Γκαζόν; Ποιο γκαζόν; Εδώ δεν έχουμε νερό να πιούμε… Μα, πού βρισκόμαστε; Στη Βόρεια Αφρική προς Σαχάρα μεριά; Οχι, στην Ευρώπη, και μάλιστα στα κεντρικά της και στα βόρεια. Απίθανα πράγματα…
Διότι η ξηρασία δεν είναι πλέον πρόβλημα αποκλειστικώς των νοτίων χωρών στο Βόρειο Ημισφαίριο. Ακόμη και η Γερμανία και η Ολλανδία διψούν. Διψούν επειδή δεν βρέχει.
Από νωρίς εφέτος η NASA είχε επισημάνει το πρόβλημα, ειδικά για τη Γερμανία: «Η Γερμανία μάλλον θα περάσει το τρίτο καλοκαίρι ξηρασίας στη σειρά, εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών αλλά και των σπανίων βροχοπτώσεων» είχε γνωμοδοτήσει η αμερικανική υπηρεσία.
Germany may be heading toward its third summer of drought in a row due to high temperatures and sparse precipitation. https://t.co/UBzNEXr4XC pic.twitter.com/FVZWM0awjI
— NASA Earth (@NASAEarth) May 1, 2020
Μετά τα αγροτικά προβλήματα που προκαλεί η ανομβρία στη Γαλλία, μετά τις πυρκαγιές στην Ισπανία, τώρα ο προβολέας πέφτει και πιο βόρεια στην Ευρώπη. Φωτίζει την έλλειψη νερού στην Κάτω Σαξονία, στα δυτικά του Ανόβερου.
Εκεί, σε μία κωμόπολη 4.000 κατοίκων οι βρύσες ανοίγουν τα Σάββατα αλλά δεν πέφτει σταγόνα. Αυτό συμβαίνει επειδή τα υδάτινα αποθέματα έχουν εξαντληθεί.
Ο τοπικός δήμαρχος λέει ότι εν μέρει η λειψυδρία οφείλεται στην υπερκατανάλωση, αφού οι ντόπιοι δεν ταξίδεψαν λόγω του κορονοϊού. Και επιπλέον κάνει και πολλή ζέστη και εφέτος, όπως και τα προηγούμενα δύο καλοκαίρια.
Οσον αφορά το πόσιμο νερό, οι κάτοικοι εκεί είναι αναγκασμένοι να το προμηθεύονται από το σουπερμάρκετ.
Η έκκληση της δημοτικής αρχής στους πολίτες είναι να πάψουν να χρησιμοποιούν το νερό για πότισμα γκαζόν ή για πισίνες. Α, και το ντους πρέπει να γίνεται στα πεταχτά. Οικονομία!
Η λειψυδρία στη γερμανική κωμόπολη οφείλεται στην ανομβρία. Το υδραγωγείο της τροφοδοτείται από τα ορεινά νερά που κυλούν υπογείως και δεν έχουν νιτρικά άλατα. Ωστόσο τα πάντα προϋποθέτουν τη βροχόπτωση. Και αυτή δεν υπάρχει.
Στο ξηρό βόρειο τμήμα της Γερμανίας και των Κάτω Χωρών απαιτείται άρδευση των χωραφιών, αυτό είναι πλέον ολοφάνερο. Ενώ και η ζέστη και ο κορονοϊός βάζουν τις πινελιές τους στο να καταστεί ανυπόφορο το θέρος.
Στη γειτονική Ολλανδία, όπως και στο Βέλγιο, η λειψυδρία είναι ένα πρόβλημα που εφέτος εμφανίστηκε δύο φορές. Οσο αυξάνεται η κατανάλωση νερού τόσο λιγότερη είναι η πίεση στα υδραγωγεία: μπορούν να στείλουν στις υδραυλικές εγκαταστάσεις των οικιών μόνο μερικές σταγόνες.
Στον γεωργικό τομέα οι Ολλανδοί σκέφτονται να εξοικονομήσουν υδάτινους πόρους χρησιμοποιώντας ένα ισραηλινό μοντέλο άρδευσης ξηρών και ερημικών περιοχών.
Ετσι ποιος μπορεί να μιλήσει για… γκαζόν; Οσον αφορά το πράσινο γενικώς, ακόμη και στον Βορρά τίποτε δεν είναι πια αυτονόητο.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News