Ξεκίνησε αργά το απόγευμα της Παρασκευής η συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών με θέμα τη Συρία, αφού η Ρωσία -κυριότερη σύμμαχος της συριακής κυβέρνησης, μαζί με το Ιράν- ζήτησε την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου και ενώ κατήγγειλε τα αμερικανικά πλήγματα ως μια «επίθεση εναντίον ενός κυρίαρχου Κράτους». Πριν από αυτό είχε προηγηθεί η χημική επίθεση κατά αμάχων, όπως και η επιδρομή των ΗΠΑ με πυραύλους «Tomahawks».
Προειδοποίηση για ενδεχόμενο νέας στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία απηύθυνε η Ουάσιγκτον κατά την έκτακτη συνεδρίαση. «Είμαστε προετοιμασμένοι για μεγαλύτερη δράση στη Συρία, αλλά ελπίζουμε να μη χρειαστεί» δήλωσε χαρακτηριστικά η αμερικανίδα πρέσβειρα Nίκι Χέιλι.
Από την πλευρά του, ο ρώσος πρέσβης Βλαντιμίρ Σαφρόνκοφ κατηγόρησε τις ΗΠΑ για παραβίαση του διεθνούς δικαίου με τα πλήγματα των Αμερικανών. Οι αμερικανικές πυραυλικές επιθέσεις στη Συρία έφεραν τις Ηνωμένες Πολιτείες «μία ίντσα» μακριά από στρατιωτική σύρραξη με τα ρωσικά στρατεύματα που βρίσκονται στη χώρα, δήλωσε νωρίτερα την Παρασκευή ο ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ.
Οι κυβερνήσεις των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης κάλεσαν την Πέμπτη (6/4) το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών να «καταδικάσει έντονα» την επίθεση με χημικά όπλα στη Συρία που σκότωσε τουλάχιστον 70 αμάχους.
«Η ΕΕ καλεί το ΣΑ να ενωθεί, να καταδικάσει έντονα την επίθεση στην Χαν Σεϊχούν και να διασφαλίσει μια γρήγορη, ανεξάρτητη και αμερόληπτη έρευνα για την επίθεση», υπογράμμισε η ανακοίνωση της ΕΕ, καλώντας επίσης για μια «ειλικρινή πολιτική μετάβαση στη Συρία».
Το βέβαιο είναι ότι οι εκπρόσωποι των 15 χωρών-μελών επρόκειτο να συζητήσουν το ζήτημα που έχει προκαλέσει διεθνή κατακραυγή, αλλά και ανησυχία για τις εξελίξεις.
Πάντως, η συνεδρίαση έλαβε χώρα και κατόπιν αιτήματος της Βολιβίας, η οποία θεωρεί ότι η εκτόξευση των αμερικανικών πυραύλων εναντίον αεροπορικής βάσης στη Συρία συνιστά παραβίαση του διεθνούς δικαίου.
Ο επικεφαλής του τμήματος πολιτικών υποθέσεων του ΟΗΕ, Τζέφρι Φέλτμαν, είπε στο Συμβούλιο ότι απαιτείται να αναληφθεί άμεσα δράση για να προστατευθεί ο συριακός λαός, αλλά οι όποιες ενέργειες θα πρέπει να βασίζονται «στις αρχές των Ηνωμένων Εθνών και του διεθνούς δικαίου».
«Δεν μπορεί να υπάρξει πραγματική προστασία αν επιτρέπεται στις εμπόλεμες πλευρές, τόσο στην κυβέρνηση όσο και στην αντιπολίτευση, να δρουν ατιμώρητες και αν η συριακή κυβέρνηση συνεχίσει να παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα σε βάρος των ίδιων των πολιτών της», τόνισε ο Φέλτμαν.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News