Το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ ενέκρινε φιλόδοξο σχέδιο με το οποίο ως το 2022 θα ρίχνονται στη Θάλασσα της Γαλιλαίας 100 εκατ. κυβικά μέτρα αφαλατωμένου θαλασσινού νερού ετησίως.
Ο μακροπρόθεσμος στόχος είναι ως το 2030 αυτή η ποσότητα να ανέβει στα 1,1 ή και 1,2 δισ. κυβικά μέτρα τον χρόνο με κόστος που δεν είναι μεγαλύτερο από 0,7 δολάρια το κυβικό.
Το Ισραήλ αντιμετώπιζε επί χρόνια προβλήματα με την έλλειψη νερού, κατάφερε όμως να τα λύσει με μεγάλες επενδύσεις στον τομέα της αφαλάτωσης.
Εχει πέντε μεγάλα εργοστάσια τα οποία παρέχουν το 80% του νερού που χρησιμοποιούν τα νοικοκυριά στη χώρα. Πρόκειται να κατασκευάσει άλλα δύο τα οποία θα χρησιμοποιηθούν εν μέρει για την αποκατάσταση των επιπέδων στη Θάλασσα της Γαλιλαίας.
Η Θάλασσα της Γαλιλαίας –που παρά το ιστορικό της όνομα είναι μια λίμνη – βρίσκεται 200 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, σε απόσταση 45 χιλιομέτρων από τη Μεσόγειο. Η έκτασή της είναι 160 τ.χλμ, αρκετά μεγαλύτερη από κάθε φυσική ή τεχνητή λίμνη στην Ελλάδα.
Είναι ο μεγαλύτερος φυσικός ταμιευτήρας γλυκού νερού στο Ισραήλ που προσέφερε γύρω στα 400 εκατ. κυβικά μέτρα τον χρόνο. Ωστόσο η ξηρασία των τελευταίων ετών είχε περιορίσει σημαντικά την άντληση νερού σε μόλις 30-40 εκατ. κυβικά μέτρα τον χρόνο.
Πέρυσι, εξαιτίας της χρόνιας ξηρασίας, η Θάλασσα είχε φτάσει στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων 50 ετών.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News