3736
Βομβαρδισμένα κτίριο και οχήματα στο Κίεβο | REUTERS/Gleb Garanich

Η 19η ημέρα του πολέμου: Επιχείρηση «ισοπεδώστε το Κίεβο» – κι αν η Κίνα βοηθήσει τους Ρώσους;

Protagon Team Protagon Team 14 Μαρτίου 2022, 07:01
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 14/03/2022, 23:00
Βομβαρδισμένα κτίριο και οχήματα στο Κίεβο
|REUTERS/Gleb Garanich

Η 19η ημέρα του πολέμου: Επιχείρηση «ισοπεδώστε το Κίεβο» – κι αν η Κίνα βοηθήσει τους Ρώσους;

Protagon Team Protagon Team 14 Μαρτίου 2022, 07:01
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 14/03/2022, 23:00

Οι Ρώσοι συνεχίζουν τους ανελέητους βομβαρδισμούς σε όλες τις πόλεις που έχουν θέσει ως στόχο, από τη Μαριούπολη στον Νότο, ως το Λβιβ στα δυτικά και βεβαίως το Κίεβο. Την ίδια ώρα, ένα δημοσίευμα των Financial Times εμφανίζει την Κίνα να έχει δεχτεί –αλλά όχι αποδεχτεί ακόμα– αίτημα της Ρωσίας για συνδρομή στην Ουκρανία, καθώς ο πόλεμος έχει διαρκέσει περισσότερο από όσο ανέμεναν οι επιτελείς του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Λεπτό προς λεπτό οι εξελίξεις

22:50  Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν πρόσθεσε μια στάση στη Βουλγαρία στην περιοδεία του στην Ευρώπη που θα επικεντρωθεί στον πόλεμο στην Ουκρανία. Από τις Βρυξέλλες, όπου θα παραστεί στη σύνοδο του ΝΑΤΟ, θα επισκεφθεί τη Σλοβακία, ενώ στη Βουλγαρία θα συναντηθεί με την πολιτική και τη στρατιωτική ηγεσία της χώρας.

22:41 «Δεν μπορούμε να δεχθούμε να παραμείνουν οι Ρώσοι στην Κριμαία και στο Ντονμπάς, ο πρόεδρος Ζελένσκι δεν θα μπορούσε να εξηγήσει στον λαό μας για ποιο λόγο πέθαναν τόσοι άνθρωποι, από το 2014 μέχρι σήμερα. Ο Πούτιν δολοφονεί αμάχους, και είναι σαφές ότι οι όροι αυτοί δεν μπορούν να γίνουν δεκτοί», είπε η ουκρανή αντιπρόεδρος Ιρίνα Βερεστσούκ σε συνέντευξή της σε ιταλικό τηλεοπτικό δίκτυο.

«Ζητούμε να επιβληθεί ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τα κέντρα πυρηνικής ενέργειας, διαφορετικά ο πόλεμος αυτός μπορεί να επεκταθεί σε χώρες όπως η Πολωνία και η Λιθουανία. Αυτό που χρειάζεται, άμεσα, είναι κατάπαυση του πυρός και δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων για ηλικιωμένους, γυναίκες και παιδιά», πρόσθεσε.

22:11 Το Διεθνές Δικαστήριο ανακοίνωσε ότι θα εκδώσει την Τετάρτη την απόφασή του σχετικά με τη διαδικασία που κίνησε το Κίεβο, ζητώντας να διαταχθεί η Μόσχα να σταματήσει την εισβολή στην Ουκρανία.

Το Κίεβο προσέφυγε στο ΔΔ ζητώντας να ληφθούν κατεπειγόντως μέτρα και να διαταχθεί η Ρωσία να σταματήσει την εισβολή, προτού να αποφανθεί για την ουσία της υπόθεσης, κάτι που θα μπορούσε να πάρει χρόνια. Η Ρωσία αρνήθηκε να παραστεί στην ακροαματική διαδικασία.

21:32 Υπάρχει και αυτή η διαμαρτυρία στη Ρωσία. Μια γυναίκα εισέβαλε σε πλατό τηλεοπτικού δελτίου  κρατώντας πλακάτ που έγραφε: «Σταματήστε τον πόλεμο, μην πιστεύετε την προπαγάνδα, σας λένε ψέμματα».

21:11 Στην Κωνσταντινούπολη αναμένεται να καταπλεύσει το σούπερ γιοτ του Ρoμάν Αμπράμοβιτς, αξίας 430 εκατομμυρίων λιρών, το οποίο βρισκόταν τις τελευταίες ημέρες ελλιμενισμένο στο Μαυροβούνιο.

Το πολυτελές σκάφος μήκους 140 μέτρων, το οποίο διαθέτει και ελικοδρόμιο είχε αποπλεύσει από τη Βαρκελώνη την περασμένη εβδομάδα, δύο ημέρες πριν επιβληθούν οι κυρώσεις στον Αμπράμοβιτς από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου.

