759
Σχεδόν όλες οι κρατήσεις που έγιναν πριν από τις 14 Μαρτίου στο Airbnb έχουν ακυρωθεί | Reuters

«Κραχ» στο Airbnb – μένεις στο Μανχάταν με 50€ την βραδιά

Protagon Team Protagon Team 6 Απριλίου 2020, 23:25
Σχεδόν όλες οι κρατήσεις που έγιναν πριν από τις 14 Μαρτίου στο Airbnb έχουν ακυρωθεί
|Reuters

«Κραχ» στο Airbnb – μένεις στο Μανχάταν με 50€ την βραδιά

Protagon Team Protagon Team 6 Απριλίου 2020, 23:25

Νέα Υόρκη, Αμστερνταμ, Βαρκελώνη: Πανέμορφες πόλεις και οι τρεις τους, όμως κάθε επίδοξος ταξιδιώτης ξέρει πολύ καλά πως αν θέλει να τις επισκεφτεί θα πρέπει να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη, απλά και μόνο για να πληρώσει την διαμονή του, όμως όχι πλέον.

Ναι, ο κορονοϊός έχει αλλάξει τα πάντα και στην ουσία, αυτήν την περίοδο ο τουρισμός είναι παράνομος, αλλά αν καταφέρετε, με οποιονδήποτε τρόπο, να βρεθείτε σε κάποια ξένη μεγαλούπολη, χωρίς να γνωρίζετε για τον ιό, τότε μπορεί να σας δοθεί η εντύπωση πως έχετε ταξιδέψει και πίσω στον χρόνο.

Όχι μόνο γιατί στους δρόμους θα δείτε ανησυχητικά λίγα αυτοκίνητα, αλλά και γιατί οι τιμές των καταλυμάτων σε ιστοσελίδες σαν το Airbnb μοιάζουν λες και έχουν βγει από τα μέσα του προηγούμενου αιώνα. Πως αλλιώς να εξηγηθεί το ότι μπορείτε να νοικιάσετε διαμέρισμα δίπλα στην Τάιμς  Σκουέρ για 50 ευρώ την βραδιά;

Σε περίπτωση που το «Μεγάλο Μήλο» δεν είναι του γούστου σας, τότε με το ίδιο περίπου κόστος μπορείτε να ενοικιάσετε, για όσες νύχτες επιθυμείτε, ένα ολόκληρο διαμέρισμα με θέα τον πύργο του Αϊφελ. Και αν θα προτιμούσατε να παραμείνετε στην Ευρώπη, αλλά σε μία χώρα που έχει καλύτερες σχέσεις με τα αγγλικά, δεν έχετε παρά να πάτε προς το Αμστερντάμ, όπου σας περιμένουν εκατοντάδες, εντελώς άδεια, καταλύματα.

Για ακρίβεια, εκατοντάδες άδεια διαμερίσματα και δωμάτια σας περιμένουν σε κάθε γωνία του πλανήτη, καθώς σχεδόν όλες οι κρατήσεις που είχαν γίνει μέσω του Airbnb πριν τις 14 Μαρτίου, έχουν ακυρωθεί. Το ίδιο ισχύει και για όλες τις περιοχές της Ελλάδας, με τα περισσότερα διαθέσιμα σπίτια στο κέντρο της Αθήνας, σαν αυτό το ανακαινισμένο διαμέρισμα με θέα την Ακρόπολη, να κοστίζουν λιγότερο από 50 ευρώ την ημέρα.

To Airbnb ιδρύθηκε το καλοκαίρι του 2008 και στα χρόνια που ακολούθησαν αναπτύχθηκε ραγδαία, προσφέροντας στους ταξιδιώτες μία εναλλακτική λύση πέρα από τα ξενοδοχεία και στους ιδιοκτήτες σπιτιών την ευκαιρία να αυξήσουν τα εισοδήματά τους.

