433
Η πρώην πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου | Intimenews/ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΤΕΛΙΟΣ

«Ξηλώνουν» τη Θάνου από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Protagon Team Protagon Team 3 Αυγούστου 2019, 13:08
Η πρώην πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου
|Intimenews/ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΤΕΛΙΟΣ

«Ξηλώνουν» τη Θάνου από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Protagon Team Protagon Team 3 Αυγούστου 2019, 13:08

Ανοίγει ο δρόμος για την απομάκρυνση της πρώην προέδρου του Αρείου Πάγου (και για λίγο) Βασιλικής Θάνου από την προεδρία της Επιτροπής Ανταγωνισμού, ένας διορισμός που είχε ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων όταν είχε γίνει τον περασμένο Ιανουάριο από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Η Βασιλική Θάνου, η οποία είχε διατελέσει και για λίγες ημέρες υπηρεσιακή Πρωθυπουργός το 2015, θεωρείται μια από τις λίγες ανώτατους δικαστικούς που είχε συνδεθεί σε τόσο μεγάλο βαθμό με το σύστημα Τσίπρα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ελάχιστες ημέρες μετά την συνταξιοδότησή της από τον Αρειο Πάγο λόγω συμπλήρωσης του ορίου ηλικίας το 2017, είχε διοριστεί άμισθη προϊσταμένη του Νομικού Γραφείου της Γενικής Γραμματείας του Πρωθυπουργού, δηλαδή του ίδιου Αλέξη Τσίπρα. Στις δε 3 Ιανουαρίου 2019 ανακοινώθηκε εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων ο διορισμός της στην θέση της προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Σύμφωνα με το άρθρο 101 στο διυπουργικό νομοσχέδιο, το οποίο κατατέθηκε χθες Παρασκευή στη Βουλή, καθιερώνεται αναδρομικά ασυμβίβαστο για όσους κατείχαν θέσεις στο γραφείο του Πρωθυπουργού ή τα γραφεία υπουργών.

Ειδικότερα το άρθρο προβλέπει ασυμβίβαστα για την θέση του Προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού, ανάμεσα στα οποία είναι και η προηγούμενη θητεία με οποιαδήποτε μορφή σε γραφείο Πρωθυπουργού, ή μελών της κυβέρνησης , ειδικού ή γενικού γραμματέα υπουργείου. Η απαγόρευση ισχύει για 5 χρόνια από την προηγούμενη θητεία του υπηρετούντος.

Καθώς η διάταξη προβλέπει ότι τα ασυμβίβαστα θα ισχύσουν και για τα εν ενεργεία πρόσωπα, πρακτικά η ισχύς της είναι αναδρομική. Η δε ύπαρξη ασυμβίβαστων επιφέρει και την αυτοδίκαιη έκπτωση από το αξίωμα.

Η διάταξη έχει άμεση ισχύ από την δημοσίευση του νόμου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Σε ό,τι αφορά την Βασιλική Θάνου και τον αντιπρόεδρο της Επιτροπής, η εφαρμογή του νόμου σημαίνει ότι θα χρειαστεί να αποχωρήσουν από τη θέση τους.

Το νομοσχέδιο που ήλθε χθες στη Βουλή αναμένεται να ψηφιστεί την Τετάρτη.

ΣΥΡΙΖΑ: Η τροπολογία αντίκεται στο κοινοτικό δίκαιο

Σε δήλωσή του για το ζήτημα, ο τομεάρχης Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς σχολίασε ότι «της νύχτας τις τροπολογίες τις βλέπει η μέρα και γελά» και πρόσθεσε ότι «με τροπολογία της τελευταίας στιγμής, η οποία αντίκειται και στην κοινοτική νομοθεσία, η ΝΔ επιχειρεί να παύσει την επικεφαλής και τα μέλη της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

» Προφανώς έχουν ενοχλήσει οι τελευταίες αποφάσεις της επιτροπής, οι οποίες βάζουν φρένο στις γκρίζες ζώνες και πρακτικές που υπάρχουν στη διανομή του Τύπου», αναφέρει και προαναγγέλλει ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ, με τον ευρωβουλευτή και αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρη Παπαδημούλη, καταθέτει άμεσα ερώτηση και προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για αυτή τη χυδαία και εξόφθαλμη παρέμβαση στη λειτουργία της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

» Είναι προφανές ότι αυτή η πρόχειρη και φωτογραφική τροπολογία έχει συνταχθεί από κάποιο εκδοτικό συγκρότημα και όχι από το κυβερνητικό επιτελείο», δηλώνει ο κ. Παππάς.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...