20:59 Οσοι πρόσφυγες από την Ουκρανία έχουν ανάγκη προστασίας θα τη λάβουν αμέσως, τόνισε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς. «Μέσα σε διάστημα λίγων εβδομάδων έχει γεννηθεί μια νέα Ευρώπη. Μια Ευρώπη ενωμένη, με αλληλεγγύη, στο ύψος των υποσχέσεών της και έτοιμη να κινητοποιηθεί για να υπερασπιστεί το μοντέλο της κοινωνίας που εκπροσωπούμε και τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής μας» δήλωσε ακόμη.

20:48 Η Γαλλική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ ανακοίνωσε μέσω του Twitter ότι εγκρίθηκε από τους πρέσβεις των χωρών της ΕΕ (COREPER II) το 4ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Σε συνεννόηση με τους διεθνείς εταίρους της ΕΕ, το 4ο πακέτο κυρώσεων στοχεύει άτομα και οντότητες που εμπλέκονται στην επίθεση κατά της Ουκρανίας, καθώς και αρκετούς τομείς της ρωσικής οικονομίας.

20:30 Το Κρεμλίνο δεν έχει λάβει κανένα αίτημα από το γραφείο του oυκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι για τηλεφωνική συνομιλία με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA, επικαλούμενο τον εκπρόσωπο της ρωσικής προεδρίας, Ντμίτρι Πεσκόφ.

20:06 Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Ναφτάλι Μπένετ μίλησε με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν τη Δευτέρα, συνεχίζοντας τις προσπάθειες του Ισραήλ να μεσολαβήσει μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας.

Η κλήση διήρκεσε 90 λεπτά και επικεντρώθηκε στην πιθανότητα κατάπαυσης του πυρός, δήλωσε ισραηλινός αξιωματούχος.

Προηγήθηκε συνομιλία του Μπένετ και του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι το βράδυ του Σαββάτου.

19:39 Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε (ενώπιον του Ολαφ Σολτς που τον επισκέφτηκε) ότι είναι πολύ νωρίς για να σχολιάσει πιθανή αγορά από την Τουρκία περισσότερων ρωσικών όπλων, δεδομένης της εισβολής της Μόσχας στην Ουκρανία. Η Αγκυρα θα αποφασίσει αφότου δει ποιες συνθήκες θα προκύψουν.

19:33 Η ιταλική δημόσια τηλεόραση Rai έκανε γνωστό ότι η Ουκρανία θα πάρει κανονικά μέρος στο φεστιβάλ της Eurovision, το οποίο θα οργανωθεί στο Τορίνο, από τις 10 μέχρι τις 14 Μαΐου.

19:14 Η επίθεση που πραγματοποίησε την Κυριακή η Ρωσία κατά ουκρανικής στρατιωτικής βάσης κοντά στα σύνορα της Πολωνίας έγινε με πυραύλους κρουζ που εκτοξεύθηκαν από βομβαρδιστικά στον εναέριο χώρο της Ρωσίας, επιβεβαίωσε αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Αμυνας. Ο ίδιος δήλωσε ότι στην βάση δεν υπήρχαν ούτε αμερικανικά στρατεύματα, συνεργάτες ή πολιτικό προσωπικό.

19:06 Ο δήμαρχος του Χαρκόβου δήλωσε ότι η πόλη του σφυροκοπείται ασταμάτητα από τις ρωσικές δυνάμεις, προκαλώντας μεγάλο αριθμό θυμάτων.

19:02 Ο ρώσος ολιγάρχης Ρόμαν Αμπράμοβιτς, που βρίσκεται αντιμέτωπος με κυρώσεις, εθεάθη τη Δευτέρα σε αίθουσα VIP στο αεροδρόμιο «Μπαν Γκουριόν» του Τελ Αβίβ, λίγο πριν ένα τζετ που συνδέεται με αυτόν απογειωθεί για την Κωνσταντινούπολη.

18:43 Η απόφαση Πούτιν να διατάξει τις ρωσικές πυρηνικές δυνάμεις να τεθούν σε κατάσταση υψηλού συναγερμού είναι μια «ανατριχιαστική εξέλιξη», δήλωσε ο επικεφαλής των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ είπε ότι η κάποτε «αδιανόητη» προοπτική της πυρηνικής σύγκρουσης βρίσκεται πλέον στη σφαίρα των πιθανοτήτων.

Πρόσθεσε ότι ο ΟΗΕ θα διαθέσει επιπλέον 40 εκατομμύρια δολάρια από το Κεντρικό Ταμείο Αντιμετώπισης Έκτακτης Ανάγκης για την ενίσχυση της ανθρωπιστικής βοήθειας για την Ουκρανία.

