509
| INTIMEnews

«Λαβράκια» φοροδιαφυγής στα νότια προάστια: Ψαροταβέρνες «έφαγαν» αποδείξεις €400.000, ψητοπωλείο €900.000!

Protagon Team Protagon Team 14 Απριλίου 2022, 12:22
|INTIMEnews

«Λαβράκια» φοροδιαφυγής στα νότια προάστια: Ψαροταβέρνες «έφαγαν» αποδείξεις €400.000, ψητοπωλείο €900.000!

Protagon Team Protagon Team 14 Απριλίου 2022, 12:22

Η κανονικότητα (επαν)έρχεται και μαζί της και η φοροδιαφυγή, όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα των στοχευμένων ελέγχων της ΑΑΔΕ το περασμένο έτος, με τη συνδρομή νέων «έξυπνων εργαλείων» που φέρνουν στο φως ακόμα και τις πιο εξελιγμένες τεχνολογικά απόπειρες απόκρυψης εσόδων εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, το προηγούμενο έτος διενεργήθηκαν 14.852 στοχευμένοι έλεγχοι σε επιχειρήσεις και επιτηδευματίες. Κατά τους ελέγχους αυτούς εντοπίστηκαν 7.306 παραβάσεις, με την παραβατικότητα να ανέρχεται σε 49,2%.

Πέρα όμως από τα «λαβράκια» φοροδιαφυγής, οι έλεγχοι –όπως αποτυπώνονται στη Εκθεση Απολογισμού για το 2021 / δείτε την ολόκληρη EΔΩ– έφεραν στο φως σημαντικά κυκλώματα που δρούσαν επί χρόνια ανενόχλητα.

Μεταξύ των πιο εντυπωσιακών ευρημάτων:

-Ελληνική επιχείρηση με αντικείμενο δραστηριότητας το εμπόριο στερεών καυσίμων σύστησε δύο αλλοδαπές επιχειρήσεις, οι οποίες δεν διέθεταν κεφάλαια, προσωπικό, τεχνογνωσία και πελατολόγιο, ενώ η δραστηριότητά τους πραγματοποιούνταν από την ελληνική επιχείρηση. Σκοπός του κυκλώματος αποτελούσε, μέσω της ως άνω τεχνητής διευθέτησης, η απόκτηση φορολογικού πλεονεκτήματος, με τη μεταφορά καθαρών κερδών ύψους 3,6 εκατ. ευρώ σε χώρες με μικρότερο φορολογικό συντελεστή και την αποφυγή καταβολής ΦΠΑ ύψους 7,8 εκατ. ευρώ.

-Από την Υπηρεσία Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων Αττικής εντοπίστηκε επίσης κύκλωμα επιχειρήσεων, το οποίο με τη χρήση παράνομων λογισμικών, αλλοίωνε το περιεχόμενο των φορολογικών στοιχείων που εξέδιδαν μέσω των φορολογικών μηχανισμών (ΦΗΜ). Στο κύκλωμα φέρεται να εμπλέκονται γύρω στις 100 επιχειρήσεις, στις οποίες συνεχίστηκε ο έλεγχος και το 2021. Πιο συγκεκριμένα, το 2021 συνεχίστηκε ο έλεγχος σε υπόλοιπες εμπλεκόμενες επιχειρήσεις και ολοκληρώθηκαν υποθέσεις με εντοπισθείσα αποκρυβείσα ύλη που προσεγγίζει τα 5 εκατ. ευρώ.

-Κύκλωμα επιχειρήσεων  με φερόμενες εγκαταστάσεις στην Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ενωση μέσω του οποίου διοχετεύονταν ποσότητες ελαιολάδου που φέρονταν να τιμολογούνται αλυσιδωτά και υποτιμολογημένα σε ανύπαρκτες επιχειρήσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Με τον τρόπο αυτό, η αρχική ελληνική επιχείρηση, μέσω της υποτιμολόγησης, εξασφάλιζε όφελος από τον ΦΠΑ των εισροών της και οι λήπτριες ελληνικές επιχειρήσεις, οι οποίες ήταν συνδεδεμένες, εξέπιπταν ΦΠΑ εισροών για εμπορεύματα τα οποία ουσιαστικά ουδέποτε διακινήθηκαν ενδοκοινοτικά.

-Δικηγόρος στην Αθήνα, κατά τις χρήσεις 2015 έως 2017, έπειτα από άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών κατόπιν πληροφοριακού δελτίου, διαπιστώθηκε να έχει αποκρύψει εισοδήματα ύψους 1,2 εκατ., τα οποία προέρχονταν τόσο από την επαγγελματική του δραστηριότητα όσο και από αγνώστου προελεύσεως πηγή.

-Ατομική επιχείρηση λιανικού εμπορίου ηλεκτρονικών τσιγάρων με πωλήσεις μέσω Διαδικτύου στη Θεσσαλία, κατά τις χρήσεις 2017 έως 2019, έπειτα από μερικό επιτόπιο έλεγχο, διαπιστώθηκε η ανακριβής υποβολή δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ, με συνολικό ύψος αποκρυβείσας ύλης 1,01 εκατ. ευρώ.

-Ψητοπωλείο στον Νότιο Τομέα Αθηνών δεν εξέδωσε ή εξέδωσε ανακριβώς, για τις χρήσεις 2016 έως 2019, 110.003 φορολογικά στοιχεία, συνολικού ύψους αποκρυβείσας ύλης 900.000  ευρώ.

-Ατομική επιχείρηση εμπορίας ενδυμάτων και υποδημάτων στη Στερεά Ελλάδα που «πιάστηκε στα πράσα» για ανακριβή υποβολή δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ, για τις χρήσεις 2018 και 2019, με αποκρυβείσα φορολογητέα ύλη ύψους 800.00 ευρώ.

-Ψαροταβέρνα στην Ανατολική Αττική η οποία δεν εξέδωσε ή εξέδωσε ανακριβώς για τη χρήση 2021, 8.560 φορολογικά στοιχεία, συνολικού ύψους αποκρυβείσας ύλης 400.000 ευρώ.

-Εστιατόριο θαλασσινών στον Κεντρικό Τομέα Αθηνών που δεν εξέδωσε ή εξέδωσε ανακριβώς για τις χρήσεις 2017-19, 6.271 φορολογικά στοιχεία συνολικού ύψους αποκρυβείσας ύλης 400.000 ευρώ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...