Ελειπε φυσικά η πρωταγωνίστρια, που τη βρήκαν, μέσω αγγελίας, στο πρόσωπο της 19χρονης Τζέσικα Λι Ρόουζ, επίδοξης ηθοποιού που μόλις είχε φτάσει στο Λος Αντζελες, αλλά ακόμη ήταν άγνωστη στον χώρο γιατί δεν είχε πάει σε κάστινγκ.

Παρά τις κάποιες επιφυλάξεις της και την απογοήτευση για το είδος της δουλειάς (περίμενε κάτι καλύτερο), η Ρόουζ συμφώνησε να υποδυθεί την μπερδεμένη έφηβη. Είχε στα χέρια της σενάριο και αυτοσχεδίαζε αρκετά, αλλά πολλές φόρες το υλικό έβγαινε μια και έξω, σε ένα πλάνο που το έκανε περισσότερο αυθόρμητο.

Η επιτυχία ήταν –πρώτα από όλα για τους δημιουργούς της Lonelygirl15- ανέλπιστη. Ο κόσμος διψούσε για φρέσκα πρόσωπα και με την Μπρι και τις ιστορίες της πέτυχε φλέβα χρυσού.

Όμως πίσω από το αυθόρμητο βίντεο, οι δημιουργοί είχαν παθιαστεί με τα στατιστικά στοιχεία, όπως γίνεται σήμερα με όσους δίνουν στη δημοσιότητα ιντερνετικό περιεχόμενο. Πόσοι μας βλέπουν, πώς μπορούμε να πάμε στα αγαπημένα της εβδομάδας, πώς μπορούμε να επιλέξουμε μια φωτογραφία που θα κάνει το βίντεο πιο ελκυστικό; Το αρχικό τους σχέδιο ήταν έξι μήνες βίντεο και μετά να «εξαφανίσουν» την Μπρι για να γίνει η ιστορία της ανεξάρτητη ταινία.

Σήμερα οι δημιουργοί της Lonelygirl15 πιστεύουν ότι πέτυχαν γιατί εμφανίστηκαν την κατάλληλη στιγμή. Το YouTube ήταν μια μικρή κοινότητα  όπου όλοι έσπευδαν να σχολιάσουν ο ένας τον άλλο,. Λίγους μήνες μετά είχε μεγαλώσει πολλοί και οι χρήστες του ήταν τόσο υποψιασμένοι που η ιστορία της Μπρι δεν θα γινόταν πιστευτή.

Η αλήθεια αποκαλύφθηκε από χρήστες που κατάφεραν να βρουν ότι η Μπρι, δηλαδή η Ρόουζ, έχει κάποια σχέση με ισχυρό πρακτορείο ατζέντηδων. Την πληροφορία πήρε η Los Angeles Times που δημοσίευσε το ρεπορτάζ που αποκάλυψε όλη την αλήθεια.

Οι δημιουργοί της Μπρι λένε ότι περίμεναν τη στιγμή αλλά και πάλι τη βρήκαν κάπως τρομακτική.

Ωστόσο ακόμα και μετά την αποκάλυψη η ιστορία της Μπρι  συνεχίστηκε για άλλες τρεις σεζόν. Η Lonelygirl15 έγινε μόδα και πηγή έμπνευσης και για άλλα (οργισμένα ή μη, νεαρά ή μη) είδωλα του Διαδικτύου, κανένα όμως δεν έφτασε στη δική της επιτυχία.

Χάθηκε για χρόνια και εμφανίστηκε ξανά το 2016, ακριβώς δέκα χρόνια μετά την πρώτη εμφάνιση, πριν εξαφανιστεί και πάλι. Μια συνέχεια θα την ήθελαν, αλλά δεν γνωρίζουμε πότε», έχει πει η Ρόουζ, συντηρώντας, έστω και έτσι το ενδιαφέρον.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...