Τα κεφάλαια θα βοηθήσουν στην εισαγωγή τροφίμων, νερού, φαρμάκων και άλλων ζωτικών προμηθειών στη χώρα, καθώς και στην παροχή βοήθειας σε μετρητά σε όσους έχουν ανάγκη, είπε.

18:21 Το Kyiv Independent μετέδωσε ότι ρωσικά στρατεύματα έριξαν εκρηκτικά στον πυρηνικό σταθμό Ζαπορίζια.

Η κρατική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας της Ουκρανίας, Energoatom, ανακοίνωσε ότι τα εκρηκτικά εξερράγησαν κοντά στον κύριο αντιδραστήρα του ουκρανικού εργοστασίου που ελέγχεται από τη Ρωσία και ότι αναμένονται περισσότερες εκρήξεις.

17:56 Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας μίλησε στο Συμβούλιο της Ευρώπης, σημειώνοντας ότι ο Πούτιν έχει ξεκινήσει ένα πόλεμο ευρείας κλίμακας στο κέντρο της Ευρώπης που «μπορεί να γίνει Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος».

Κάλεσε τα μέλη του Συμβουλίου να εγκρίνουν μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία «για να υπερασπιστούν όλη την Ευρώπη».

Ευχαρίστησε «από τα βάθη της καρδιάς μου» την Πολωνία, τη Σλοβακία, την Ουγγαρία, τη Ρουμανία, τη Μολδαβία, τη Λιθουανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες για την υποστήριξή τους και για την παροχή καταφυγίου στους Ουκρανούς που έχουν εγκαταλείψει τον πόλεμο και τη βία.

17:45 Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλος ένας τραυματίστηκε σε βομβαρδισμούς του ρωσικού στρατού στο Χάρκοβο, στη βορειοανατολική Ουκρανία, ανακοίνωσαν οι τοπικές εισαγγελικές αρχές.

Από τα πυρά του πυροβολικού «καταστράφηκε ένα κτίριο» ενώ ορισμένα άλλα υπέστησαν ζημιές, ανέφερε το γραφείο Τύπου της εισαγγελίας. Σύμφωνα με αυτήν την πηγή, υπάρχουν δύο νεκροί και ένας τραυματίας, τα στοιχεία των οποίων δεν έχουν ακόμη εξακριβωθεί.

16:43 Ο δήμαρχος του Κιέβου Βιτάλι Κλίτσκο, πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής της πυγμαχίας, περιέγραψε τον βομβαρδισμό της ουκρανικής πρωτεύουσας. «Το όνειρο του Πούτιν για μια Μεγάλη Ρωσία είναι ο εφιάλτης της χώρας μου», ανέφερε.

!! 16:39 Διάλειμμα των συνομιλιών ώστε να συζητηθούν τα ζητήματα που τέθηκαν σε υποομάδες, ανακοίνωσε ο βασικός διαπραγματευτής της Ουκρανίας Μιχάιλο Ποντόλιακ. Ο ίδιος διευκρίνισε ότι οι συνομιλίες και οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν αύριο Τρίτη.

16:28 Στο αμερικανικό Κογκρέσο θα απευθυνθεί την προσεχή Τετάρτη ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, όπως γνωστοποίησαν η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι και ο πρόεδρος της Γερουσίας Τσακ Σούμερ.

16:16 Ο υπουργός Αμυνας της Ουκρανίας περιέγραψε ότι η πρωτεύουσα της χώρας μοιάζει «σαν καρέ ταινίας αποκάλυψης».

Την ίδια ώρα, τα ρωσικά στρατεύματα πλησιάζουν όλο και περισσότερο το Κίεβο.

15:48 H ρωσική αντιπροσωπεία στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) ανέστειλε την συμμετοχή της και δεν θα λαμβάνει μέρος στις συνεδριάσεις, δήλωσε μέλος της ρωσικής αντιπροσωπείας, μεταδίδει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο RIA.

Την περασμένη εβδομάδα το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών είχε ανακοινώσει ότι η Μόσχα θα σταματήσει να συμμετέχει στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

15:40 Η Υπηρεσία του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα ανακοίνωσε ότι επιβεβαίωσε τους θανάτους τουλάχιστον 636 αμάχων στην Ουκρανία μέχρι την Κυριακή 13 Μαρτίου, συμπεριλαμβανομένων 46 παιδιών. Ο πραγματικός απολογισμός πιθανόν να είναι πολύ υψηλότερος, ανέφερε, καθώς έχουν υπάρξει καθυστερήσεις στη λήψη και επιβεβαίωση των αναφορών από μέρη με έντονες συγκρούσεις όπως το Χάρκοβο και η Μαριούπολη.

