2095
Η αχανής χαλυβουργία Azovstal βομβαρδίεται ανηλεώς για να καμφθούν και οι τελευταίοι υπερασπιστές της Μαριούπολης | REUTERS/Alexander Ermochenko

LIVE: «Να μην βγει ούτε μύγα από το Azovstal» διέταξε ο Πούτιν

Protagon Team Protagon Team 21 Απριλίου 2022, 06:59
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 21/04/2022, 14:19
Η αχανής χαλυβουργία Azovstal βομβαρδίεται ανηλεώς για να καμφθούν και οι τελευταίοι υπερασπιστές της Μαριούπολης
|REUTERS/Alexander Ermochenko

LIVE: «Να μην βγει ούτε μύγα από το Azovstal» διέταξε ο Πούτιν

Protagon Team Protagon Team 21 Απριλίου 2022, 06:59
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 21/04/2022, 14:19

Μπήκαμε στην ενάτη εβδομάδα του πολέμου —ήταν 24 Φεβρουαρίου, ημέρα Πέμπτη, όταν ο Βλαντίμιρ Πούτιν διέταξε τα ρωσικά στρατεύματα να εισβάλουν στην Ουκρανία σε έναν γενικευμένο πόλεμο που άλλαξε τον παγκόσμιο χάρτη, πολιτικά και οικονομικά. Τώρα, τα μάτια όλων στρέφονται στη Μαριούπολη, όπου οι Ουκρανοί καλούν σε διαπραγματεύσεις και οι Τσετσένοι υπόσχονται τελικό «ξεκαθάρισμα» ως το μεσημέρι…

♦ Λεπτό προς λεπτό οι εξελίξεις

14:19 Η Βρετανία προσέθεσε 26 νέα ονόματα στον κατάλογο με τις κυρώσεις που έχει επιβάλει στη Ρωσία για τον πόλεμο στην Ουκρανία, μεταξύ των οποίων βρίσκονται αξιωματούχοι των ενόπλων δυνάμεων και αμυντικές εταιρείες.

Μεταξύ αυτών που βρίσκονται στον επικαιροποιημένο κατάλογο των βρετανικών κυρώσεων βρίσκονται ο στρατηγός του ρωσικού στρατού Νικολάι Μπογκντανόφσκι, ο οποίος είναι ο πρώτος υπαρχηγός του Γενικού Επιτελείου, η εταιρεία Military Industrial Company και ο βιομηχανικός όμιλος Promtech-Dubna.

13:29 Ρωσικό δικαστήριο επέβαλε στη Google πρόστιμο 11 εκατ. ρουβλίων (126.000 ευρώ με την παρούσα ισοτιμία) για μη απάλειψη αυτού που αποκαλεί «ψευδείς» (fake) ειδήσεις σχετικά με τη σύγκρουση στην Ουκρανία και για βίντεο στο YouTube που παρήγαγαν ουκρανικές «ακροδεξιές», όπως τις χαρακτήρισε, ομάδες.

Η ρωσική υπηρεσία επιτήρησης των επικοινωνιών (Roskomnadzor) δήλωσε νωρίτερα αυτό τον μήνα πως λαμβάνει μέτρα προκειμένου να τιμωρήσει την Google για τη «διασπορά ψευδών» ειδήσεων στο YouTube, και είχε προειδοποιήσει προηγουμένως την αμερικανική εταιρία ότι θα της επέβαλλε πρόστιμο αν δεν συμμορφωνόταν, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης διαμάχης με ξένες τεχνολογικές εταιρίες και ΜΜΕ για τον έλεγχο των πληροφοριακών ροών.

Η Google κρίθηκε ένοχη για διοικητικές παραβάσεις και καταδικάστηκε σε πρόστιμο 4 εκατομμυρίων και 7 εκατομμυρίων ρουβλίων σε δύο ξεχωριστές υποθέσεις, ανέφερε τη Μ. Πέμπτη το δικαστήριο Ταγκάνσκι της Μόσχας.

13:22 Η Ρωσία έδωσε εντολή να κλείσουν τα προξενεία της Λετονίας, της Λιθουανίας και της Εσθονίας και ζήτησε από τους υπαλλήλους τους να αποχωρήσουν σε μια κίνηση αντιποίνων, όπως ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Στην ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε ότι κλείνει τα προξενεία της Λετονίας στην Αγία Πετρούπολη και στο Πσκοφ, το προξενείο της Εσθονίας στην Αγία Πετρούπολη και το γραφείο της στο Πσκοφ καθώς και το προξενείο της Λιθουανίας στην Αγία Πετρούπολη.

