Η Σουζάν Ιτον πέθανε την ημέρα που εξαφανίστηκε, δηλαδή στις 2 Ιουλίου, σύμφωνα με τα ευρήματα των ιατροδικαστών, που εξέτασαν την Τετάρτη τη σορό της, στο Ρέθυμνο.
Σύμφωνα μάλιστα, με πληροφορίες του cretalive, η αμερικανίδα επιστήμονας φέρεται να βασανίστηκε πριν από τη δολοφονία της.
Οι ιατροδικαστές Σταμάτης Μπελιβάνης και Αντώνης Παπαδομανωλάκης ενημέρωσαν τον διοικητή της Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης Κωσταντίνο Λαγουδάκη για τα ευρήματα της νεκροψίας – νεκροτομής.
Η σορός βρέθηκε σε προχωρημένη σήψη και σύμφωνα με πληροφορίες, δεν υπήρξε τραύμα από σφαίρα στο σώμα της.
Οπως δήλωσε την Τετάρτη στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο κ. Παπαδομανωλάκης, όλα τα στοιχεία έχουν δοθεί στην ΕΛ.ΑΣ και δεν επιτρέπεται παραπέρα γνωστοποίηση, δεδομένου ότι το ειδικό κλιμάκιο που έχει μεταβεί από Αθήνα στα Χανιά για τις έρευνες ακολουθεί συγκεκριμένο τρόπο δράσης. «Το σίγουρο είναι πως μιλάμε για ανθρωποκτονία, καθώς επίσης ότι δεν έχουμε σημάδι από σφαίρα…», εξήγησε ο ιατροδικαστής, ο οποίος δεν θέλησε να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες για ασφυκτικό θάνατο ή για ευρήματα τραυματισμού από άλλο όργανο.
Νωρίτερα, το cretalive είχε επικαλεστεί άλλες πληροφορίες, που έλεγαν ότι σύμφωνα με τους ιατροδικαστές, η αμερικανίδα επιστήμονας πέθανε από ασφυξία όταν κάποιος ή κάποιοι της έφραξαν τη μύτη και το στόμα.
Από τη σορό της Ιτον, ελήφθησαν δείγματα για περαιτέρω εργαστηριακή διερεύνηση, όπως και δείγμα DNA, τα αποτελέσματα των οποίων εκτιμάται ότι θα συμβάλλουν στη διαλεύκανση του εγκλήματος.
Μάλιστα, ξεκίνησαν αμέσως και οι πρώτες δειγματοληψίες γενετικού υλικού από υπόπτους που προσήχθησαν, για να συγκριθεί σε περίπτωση που το DNA του δολοφόνου βρεθεί και απομονωθεί.
Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Πατρίς», στα Χανιά βρέθηκαν δύο στελέχη των αμερικανικών διωκτικών Αρχών, οι οποίοι είχαν συναντήσεις με υψηλόβαθμα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ για την υπόθεση.
Οι Αρχές προσπαθούν να χαρτογραφήσουν την πορεία της 60χρονης βιολόγου, από το Κολυμπάρι των Χανίων μέχρι το τούνελ όπου βρέθηκε το πτώμα της, σε απόσταση 10 χιλιομέτρων.
Η επιστήμονας βρισκόταν στο Κολυμπάρι για να συμμετέχει σε συνέδριο. Τα προσωπικά της αντικείμενα βρέθηκαν στο δωμάτιο του ξενοδοχείου της, όταν εξαφανίστηκε.
Οι συνάδελφοί της, σύμφωνα με τους Times, την είχαν δει να φεύγει με την αθλητική της περιβολή, αφού προηγουμένως, είχε παίξει πιάνο στο λόμπι του ξενοδοχείου. Η επιστήμονας ήταν λάτρης του αθλητισμού, έκανε συχνά προπόνηση και είχε μαύρη ζώνη στο καράτε.
Τις επόμενες ημέρες μάλιστα, πριν αρχίσουν να ανησυχούν, νόμιζαν ότι η επιστήμονας είχε κλειστεί στο δωμάτιό της για να ετοιμάσει την κεντρική ομιλία του συνεδρίου.
Η βιολόγος εργαζόταν στο διάσημο ερευνητικό Ινστιτούτο Μαξ Πλανκ, στη Δρέσδη.
«Με τεράστια θλίψη ανακοινώνουμε τον τραγικό θάνατο μιας από τις καλύτερές μας φίλες και συναδέλφους, της Σουζάν Ιτον», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ινστιτούτο.
«Είμαστε σοκαρισμένοι από το τραγικό περιστατικό. Η Σουζάν ήταν μία εξαιρετική επιστήμονας, μία αγαπημένη σύντροφος και μητέρα, μία αθλήτρια και ένας πραγματικά υπέροχος άνθρωπος, αγαπητός σε όλους μας. Η απώλειά της δεν αντέχεται».
Η Ιτον ήταν επίσης καθηγήτρια στο κέντρο βιοτεχνολογίας στο Πολυτεχνείο της Δρέσδης. Οι συνάδελφοί της εκεί ανέφεραν ότι ήταν ένας σπουδαίος άνθρωπος. «Εχουμε χάσει μία πολύ γνωστή επιστήμονα και έναν εξαιρετικό άνθρωπο», είπε ο Χανς Μίλερ-Σταϊνχάγκεν, από το πανεπιστήμιο στους Times.
Ο Μάικλ Σρέντερ, διευθυντής του κέντρου στο πανεπιστήμιο, πρόσθεσε ότι η Ιτον είχε βοηθήσει αποφασιστικά στην ανάπτυξη του ινστιτούτου.
Η αμερικανίδα βιολόγος ήταν από το Οκλαντ της Καλιφόρνια και αφήνει πίσω της τον σύζυγό της, Τόνι Χάιμαν, βρετανό επιστήμονα, που εργάζεται και αυτός στο Ινστιτούτο Μαξ Πλανκ και τους δύο γιους τους.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News