!! 15:05 Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ακύρωσε προγραμματισμένη ομιλία του στο Συμβούλιο της Ευρώπης –αντ’ αυτής απηύθυνε ένα νέο διαδικτυακό μήνυμα προς τον ουκρανικό λαό αλλά και προς τη Δύση:

«Για τον εισβολέα υπάρχουν κάποιοι στόχοι, για μας υπάρχει ένας τεράστιος όγκος συμβόλων, αξιών και πραγμάτων, γι’ αυτό είναι όλοι εθελοντές για να υπερασπιστούν την Ουκρανία, νέοι άνθρωποι που υπερασπίζονται το μέλλον μας. Άνθρωποι έχουν πάρει όπλα, άλλοι ασκούν διπλωματικές πιέσεις στο εξωτερικό, υπάρχουν αυτοί που είναι με ένα πολυβόλο στο χέρι. Σας ευχαριστώ εκ βάθους καρδίας για τη στήριξη.

Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις με γενναιότητα αγωνίζονται κατά του εισβολέα, δεν ξέρω αν θα μείνουν μόνες τους. Αλλά δεν είναι η ώρα για υπαρξιακά προβλήματα. Οι Ρώσοι θέλουν να καταστρέψουν την Ουκρανία. Γι’ αυτό λέμε ότι πρέπει να εγκαταλείψουν με μια έντιμη ειρήνη, με εγγυήσεις για τον λαό μας, καταγεγραμμένα σε μια συνθήκη. Όλοι περιμένουμε νεότερα το βράδυ από τις πολύ δύσκολες διαπραγματεύσεις, αλλά η σύρραξη συνεχίζεται στο μεταξύ.

Ο στόχος είναι να μπορέσει αυτή η χώρα να συνεχίσει να λειτουργεί. Ο πόλεμος αυτός έχει εξουθενώσει συνολικά την Ουκρανία, όχι μόνον τις ένοπλες δυνάμεις, γι’ αυτό η κυβέρνηση κάνει κάθε δυνατή προσπάθεια για να βοηθήσει ακόμη και υπό τις παρούσες συνθήκες να βοηθήσει τις ΜΜΕ για να επιβιώσουν στη διάρκεια του πολέμου και να δώσουν το νέο μοντέλο της ανοικοδόμησης. Θεωρώ ότι είναι απαραίτητη και μία σε βάθος φορολογική αλλαγή για να μην κινδυνέψουν τα δημόσια οικονομικά, ώστε να βρούμε τα κονδύλια που θα μας χρειαστούν.

Η Ρωσία συνεχίζει να καταστρέφει τις υποδομές μας, συνεχίζει να χτυπά τις πόλεις μας. Αλλά θα ξαναφτιάξουμε κάθε δρόμο κάθε πόλη. Κάθε σπίτι, το διαμέρισμα κάθε Ουκρανού. Τώρα που ο κατακτητής είναι ακόμα στη γη μας, πρέπει να τον χτυπήσουμε όσο μπορούμε.

Προστατέψτε τις πόλεις, προστατέψτε τα χωριά, προστατέψτε κάθε μέτρο της γης μας. Και κάθε κομμάτι της καρδιάς μας. Ουκρανική καρδιά. Η ψυχή της Ουκρανίας. Βοηθήστε ο ένας τον άλλον! Υποστηρίξτε ο ένας τον άλλον! Συνέχισε την άμυνα! Και προστατέψτε το κράτος! Μαζί θα κερδίσουμε. Δόξα στην Ουκρανία!».

14:49 Ο ΟΗΕ γνωστοποίησε ότι από την έναρξη της ρωσικής εισβολής περισσότεροι από 2,8 εκατ. άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία. Σύμφωνα με τους New York Times, η Πολωνία έχει δεχθεί το μεγαλύτερο μέρος των προσφύγων, περίπου 1,7 εκατ. ανθρώπους!

Η Ουγγαρία έχει δεχθεί περισσότερους από 255.000 πρόσφυγες, παρόλο που ο ακροδεξιός πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπαν, είναι παγίως φιλικός προς τη Ρωσία και ακολούθησε σκληρή αντιμεταναστευτική στάση κατά την προηγούμενη προσφυγική κρίση της Ευρώπης.

Η Σλοβακία έχει υποδεχθεί περισσότερους από 200.000 πρόσφυγες και έχει χορηγήσει προσωρινή προστασία στους Ουκρανούς, ένα καθεστώς που τους παρέχει δωρεάν υγειονομική περίθαλψη και άδεια για εργασία.

Η Μολδαβία, με πληθυσμό κάτω των τριών εκατομμυρίων, έχει τώρα δεχτεί σχεδόν 107.000 άτομα.

Η Ρουμανία έχει δεχθεί σχεδόν 85.000.