13:10 Το Κίεβο επισκέφτηκαν ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ και η δανή ομόλογός του Μέτα Φρεντέρικσεν καθώς ευρωπαίοι ηγέτες και αξιωματούχοι συνεχίζουν να ταξιδεύουν στην ουκρανική πρωτεύουσα σε ένδειξη συμπαράστασης στην Ουκρανία

Ο ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, η αν. πρωθυπουργός της Ουκρανίας Ολγα Στεφανισίνα και η δανή πρωθυπουργός Μέτε Φρεντέρικσεν στο Κίεβο (Moncloa/Borja Puig de la Bellacasa/Handout via REUTERS

13:01 Περισσότερα από 1.000 πτώματα αμάχων βρίσκονται αυτή τη στιγμή στα νεκροτομεία της περιφέρειας του Κιέβου, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια ουκρανή αξιωματούχος, ενώ το Κίεβο κατηγορεί τους Ρώσους ότι «σφαγίασαν» εκατοντάδες αμάχους στο διάστημα που κατείχαν την περιοχή, το Μάρτιο.

«Χίλια είκοσι πτώματα αμάχων, αποκλειστικά αμάχων, βρίσκονται (στα νεκροτομεία) στο σύνολο της περιφέρειας του Κιέβου», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Oλγα Στεφανίσινα στην πόλη Μποροντιάνκα, βορειοδυτικά του Κιέβου.

Μετά την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από την περιφέρεια του Κιέβου στο τέλος Μαρτίου, εκατοντάδες πτώματα αμάχων έχουν βρεθεί από τις ουκρανικές αρχές, οι οποίες κατηγορούν μαζί με τους Δυτικούς τη Ρωσία για «εγκλήματα πολέμου», κάτι που η Μόσχα διαψεύδει.

12:34 Η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, το Χάρκοβο, δέχεται σφοδρό βομβαρδισμό, δήλωσε ο δήμαρχός της Ιχόρ Τερεχόφ.

«Τεράστιες εκρήξεις, η Ρωσική Ομοσπονδία βομβαρδίζει με μανία την πόλη», σημείωσε ο Τερεχόφ σε τηλεοπτικό του διάγγελμα.

Περίπου 1 εκατομμύριο άνθρωποι παραμένουν στην πόλη αυτή στην βορειοανατολική Ουκρανία, ενώ περίπου το 30% του πληθυσμού έχει απομακρυνθεί από αυτήν, κυρίως γυναίκες, παιδιά και οι ηλικιωμένοι.

12:24 Η Ρωσία επέβαλε πρόστιμο ύψους τεσσάρων εκατομμυρίων ρουβλίων (50.000 δολάρια) στην Google επειδή δεν διέγραψε αυτό που χαρακτηρίζει «ψευδείς» πληροφορίες στο YouTube σχετικά με την «ειδική της επιχείρηση (σ.σ. όπως την κατονομάζει)» στην Ουκρανία.

! 11:27 Συνάντηση με τον ρώσο υπουργό Αμυνας Σεργκέι Σοϊγκού είχε ο Βλαντίμιρ Πούτιν. Μάλιστα, σύμφωνα με το BBC, ο ρώσος πρόεδρος διέταξε η επιχείρηση εισβολής στο εργοστάσιο Azovstal να ματαιωθεί, ενώ έδωσε οδηγίες να «μπλοκαριστούν» οι εγκαταστάσεις, ώστε, όπως είπε, «να μην περνάει ούτε μύγα».

Είπε ακόμη ότι η Ρωσία εγγυάται για τη ζωή των ουκρανών στρατιωτών που θα εγκαταλείψουν το εργοστάσιο, σημειώνοντας ότι θα «τους μεταχειριστούμε με σεβασμό».

Επίσης ο Πούτιν έκρινε ότι οι δυνάμεις του έθεσαν «επιτυχώς» υπό τον έλεγχό τους την Μαριούπολη. «Ολοκληρώθηκε επιτυχώς το έργο της απελευθέρωσης της Μαριούπολης», δήλωσε ο ρώσος πρόεδρος στον Σοϊγκού.

⇒Διαβάστε περισσότερα εδώ.

11:23 Τα πτώματα εννέα αμάχων βρέθηκαν χθες, Τετάρτη, στην Μποροντιάνκα, κοντά στο Κίεβο, ορισμένα εκ των οποίων φέρουν «σημάδια βασανιστηρίων», ανακοίνωσε η αστυνομία της ουκρανικής πρωτεύουσας στη διάρκεια της νύχτας που πέρασε.