Μέχρι πρότινος, τα κατάφερνε αρκετά καλά και με την αξία της εταιρείας να υπολογίζεται στα 30 δισ. δολάρια, η είσοδος στο χρηματιστήριο ήταν το επόμενο βήμα, που υπό κανονικές συνθήκες θα συνέβαινε μέσα στο 2020.

Επειτα, ήρθε ο κορονοϊός.  O Λιονέλ Λοράντ του Bloomberg αναφέρει πως οι μειώσεις στις κρατήσεις στο Airbnb ανέρχονται μεταξύ 44% και 96% και ο ιδρυτής του, Μπράιαν Τσέσκι, δήλωσε πως η εταιρεία θα δώσει συνολικά 250 εκατ. δολάρια στους οικοδεσπότες της, για να καλύψει ένα μέρος της ζημίας που έχουν υποστεί.

Σίγουρα, το 2020 δεν είναι όπως το είχε φανταστεί ο κύριος Τσέσκι (ή ο οποιοσδήποτε), αν και κάποιες λακούβες στον δρόμο της επιτυχίας είχαν κάνει την εμφάνιση τους καιρό πριν ο πλανήτης παραλύσει. Όπως είχε αναφέρει το Protagon, η εταιρεία εύρεσης καταλυμάτων το 2019 είχε παρουσιάσει ζημιές που ξεπερνούσαν τα 280 εκατ. ευρώ, τις οποίες σκόπευε να καλύψει κατά τη διάρκεια της φετινής τουριστικής σεζόν.

Προφανώς, αυτό δεν πρόκειται να συμβεί και το κατά πόσο το Airbnb θα μπορέσει να ξεπεράσει την κρίση δεν μπορούμε να το ξέρουμε, αλλά την πολυτέλεια της αναμονής μέχρι να έρθουν νέες εξελίξεις δεν την έχουν αρκετοί ιδιοκτήτες ακινήτων, που για μήνες δεν θα έχουν κανένα εισόδημα.

Πολλοί από αυτούς, είτε αποχωρούν από την υπηρεσία και ψάχνουν, πλέον, μακροχρόνιους ενοικιαστές, είτε προωθούν τις κατοικίες τους ως ιδανικούς χώρους για…καραντίνα. Καμία από τις δύο επιλογές δεν είναι ιδιαίτερα ελκυστική, αλλά είναι προτιμότερο από το τίποτα.

Η αλήθεια είναι, όμως, πως οτιδήποτε και να κάνουν οι λεγόμενοι hosts, αυτοί που προσφέρουν φιλοξενία, πολύ λίγα σπίτια θα ενοικιαστούν μέσα στους επόμενους μήνες και οι διαθέσιμες κατοικίες στην Ελλάδα, αλλά και σε πολλές άλλες χώρες, ήδη ήταν υπεραρκετές, σε σχέση με την υπάρχουσα ζήτηση.

Ετσι, στην χειρότερη θέση βρίσκονται τα άτομα για τα οποία το Airbnb εξελίχθηκε στην κύρια πηγή εισοδήματος τους, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που ακόμη πληρώνουν τα δάνεια για ιδιοκτησίες που ενοικιάζουν.

Φυσικά, το μόνο θετικό είναι πως είναι πολύ πιθανόν να προσγειωθούν οι τιμές των ενοικίων σε πολλές περιοχές, όπου η ραγδαία εξάπλωση του Airbnb έκανε την ζωή δύσκολη στους ντόπιους, που δυσκολεύονταν να βρουν σπίτια προς μακροπρόθεσμη ενοικίαση σε λογική τιμή.

Ο κορονοϊός, λοιπόν, φαίνεται πως θα επηρεάσει έναν ακόμη τομέα της οικονομίας και παράλληλα τις ζωές εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων. Το κατά πόσο η αλλαγή θα είναι για το καλό ή για το χειρότερο θα μπορούμε να το κρίνουμε μόνο στο μέλλον.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...