14:28 Την αναστολή μιας σειράς δραστηριοτήτων στη Ρωσία και στη Λευκορωσία ανακοίνωσε η πολυεθνική φαρμακευτική Bayer διευκρινίζοντας πάντως ότι η κίνησή της δεν σχετίζεται με βασικά είδη στον τομέα της υγείας και της γεωργίας.

Η Bayer ανακοίνωσε ότι: α) Αναστέλλει κάθε διαφημιστική ή άλλη δαπάνη προώθησης προϊόντων της, β) σταματά επ’ αόριστον σχέδια για επενδύσεις κεφαλαίου και γ) παύει να αναζητεί επιχιερηματικές ευκαιρίες στις δύο χώρες.

14:10 Την εκτίμηση ότι η σύγκρουση στην Ουκρανία θα επιδεινωθεί εξέφρασε ο καγκελάριος της Αυστρίας Καρλ Νεχάμερ, επισημαίνοντας ότι οι εκτιμήσεις της ΕΕ είναι σοβαρές και όχι πολύ αισιόδοξες.

Ο Καρλ Νεχάμερ δήλωσε πάντως ότι είναι θετικό το γεγονός ότι υπάρχουν ακόμη δίαυλοι επικοινωνίας με το Κρεμλίνο, ενώ χαρακτήρισε «εξαιρετικά επικίνδυνο» η σύγκρουση στην Ουκρανία να λάβει διαστάσεις παγκοσμίου πολέμου.

!! 13:47 Γραμμή υψηλής τάσης στον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ επλήγη από τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις αμέσως μετά την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης των εγκαταστάσεων, ανακοίνωσε η διαχειρίστρια εταιρεία του ηλεκτρικού δικτύου Ukrenergo.

Η εταιρεία δεν διευκρίνισε αν έχει απολεσθεί η ηλεκτροδότηση προς τον πυρηνικό σταθμό στο σύνολό της, αλλά ζήτησε πρόσβαση στην περιοχή για την αποκατάσταση της γραμμής υψηλής τάσης.

13:30 Η ρωσική επίθεση σε μια μεγάλη ουκρανική βάση κοντά στο σύνορο με την Πολωνία, η οποία είναι μέλος του ΝΑΤΟ, είχε στόχο την πρόκληση πανικού στους πολίτες, δήλωσε ο πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι, μια ημέρα μετά το πλήγμα αυτό που στοίχισε τη ζωή σε 35 ανθρώπους.

«Μια πυραυλική επίθεση μόλις 20 χιλιόμετρα από το σύνορό μας δείχνει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η Ρωσία. (Η Ρωσία) θέλει να προκαλέσει πανικό ανάμεσα στον άμαχο πληθυσμό», είπε ο Μοραβιέτσκι σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τους ομολόγους του της Ουκρανίας και της Λιθουανίας.

13:22 Η Ρωσία διέψευσε ότι ζήτησε στρατιωτική βοήθεια από την Κίνα και τόνισε είναι σε θέση να πετύχει τους στόχους της στην Ουκρανία μόνη της. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, διαμήνυσε ότι όλα τα σχέδια της Ρωσίας στην Ουκρανία θα εκπληρωθούν πλήρως και στα χρονικά πλαίσια που περιγράφονται.

Αργά το βράδυ της Κυριακής οι Financial Times αποκάλυψαν ότι η Μόσχα έχει ζητήσει από το Πεκίνο βοήθεια, κάτι που πάντως διέψευσαν και οι Κινέζοι.

O Πεσκόφ διεμήνυσε επίσης ότι η Ρωσία μπορεί να αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο μεγάλων ουκρανικών πόλεων και προειδοποίησε τη Δύση ότι διαθέτει επαρκή στρατιωτική ισχύ για να ικανοποιήσει όλους τους στόχους της στην Ουκρανία. «Το υπουργείο Αμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ενώ εγγυάται τη μέγιστη ασφάλεια για τον άμαχο πληθυσμό, δεν αποκλείει την πιθανότητα να θέσει υπό τον πλήρη έλεγχό του μεγάλα αστικά κέντρα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, επιμένοντας πως κάποιες από τις μεγάλες πόλεις της Ουκρανίας είναι ήδη περικυκλωμένες από τις ρωσικές δυνάμεις.

13:20 Ενας από τους πιστότερους ανθρώπους του Βλαντίμιρ Πούτιν, ο αρχηγός της Εθνοφρουράς Βίκτορ Ζολότοφ, παραδέχθηκε ότι η ρωσική «στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία δεν εξελίσσεται όσο γρήγορα θα περίμενε η Μόσχα, στην πρώτη μέχρι στιγμής επίσημη δημόσια παραδοχή ότι η ρωσική επίθεση δεν εξελίσσεται σύμφωνα με τα επιχειρησιακά πλάνα του Κρεμλίνου.

