Να μην ανοίξει το λιανεμπόριο στις 5 Απριλίου σε Θεσσαλονίκη, Αχαΐα και Κοζάνη εισηγήθηκε η επιτροπή εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, η οποία συνεδρίασε εκτάκτως το βράδυ της Παρασκευής μετά τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα που ήρθαν στο φως. Ήδη εξάλλου από το απόγευμα της Παρασκευής ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας είχε παραδεχτεί ότι η κατάσταση στις τρεις αυτές περιοχές «δεν είναι καθόλου καλή», ενώ και Βάνα Παπαευαγγέλου, καθηγήτρια Παιδίατρικής Λοιμωξιολογίας, επεσήμανε κατά την τακτική ενημέρωση του υπουργείου Υγείας ότι «στη Θεσσαλονίκη αυξήθηκαν 28% τα κρούσματα την τελευταία εβδομάδα, ενώ στην πόλη υπάρχουν πάνω από 2.800 κρούσματα».
Από την πλευρά του ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς είχε κάνει και αυτός την Παρασκευή ειδική αναφορά στην Κοζάνη και στην Αχαΐα.
«Η Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας έχει 1.062 ενεργά κρούσματα, το 81,26% των οποίων είναι συμπτωματικά, ενώ από τη διαδικασία της ιχνηλάτησης έχουν εντοπιστεί 2.124 στενές επαφές, το 38% των οποίων είναι με συμπτώματα. Δηλαδή στην Αχαΐα υπάρχουν 1.889 ενεργά και πιθανά κρούσματα, τη στιγμή που υπάρχουν εξαιρετικές δυσκολίες στη διάθεση κλινών ΜΕΘ-COVID» τόνισε, για να συμπληρώσει: «Επιπρόσθετα, από την ημέρα που η Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας μπήκε στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου, βαθύ κόκκινο, μέχρι σήμερα, τα ενεργά κρούσματα αντί να μειώνονται, αυξάνονται με αύξηση 46,89%, ενώ ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στις 11 Ιανουαρίου η Αχαΐα είχε 113 ενεργά κρούσματα, ενώ σήμερα έχει 1.062».
Το πρωί του Σαββάτου εκδόθηκε και η σχετική ανακοίνωση από την Πολιτική Προστασία:
Σε συνέχεια έκτακτης συνεδρίασης της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι κορωνοϊού Covid-19 που πραγματοποιήθηκε χθες, Παρασκευή 2 Απριλίου και λαμβάνοντας υπόψη την ιδιαίτερα ανησυχητική επιδημιολογική εικόνα που παρουσιάζουν οι Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Κοζάνης και Αχαΐας, αποφασίζεται η αναστολή επαναλειτουργίας του λιανεμπορίου από τη Δευτέρα 5 Απριλίου στις τρεις αυτές ΠΕ και έως τη Δευτέρα 12 Απριλίου.
Τους λόγους για τους οποίους οι ειδικοί εισηγήθηκαν να μην ανοίξει το λιανεμπόριο σε Θεσσαλονίκη, Αχαΐα, και Κοζάνη εξήγησαν αργότερα, τόσο ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της επιτροπής των επιστημόνων Αθανάσιος Εξαδάκτυλος καθώς όσο και ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας.
«Η επιδημιολογική κατάσταση δεν επέτρεπε το άνοιγμα σε αυτές τις περιοχές» ανέφερε ο κ. Εξαδάκτυλος. Τις τελευταίες ημέρες υπήρχε εκεί εκθετική άνοδος, πολύ επικίνδυνη», ανέφερε ο κ. Εξαδάκτυλος μιλώντας στον ΣΚΑΙ.
Ο ίδιος γνωστοποίησε ότι στην απόφαση αυτή συμφώνησαν όλα τα μέλη της επιτροπής και εξήγησε:
«Το ΕΣΥ στην κατάσταση που βρίσκεται σε αυτές την περιοχές δεν θα επέτρεπε την παραμικρή αύξηση της πίεσης. Βλέπαμε μια εκθετική αύξηση που δεν είχαμε δικαίωμα να αγνοήσουμε».
Ο κ. Εξαδάκτυλος συνέστησε ιδιαίτερη προσοχή και στις περιοχές όπου θα υπάρξει άνοιγμα του λιανεμπορίου.
«Εκεί που θα ανοίξουν θα πρέπει να είναι όλοι τρομακτικά προσεκτικοί. Οσοι ανοίξουν τα μαγαζιά θα πρέπει να κάνουν ένα ράπιντ τεστ τουλάχιστον και να μη δημιουργηθούν σκηνές συνωστισμού για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε ομαλά», κατέληξε.
Την αυξητική τάση αλλά και κάποια τοπικά χαρακτηριστικά στα κρούσματα στις τρεις περιοχές, επικαλέστηκε ως αιτία που οδήγησε στο «μπλόκο» του ανοίγματος του λιανεμπορίου και ο κ. Πέτσας.
«Στις υπόλοιπες περιοχές, αντιθέτως, παρατηρήθηκε σταθεροποιητική τάση στο επιδημιολογικό φορτίο», υποστήριξε ο υπουργός.
Συμφωνα με όλες τις ενδείξεις το μέτρο της απελευθέρωσης των μετακινήσεων δεν θα ισχύσει για τις περιφερειακές ενότητες Θεσσαλονίκης, Κοζάνης και Αχαΐας.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News