«Οι άνθρωποι αυτοί σκοτώθηκαν από τις (ρωσικές) δυνάμεις κατοχής και κάποια από τα θύματα φέρουν σημάδια βασανιστηρίων», κατήγγειλε ο αρχηγός της τοπικής αστυνομίας Αντρί Νεμπίτοφ σε ανάρτησή του στο Facebook.

Στην Μποροντιάνκα έγιναν, σύμφωνα με το Κίεβο, «σφαγές αμάχων» στη διάρκεια του Μαρτίου, όταν οι ρωσικές δυνάμεις είχαν υπό την κατοχή τους την πόλη.

11:05 Ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι οποιεσδήποτε ειρηνευτικές συνομιλίες με την Ουκρανία είναι πιθανό να αποτύχουν, καθώς συνέκρινε τη διεξαγωγή συνομιλιών με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν με τη διαπραγμάτευση με ένα κροκόδειλο.

08:58 Σύμφωνα με το Sky News, οι υπερασπιστές της Μαριούπολης είναι πλέον ελάχιστοι μπροστά στις ρωσικές δυνάμεις που τους απειλούν και πολιορκούν. Ουσιαστικά αναλογούν 10 ρώσοι στρατιώτες -κατά βάση τσετσένοι μαχητές- για κάθε Ουκρανό που αμύνεται στην περιοχή της χαλυβουργίας Azovstal.

08:49 Σε μια διαφοροποίηση από τα όσα έχει ανακοινώσει ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο Ολεξίι Ντανίλοφ, γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Ουκρανίας, ο Ολεξίι Ντανίλοφ, δήλωσε ότι η αναμενόμενη ευρείας κλίμακας έφοδος της Ρωσίας στο ανατολικό τμήμα της χώρας δεν έχει αρχίσει ακόμη.

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε ανακοινώσει την έναρξή της «μάχης για το Ντονμπάς» τη Δευτέρα.

Επιθέσεις πράγματι καταγράφονται σε όλες τις γραμμές των μετώπων στο Ντανιέτσκ, το Λουγκάνσκ και το Χάρκοβο από το πρωί της Τρίτης, είπε ο Ντανίλοφ στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε σε ουκρανικό ραδιοφωνικό σταθμό, όμως είναι πιθανόν «δοκιμαστικές».

Ο ίδιος είπε πως η Μόσχα πιθανόν θα συνεχίσει τη συγκέντρωση δυνάμεων, εφοδίων και εφεδρειών τις επόμενες δύο ως τέσσερις εβδομάδες.

Ο Ντανίλοφ προειδοποίησε εξάλλου εναντίον της σκέψης ότι η μάχη για το Ντονμπάς θα είναι η τελευταία και αποφασιστική σε αυτόν τον πόλεμο. «Δεν θα ήμουν τόσο αισιόδοξος, μπορεί να έχουμε πολλά και διάφορα πράγματα μπροστά μας», δήλωσε ο αξιωματούχος του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας.

08:07 Ουκρανή αξιωματούχος κατηγόρησε τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού ότι δεν συνεργάζεται με τη χώρα της για να εξακριβωθεί η τύχη ουκρανών προσφύγων στη Ρωσία – και ακόμα περισσότερο την κατηγόρησε για «συνέργεια» στους «εκτοπισμούς», πράγμα που διέψευσε κατηγορηματικά η ΔΕΕΣ.

«Η ΔΕΕΣ δεν εκπληρώνει την αποστολή της» όσον αφορά τους πρόσφυγες που μεταφέρονται, όπως είπε, παρά τη θέλησή τους και διά της βίας στη Ρωσία από τα ρωσικά στρατεύματα.

Τις κατηγορίες εξαπέλυσε η Λιουντμίλα Ντενισόβα, επίτροπος αρμόδια για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο ουκρανικό κοινοβούλιο, μιλώντας στην ουκρανική τηλεόραση.

«Υποψιάζομαι πως είναι συνεργός» της Ρωσίας, δήλωσε μετά τη συνάντησή της με αξιωματούχο της ουκρανικής επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού.

06:59 Οι υπουργοί Οικονομικών των G7 ανακοίνωσαν σε συνεργασία με τη διεθνή κοινότητα ότι θα προσφέρουν βοήθεια στην Ουκρανία που θα ξεπεράσει τα 24 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος και τα επόμενα χρόνια, προσθέτοντας ότι είναι διατεθειμένοι να κάνουν περισσότερα αν χρειάζεται.