12:50 Οι νέες συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας ξεκίνησαν και η επικοινωνία μεταξύ των δύο πλευρών είναι δύσκολη αλλά συνεχίζεται, ανέφερε σήμερα σε ανάρτησή του στο Twitter ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας και διαπραγματευτής Μιχαΐλο Ποντόλιακ.

Αναρτώντας μια φωτογραφία από τις συνομιλίες, που πραγματοποιούνται μέσω τηλεδιάσκεψης, ο Ποντόλιακ δήλωσε: «Οι πλευρές εκφράζουν ενεργά τις συγκεκριμένες θέσεις τους. Υπάρχει επικοινωνία αν και είναι δύσκολη. Ο λόγος για τη διαφωνία είναι τα πολύ διαφορετικά πολιτικά συστήματα».

Πρόκειται για τον τέταρτο γύρο των συνομιλιών μεταξύ του Ποντόλιακ και του ρώσου ομολόγου του, του Βλαντίμιρ Μεντίνσκι, συμβούλου του Κρεμλίνου. Οι τρεις προηγούμενοι γύροι έγιναν στα σύνορα Ουκρανίας-Λευκορωσίας και Πολωνίας-Λευκορωσίας.

!! 12:01 Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη είχε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Στο επίκεντρο της συνομιλίας των δύο ηγετών η δραματική κατάσταση σε περιοχές όπου υπάρχουν πολυάριθμες κοινότητες ελλήνων ομογενών όπως η μαρτυρική Μαριούπολη.

11:30 To Instagram, η πλατφόρμα κονωνικής δικτύωσης που ανήκει στον αμερικανικό κολοσσό Meta του Μαρκ Ζάκερμπεργκ, δεν είναι πλέον προσβάσιμο στη Ρωσία, καθώς το Κρεμλίνο το κατηγορεί για υποκίνηση βίας κατά των Ρώσων για την ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας. Το Instagram βρίσκεται πλέον στην λίστα των ιστόποτων «περιορισμένης πρόσβασης», η οποία δημοσιεύθηκε από το ρωσικό όργανο ελέγχου και λογοκρισίας των τηλεπικονωνιών και των μέσων ενημέρωσης Roskomnadzor. Στην λίστα περιλαμβάνονται τα δίκτυα Facebook και Twitter και πολλά μέσα ενημέρωσης που επικρίνουν το Κρεμλίνο.

11:09 Η Γαλλία θα υποβάλει στην Ευρωπαϊκή Ένωση «αρκετές δεκάδες» επιπλέον ονόματα του στενού κύκλου του Βλαντίμιρ Πούτιν για να προστεθούν στον κατάλογο αυτών στους οποίους έχουν επιβληθεί κυρώσεις σε αντίδραση για την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, δήλωσε ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ.

«Θα μεταβιβάσουμε αρκετές δεκάδες ονόματα προσώπων της Ρωσίας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να τεθούν υπό καθεστώς κυρώσεων», δήλωσε ο υπουργός στο ειδησεογραφικό δίκτυο LCI, πριν από τις συνόδους που θα έχουν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης και της ΕΕ.

10:35 Οργισμένη από σχετικές διαρροές στον Τύπο, η Κίνα διέψευσε ότι της ζητήθηκε από το ρωσικό καθεστώς στρατιωτική και οικονομική βοήθεια. Ολα αυτά είναι fake news των Αμερικανών, υποστήριξε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

10:30 Σύμφωνα με ουκρανικά ΜΜΕ, οι νεκροί άμαχοι στη Μαριούπολη ξεπερνούν τους 2.500! 

!! 10:00 Το Associated Press ανέφερε ότι η έγκυος γυναίκα που εμφανιζόταν στις φωτογραφίες να μεταφέρεται εσπευσμένα μακριά από μια μαιευτική κλινική που βομβάρδισαν οι Ρώσοι στη Μαριούπολη, την περασμένη εβδομάδα, έχασε τελικά τη ζωή της –όπως και το μωράκι που γέννησε…

09:02 Η Μόσχα δεν βλέπει λόγο να σταλούν κυανόκρανοι του ΟΗΕ στην Ουκρανία, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA επικαλούμενο το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ο Πιοτρ Ιλίισεφ, διευθυντής του τμήματος διεθνών οργανισμών του ρωσικού υπουργείου, σημείωσε ότι δεν υπάρχει ανάγκη για ειρηνευτική δύναμη όσο η Ρωσία έχει τον έλεγχο, σύμφωνα με το RIA.

07:33 Τουλάχιστον ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και τρεις ακόμη τραυματίστηκαν όταν οβίδα έπληξε κτίριο κατοικιών στο Κίεβο, μετέδωσε η κρατική ουκρανική τηλεόραση. Σύμφωνα με τον σύμβουλο του υπουργείου Εσωτερικών Αντόν Γερασένκο, δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και τρεις διακομίστηκαν στο νοσοκομείο.

