Με μια νέα πλατφόρμα, η οποία αναμένεται να είναι έτοιμη την προσεχή Δευτέρα, θα ξεκινήσουν και τα πρώτα τυχαιοποιημένα rapid test στον πληθυσμό από τον ΕΟΔΥ, από τις 28 Δεκεμβρίου, όταν και θα έχουν ξεκινήσει και οι εμβολιασμοί.
Στόχος της νέας δράσης είναι να επιτευχθεί μία καλύτερη καταγραφή των περιστατικών στον πληθυσμό, να γίνει διακοπή της αλυσίδας μετάδοσης, αλλά και να εντοπισθούν οι ασυμπτωματικοί φορείς. Μια διαδικασία που προφανώς άργησε να υιοθετηθεί –πολλοί επιστήμονες ζητούσαν περισσότερα τεστ από τον Σεπτέμβριο χωρίς να εισακούγονται– αλλά… κάλιο αργά παρά ποτέ.
Οπως περιέγραψε ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των 6 μ.μ. την Παρασκευή, η όλη διαδικασία θα γίνει μέσα από τη νέα πλατφόρμα που δημιουργήθηκε στο testing.gov.gr.
Πρόκειται για μία ηλεκτρονική πλατφόρμα, μέσω της οποίας θα μπορούν οι πολίτες να δηλώνουν ενδιαφέρον για να υποβληθούν στο rapid test. Η πλατφόρμα δεν έχει τεθεί ακόμη σε λειτουργία, κάτι που θα γίνει τις επόμενες ημέρες.
Πώς θα κλείνουμε ραντεβού
Οι ενδιαφερόμενοι που θέλουν να υποβληθούν σε δωρεάν rapid test θα πρέπει να επισκεφθούν την ηλεκτρονική πλατφόρμα και να κάνουν εγγραφή με όλα τα στοιχεία τους. Με βάση ένα συγκεκριμένο μαθηματικό επιδημιολογικό μοντέλο, θα γίνεται η επιλογή των 12.000 πολιτών που θα υποβάλλονται σε rapid test κάθε μέρα. Οποιος επιλέγεται, θα λαμβάνει μήνυμα στο κινητό του τηλέφωνο (SMS) με το οποίο θα πληροφορείται πού πρέπει να μεταβεί για να εξετασθεί. Με το SMS, θα του παρέχεται και η δυνατότητα να μετακινηθεί, αλλά και να απουσιάσει από την εργασία του για τρεις ώρες.
Φλώρος: 130 σταθμοί δειγματοληψίας από τις Ενοπλες Δυνάμεις
Παρών στην ενημέρωση, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος ανακοίνωσε ότι οι Ενοπλες Δυνάμεις θα συμβάλλουν με 130 σταθμούς δειγματοληψίας στην επιδημιολογική επιτήρηση του πληθυσμού.
Οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις, χωρίς να κάνουν καμία έκπτωση στην εκτέλεση της κύριας αποστολής τους, διαθέτουν την τεχνογνωσία και την ετοιμότητα να σταθούν αρωγοί στο κοινωνικό σύνολο, συμμετέχοντας στο κοινό εθνικό μέτωπο κατά του κορονοϊού για την προάσπιση του μείζονος αγαθού της δημόσιας υγείας, τόνισε ο κ. Φλώρος, σχετικά με τη συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων στη διαδικασία διεξαγωγής των τεστ.
Ο κ. Φλώρος τόνισε ότι το υπουργείο Εθνικής Αμυνας συνδράμει στην αντιμετώπιση της υγειονομικής απειλής του κορονοϊού με εξειδικευμένο προσωπικό, μέσα μεταφοράς και χώρους νοσηλείας και επεσήμανε ότι στο πλαίσιο της κοινής προσπάθειας που καταβάλλεται, οι Ενοπλες Δυνάμεις θα συμβάλλουν στην επιδημιολογική επιτήρηση του πληθυσμού συμμετέχοντας σε ένα πρόγραμμα που προβλέπει την ανάπτυξη 130 σταθμών δειγματοληψίας και τη διενέργεια ταχέων διαγνωστικών ελέγχων (rapid test).
Οι συγκεκριμένοι σταθμοί έχουν αναπτυχθεί σε 73 πόλεις της ελληνικής επικράτειας από 97 μονάδες και των τριών κλάδων των ΕΔ, συμπεριλαμβανομένων των στρατιωτικών νοσοκομείων, καλύπτοντας έτσι και τις 13 διοικητικές περιφέρειες της χώρας.
Από τη Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου, όσοι πολίτες το επιθυμούν, μπορούν να προσέρχονται στους εν λόγω σταθμούς για τη διενέργεια διαγνωστικών ελέγχων.
Η προσέλευση θα γίνεται στις εργάσιμες ημέρες και ώρες κατόπιν ραντεβού, σύμφωνα με το πρόγραμμα που θα καταρτίζεται από την Πολιτική Προστασία, η οποία θα έχει την ευθύνη της εκδήλωσης περαιτέρω ενεργειών σε περίπτωση καταγραφής θετικών δειγμάτων όσο και της στατιστικής αξιοποίησης των αποτελεσμάτων.
Παράλληλα, πρόσθεσε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, «συνεχίζεται η συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων σε μια σειρά από δράσεις και παρεμβάσεις με στόχο τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού, την παροχή υπηρεσιών υγείας υψηλού επιπέδου στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και των οικογενειών τους, αλλά, και την ανακούφιση του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου από την υγειονομική κρίση».
Συγκεκριμένα, συνεχίζονται οι εξής επτά δράσεις:
– Η διάθεση στο υπουργείο Υγείας 35 απλών κλινών νοσηλείας και 18 κλινών ΜΕΘ στα στρατιωτικά νοσοκομεία της χώρας για την κάλυψη περιστατικών κορονοϊού.
– Η διάθεση κλινών ΜΕΘ για την κάλυψη γενικών περιστατικών του ΕΚΑΒ.
– Η διάθεση δύο κλινικών του 424 Γενικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου, με 28 κλίνες έκαστη, για τη μεταφορά των μη Covid περιστατικών των καρδιοχειργουρικών και νευροχειρουργικών του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, προκειμένου οι αντίστοιχες κλινικές του ΑΧΕΠΑ να διατεθούν για ασθενείς με κορονοϊό.
– Η ανάπτυξη και λειτουργία κινητής υγειονομικής μονάδας εκτάκτων αναγκών στον προαύλιο χώρου του 424 Γενικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου.
– Η υποστήριξη του ΕΚΑΒ στο έργο της μεταφοράς μη Covid περιστατικών με ασθενοφόρα στο 424 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο.
– Η διάθεση 232 στελεχών υγειονομικού στη γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, τον ΕΟΔΥ, τα εργαστήρια αναφοράς κορονοϊού Αθήνας και Θεσσαλονίκης, την περιφέρεια Ανατολικής και Δυτικής Μακεδονίας, στην ομάδα διαχείρισης κρίσεων στην περιφερειακή ενότητα Καστοριάς, το Γενικό Νοσοκομείο Καστοριάς, το Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης, το Κέντρο Υγείας Εχίνου καθώς και σε πύλες εισόδου της χώρας.
– Η παρασκευή και διάθεση αντισηπτικών διαλυμάτων για την κάλυψη των αναγκών του υπουργείου Υγείας και του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News