Στην ανακοίνωση που δημοσιοποίησαν, οι υπουργοί εξέφρασαν επίσης δυσαρέσκειά για τη συμμετοχή της Ρωσίας σε διεθνή φόρα, ανάμεσά τους την G20, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Παγκόσμια Τράπεζα αυτή την εβδομάδα.

«Οι διεθνείς οργανισμοί και τα πολυμερή φόρα δεν μπορούν να συνεχίζουν να συνεργάζονται με τη Ρωσία ακολουθώντας την πεπατημένη», υποστήριξαν.

Διεμήνυσαν ταυτόχρονα πως θα συνεχίσουν την πίεση στη Μόσχα.

06:00 Τα πρωτοσέλιδα του βρετανικού Τύπου:

→Η Daily Telegraph αναφέρεται στη δοκιμή του διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου Sarmat στην οποία προχώρησε τη Μ. Τετάρτη η Ρωσία. «Ο Πούτιν δοκιμάζει το “πιο θανατηφόρο όπλο του κόσμου”».

→Στον Guardian είναι τρίτη είδηση οι δραματικές «τελευταίες» ώρες της Μαριούπολης.

→ Στους Financial Times είναι δεύτερη είδηση ο αποκλεισμός των ρώσων αθλητών από το τουρνουά τένις του Γουίμπλεντον. Πρώτη είδηση είναι η κρίση στο Netflix…

05:00 Επικαλούμενο εμπιστευτικό έγγραφο του NATO, το Business Insider αναφέρει ότι ο νέος ανώτατος διοικητής των ρωσικών δυνάμεων Αλεξάντερ Ντβορνίκοφ, γνωστός ως «ο σφαγέας της Συρίας», αναζητεί μια, έστω συμβολική, νίκη επί της Ουκρανίας έως την 9η Μαΐου, ημέρα της επετείου της νίκης της ΕΣΣΔ επί των Ναζί.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι δυτικές μυστικές υπηρεσίες προειδοποιούν ότι ο Ντβορνίκοφ δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει όλο και περισσότερο δυσανάλογη βία προκειμένου να καταγάγει νίκη επί του ουκρανικού εδάφους έως την φετινή επέτειο της νίκης του Κόκκινου Στρατού επί της χιτλερικής Γερμανίας (9 Μαΐου 1945).

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν φέρεται έχει θέσει την επέτειο ως ορόσημο για τον πόλεμο στην Ουκρανία, με αποτέλεσμα ο στρατός να υφίσταται μεγάλη πολιτική πίεση.

Διαβάστε περισσότερα εδώ.

03:10 Μονάδες του ρωσικού στρατού ελέγχουν πλέον το 80% της περιφέρειας Λουγκάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας, ανέφερε ο περιφερειάρχης Σερχίι Χαϊντάι.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι κοινότητες Ρουμπίζνε και Ποπάσνα έχουν πέσει «εν μέρει» στα χέρια του ρωσικού στρατού, έπειτα από σφοδρές μάχες τις τελευταίες εβδομάδες. Οι βομβαρδισμοί έχουν κλιμακωθεί, σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο.

Όταν άρχιζε ο πόλεμος, την 24η Φεβρουαρίου, οι αυτονομιστές της αυτοανακηρυγμένης Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ έλεγχαν γύρω στο 30% του εδάφους της. Στην περιοχή απομένουν περίπου 70.000 κάτοικοι.

03:02 Ο διαβόητος τσετσένος πολέμαρχος Ραμζάν Καντίροφ διεμήνυσε ότι η αχανής εγκατάσταση της χαλυβουργίας Azovstal στη Μαριούπολη –ο τελευταίος θύλακας ουκρανικής αντίστασης σε αυτό το λιμάνι στρατηγικής σημασίας στην Αζοφική Θάλασσα– θα καταληφθεί εντός της M. Πέμπτης.

«Πριν από το μεσημεριανό γεύμα, ή λίγο μετά, η Αζοφστάλ θα βρίσκεται υπό τον πλήρη έλεγχο των δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας», διαβεβαίωσε ο  Καντίροφ, ο οποίος είναι ηγέτης της Δημοκρατίας της Τσετσενίας της Ρωσικής Ομοσπονδίας και προστατευόμενος του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν. Ο Καντίροφ είναι επίσης ο ισλαμιστής μακελάρης που έστειλε ο Πούτιν μέσα στο Πάσχα για να «καθαρίσει» τη χριστιανική Μαριούπολη…

01:55 Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι εξέφρασε ικανοποίηση στο καθιερωμένο νυχτερινό διάγγελμά του για το ότι οι σύμμαχοι και εταίροι της χώρας του «αρχίζουν» να κατανοούν τις ανάγκες της για όπλα, μετά τις επανειλημμένες διαμαρτυρίες του Κιέβου για τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις.