Διασώστες προσπαθούν να προσεγγίσουν ένα κτίριο που επλήγη από βόμβες το πρωί της Δευτέρας στο Κίεβο (Press service of the State Emergency Service of Ukraine/Handout via REUTERS)

07:15 Ο αντιπρόεδρος της «κυβέρνησης» της προσαρτημένης στη Ρωσία χερσονήσου της Κριμαίας υποστήριξε ότι υπάρχει πλέον χερσαίος διάδρομος που συνδέει τη χερσόνησο με την περιοχή των φιλορώσων αυτονομιστών, το Ντονμπάς, στην ανατολική Ουκρανία.

Κατά το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, ο Γκιόργκι Μουράντοφ είπε πως οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν δρόμο που οδηγεί από την Κριμαία στη Μαριούπολη.

Σύμφωνα με τον Μουράντοφ, αυτό θα επιτρέψει να σταλούν στους κατοίκους της περιφέρειας Ντανιέτσκ «ανθρωπιστική βοήθεια».

07:12 Το εργοστάσιο κατασκευής των αεροσκαφών Antonov στο Κίεβο βομβαρδίστηκε από τις ρωσικές δυνάμεις, ανακοίνωσαν οι αρχές της πρωτεύουσας της Ουκρανίας.

06:45 Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα επέκρινε την πολιτική της Γερμανίας έναντι της Ρωσίας τις τελευταίες δεκαετίες.

Παρεμβαίνοντας κατά τη διάρκεια εκπομπής του γερμανικού δημόσιου τηλεοπτικού δικτύου ARD, το βράδυ της Κυριακής ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας είπε πως το Βερολίνο φέρει ευθύνη διότι συνέβαλε η Ρωσία να βρεθεί στη θέση όπου βρίσκεται σήμερα. Πρόσθεσε ότι εξαιτίας αυτού, ελπίζει πως το Βερολίνο θα λάβει μέτρα που θα μπορέσουν να σταματήσουν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Αποκαλώντας τη Γερμανία και την Ουκρανία «χώρες-εταίρους», ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας εξέφρασε την ελπίδα ότι το Βερολίνο θα βοηθήσει τον ουκρανικό στρατό να εξασφαλίσει τα όπλα που χρειάζεται, θα τιμωρήσει τη Ρωσία με σκληρότερες κυρώσεις και θα υποστηρίξει το Κίεβο στην προσπάθειά του με σκοπό την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

06:02 Οι ρωσικές αρχές, οι οποίες έχουν πλέον σκληρύνει πολύ τον τόνο έναντι των ξένων εταιρειών που ανακοινώνουν πως πρόκειται να εγκαταλείψουν τη χώρα, απείλησαν ανοικτά ορισμένες εξ αυτών, προειδοποιώντας για ενδεχόμενες συλλήψεις ηγετικών στελεχών τους ή κατασχέσεις πόρων τους, έγραψε χθες Κυριακή η εφημερίδα Wall Street Journal.

Ρώσοι εισαγγελείς έκαναν τις προειδοποιήσεις αυτές με κλήσεις, επιστολές ή επισκέψεις σε εταιρείες όλων των τομέων — από την Coca-Cola, τη McDonalds, την Procter & Gamble, την IBM και τη Yum Brands, ως τη μητρική εταιρεία των αλυσίδων KFC και Pizza Hut, αναφέρει η οικονομική εφημερίδα επικαλούμενη ενημερωμένες πηγές.

05:17 Περισσότεροι από οκτακόσιοι διαδηλωτές συνελήφθησαν χθες Κυριακή στη Ρωσία, όπου καταγράφηκε κύμα κινητοποιήσεων εναντίον του πολέμου στην Ουκρανία, σύμφωνα με ακτιβιστές.

Διαδηλώσεις έγιναν σε τουλάχιστον 35 πόλεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας χθες, σύμφωνα με τον ιστότοπο OVD-Info. Το ρωσικό υπουργείο Εσωτερικών από την πλευρά του επιβεβαίωσε κάπου 300 συλλήψεις σε κινητοποίηση που έγινε χωρίς την άδεια των αρχών στην πρωτεύουσα Μόσχα.

04:49 Ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε ότι τα ρωσικά στρατεύματα προσπαθούν να εδραιώσουν τις θέσεις τους στις περιοχές που έχουν καταλάβει, να διατηρήσουν τον ρυθμό της επίθεσής τους και προετοιμάζονται για νέες επιθέσεις, δυόμισι εβδομάδες αφότου η Ρωσία εισέβαλε στη γειτονική Ουκρανία.

