Την ανάγκη για μία μικρότερη Ευρωπαϊκή Ενωση, που θα αποτελείται από κράτη-μέλη τα οποία μοιράζονται «τις ίδιες αξίες», τόνισε ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα.
Οι χώρες που διαφωνούν με θεμελιώδεις αξίες της ΕΕ, όπως το κράτος Δικαίου ή η μεταβίβαση των χρεών ή η ένταξη προσφύγων δεν έχουν θέση στην Ενωση, τόνισε ο Κόστα.
Η Ευρώπη είναι διχασμένη όχι με βάση την παραδοσιακή γεωγραφία, αλλά με βάση τις αξίες και τον πολιτισμό της. «Πρέπει να ξεκινήσουμε μία θεμελιώδη συζήτηση αξιών στην Ευρωπαϊκή Ενωση», είπε μιλώντας στο Καθολικό Πανεπιστήμιο της Λισαβώνας.
Πρόσθεσε ότι θα προωθήσει την ιδέα αυτή την άνοιξη, με τη στήριξη της Γαλλίας, σε μία ειδική Σύνοδο Κορυφής, που θα γίνει στη Λισαβώνα, εκεί όπου υπογράφηκε η πιο πρόσφατη Συνθήκη της ΕΕ, το 2007.
Στο ζήτημα του διαμοιρασμού των χρεών χωρών όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Ιταλία και η Ελλάδα, αντιτίθενται σθεναρά η Αυστρία, η Σουηδία, η Ολλανδία και η Φινλανδία.
Είναι αυτές που ήταν αντίθετες και στο Ταμείο Ανάκαμψης και είναι οι δικές τους αντιρρήσεις που καθυστερούν την καταβολή των δόσεων από την ΕΕ στα κράτη-μέλη, σύμφωνα με τους Times.
Προσφυγικό και κράτος Δικαίου
Στο ζήτημα της αποδοχής και ένταξης προσφύγων από τις ευρωπαϊκές χώρες, η Ουγγαρία, η Πολωνία, η Τσεχία και η Σλοβακία είναι αυτές που διαφωνούν και θα έμεναν έξω από μία Ενωση όπως την προτείνει ο πορτογάλος πρωθυπουργός. Η Πολωνία, η Ουγγαρία και η Σλοβενία είναι κατά του ευρωπαϊκού μηχανισμού για το Κράτος Δικαίου, ο οποίος θα κόβει τη χρηματοδότηση της ΕΕ σε χώρες που οι Βρυξέλλες θεωρούν ότι δεν συμβαδίζουν με τις ευρωπαϊκές αξίες σε συνταγματικά ζητήματα, όπως τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας ή η δικαστική ανεξαρτησία.
Ο σοσιαλιστής πορτογάλος ηγέτης τόνισε ότι πρόκειται για μία επιλογή: αν η ΕΕ είναι μία ένωση αξιών ή ένα οικονομικό εργαλείο. «Ο διαχωρισμός είναι πολύ σημαντικός γιατί η Βρετανία αποχώρησε επειδή έβλεπε την ΕΕ ως μία πλατφόρμα παραγωγής οικονομικής αξίας και όχι ως την ένωση που προήλθε από κοινές θεμελιώδεις αξίες».
Η ιδέα της Ευρώπης των δύο ταχυτήτων στηρίζεται από τον Εμανουέλ Μακρόν, αλλά όχι από τη Γερμανία, η οποία φοβάται την αντίδραση του γερμανικού λαού αν συμφωνήσει στη μεταβίβαση χρεών ανάμεσα στα κράτη-μέλη.
Η Πορτογαλία πιστεύει ότι η ΕΕ μπορεί να δημιουργήσει δύο επίπεδα κρατών-μελών χωρίς να χρειαστούν δημοψηφίσματα.
«Πρέπει να αναρωτηθούμε αν πρέπει να ακολουθήσουμε την ευρωπαϊκή συνθήκη κατά γράμμα ή να είμαστε πιο ευέλικτοι, συμφωνώντας ότι όπως η Σένγκεν και το ευρώ δεν είναι για όλους, έτσι και οι διαφορετικές προσεγγίσεις σε θεμελιώδη ζητήματα», είπε ο Κόστα.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News