«Μπορώ να πω με μεγάλη ικανοποίηση, και με συγκρατημένη αισιοδοξία, ότι οι εταίροι μας άρχισαν να καταλαβαίνουν καλύτερα τις ανάγκες μας. Να καταλαβαίνουν τι ακριβώς χρειαζόμαστε. Και πότε το χρειαζόμαστε».

«Όχι σε εβδομάδες, όχι σε έναν μήνα. Άμεσα. Τώρα αμέσως, διότι η Ρωσία αρχίζει να εντείνει τις επιθέσεις της».

00:48 Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα οργανώσει διεθνή σύνοδο δωρητών την 5η Μαΐου για να εξασφαλιστεί «η νίκη της Ουκρανίας» στον πόλεμο με τη Ρωσία, είπε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

«Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να υποστηρίξουμε την Ουκρανία διότι θέλουμε τη νίκη της Ουκρανίας», τόνισε ο Μισέλ κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

00:30 Η Ουκρανία πρότεινε στη Ρωσία έναν «ειδικό κύκλο διαπραγματεύσεων» στη Μαριούπολη, για τη διάσωση «αμάχων και στρατιωτών», δήλωσαν δύο Ουκρανοί διαπραγματευτές.

Το Κίεβο είναι έτοιμο να πραγματοποιήσει έναν «ειδικό κύκλο διαπραγματεύσεων» με τη Μόσχα στην πολιορκημένη πόλη της Μαριούπολης χωρίς όρους, δήλωσε ο ουκρανός διαπραγματευτής και σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας, Μιχάιλο Ποντολιάκ σε μήνυμά του στο Twitter.

Ο Ποντολιάκ διευκρίνισε ότι οι συνομιλίες θα μπορούσαν να είναι “πρόσωπο με πρόσωπο. Δύο προς δύο. Για να σωθούν τα παιδιά μας, (το τάγμα) Αζόφ, οι στρατιωτικοί, οι άμαχοι, τα παιδιά, οι ζωντανοί και οι τραυματίες”, έγραψε ο διαπραγματευτής και σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

00:10 Οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας θα αρχίσουν να παραλαμβάνουν τον νέο διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο Sarmat σε περίπου έξι μήνες, μόλις ολοκληρωθεί η δοκιμή του. Αυτό μετέδωσε το Reuters επικαλούμενο το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Tass, το οποίο μετέδωσε δήλωση του επικεφαλής της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας Roscosmos.

Ο Ντμίτρι Ρογκόζιν δήλωσε ότι οι παραδόσεις θα αρχίσουν «φέτος το φθινόπωρο». Νωρίτερα η Ρωσία ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε μια πρώτη δοκιμαστική εκτόξευση του πυραύλου.

Στιγμιότυπο από τη δοκιμή του πυραύλου στην περιοχή του Αρχαγκέλσκ (Russian Defence Ministry/Handout via REUTERS)

00:05 Οι ΗΠΑ επέβαλαν νέες κυρώσεις σε εκατοντάδες πρόσωπα και οντότητες, μεταξύ των οποίων είναι μια ρωσική τράπεζα και μια εταιρεία εξόρυξης κρυπτονομισμάτων, ελπίζοντας ότι θα σταματήσουν τις προσπάθειες της Μόσχας να παρακάμψει τις υπάρχουσες κυρώσεις για την εισβολή της στην Ουκρανία.

Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ στην ανακοίνωσή του ανέφερε ότι στοχοθέτησε τη ρωσική τράπεζα Transkapitalbank, εκπρόσωποι της οποίας φέρονται να πρότειναν τρόπους για να παρακαμφθούν οι διεθνείς κυρώσεις.

Στο στόχαστρο μπήκε επίσης ένα «παγκόσμιο δίκτυο» περισσότερων από 40 ανθρώπων και οντοτήτων με επικεφαλής τον ρώσο ολιγάρχη Κονσταντίν Μαλοφέγιεφ. Μεταξύ αυτών είναι και οργανισμοί «πρωταρχική αποστολή των οποίων είναι να διευκολύνουν την παράκαμψη των κυρώσεων για τις ρωσικές οντότητες».

Διαβάστε: Η 56η ημέρα του πολέμου, όπως συνέβη

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...