«Ο εχθρός συγκεντρώσει σχηματισμούς και μετακινεί στρατηγικά αποθέματα στα σύνορά μας», ανέφερε το ουκρανικό γενικό επιτελείο εκτιμώντας πως πρέπει να αναμένονται νέες επιθέσεις στο Χάρκοβο, στη Σούμι και στο Μπρόβαρι, προάστιο του Κιέβου.

04:22 Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Mακρόν είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Οι συνδιαλέξεις ακολούθησαν αυτή που είχε ο γάλλος πρόεδρος το Σάββατο με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν.

Οπως ανακοινώθηκε από το μέγαρο των Ηλυσίων κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας Μακρόν – Μπάιντεν συμφωνήθηκε να ενισχυθούν οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας, να αυξηθεί η βοήθεια στην Ουκρανία και να αναληφθούν όλες οι απαραίτητες πρωτοβουλίες για να υπάρξει κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να παραμείνουν σε στενή επαφή.

!! 03:31 Σε μια ένδειξη ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία μπορεί να κλιμακωθεί ακόμα περισσότερο, οι Financial Times αποκάλυψαν ότι σύμφωνα με αμερικανούς αξιωματούχους, η Ρωσία ζήτησε από την Κίνα να βοηθήσει στις πολεμικές επιχειρήσεις στο ουκρανικό έδαφος. Σύμφωνα με την εφημερίδα, που επικαλείται άτομο με γνώση στο θέμα, υπάρχουν ενδείξεις ότι η Ρωσία έχει ξεμείνει από κάποια οπλικά συστήματα καθώς ο πόλεμος έχει διαρκέσει περισσότερο από το αναμενόμενο.

Αλλος αξιωματούχος ωστόσο επεσήμανε ότι η Ουάσινγκτον αναμένεται να προειδοποιήσει τις συμμαχικές χώρες πως το Πεκίνο ίσως προσφέρει βοήθεια στο καθεστώς Πούτιν…

Ο Λιου Πενγκγιού, εκπρόσωπος της κινεζικής πρεσβείας στην Ουάσινγκτον, είπε: «Δεν το έχω ακούσει ποτέ». Και επανέλαβε τη θέση του Πεκίνου ότι θεωρεί την τρέχουσα κατάσταση στην Ουκρανία «ανησυχητική».

«Στηρίζουμε και ενθαρρύνουμε όλες τις προσπάθειες που συμβάλλουν στην ειρηνική διευθέτηση της κρίσης», προσέθεσε.

01:47 Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν, ο οποίος αναμένεται να συναντηθεί με τον κορυφαίο διπλωμάτη της Κίνας Γιανγκ Τζιετσί στη Ρώμη τη Δευτέρα, προειδοποίησε το Πεκίνο ότι θα αντιμετωπίσει «με απόλυτη βεβαιότητα» συνέπειες εάν βοηθήσει τη Μόσχα να αποφύγει τις βαριές κυρώσεις για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

01:40 Οι ουκρανικές αρχές έδωσαν στη δημοσιότητα αεροφωτογραφίες από τους συνεχιζόμενους βομβαρδισμούς των Ρώσων στη μαρτυρική Μαριούπολη.

(Azov Mariupol/Handout via REUTERS)
(Azov Mariupol/Handout via REUTERS)
(Azov Mariupol/Handout via REUTERS)

01:01 Επτά νοσοκομεία έχουν καταστραφεί ολοσχερώς αφότου άρχισε η εισβολή του στρατού της Ρωσίας στην Ουκρανία την 24η Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τον ουκρανό υπουργό Υγείας Βίκτορ Λιάσκο.

Τα νοσοκομεία αυτά θα πρέπει να ανοικοδομηθούν εκ θεμελίων, έχουν ισοπεδωθεί εξαιτίας βομβαρδισμών, είπε ο Λιάσκο, σύμφωνα με το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Ukrinform. Αλλες εκατό και πλέον εγκαταστάσεις υγείας υπέστησαν ζημιές εξαιτίας του πολέμου.

00:10 Ενας κύκλος διαπραγματεύσεων μέσω τηλεδιάσκεψης μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, επιβεβαίωσε ο Μιχαΐλο Ποντολιάκ, διαπραγματευτής και σύμβουλος του oυκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Ενας κύκλος διαπραγματεύσεων θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα για να συνοψίσουμε τα προκαταρκτικά αποτελέσματα» των συνομιλιών, έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter.

Νωρίτερα και ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας Ντμίτρι Πεσκόφ είχε ανακοινώσει τη διεξαγωγή αυτών των συνομιλιών τη Δευτέρα μέσω τηλεδιάσκεψης.

Διαβάστε: Ο πόλεμος όπως συνέβη το Σαββατοκύριακο, λεπτό προς λεπτό

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...