321
|

Το χρέος μας προς τη Γαλλία

Τάσος Τέλλογλου Τάσος Τέλλογλου 17 Νοεμβρίου 2015, 20:44

Το χρέος μας προς τη Γαλλία

Τάσος Τέλλογλου Τάσος Τέλλογλου 17 Νοεμβρίου 2015, 20:44

Ωραίες είναι οι χαριτωμενιές της δημόσιας επίδειξης ευαισθησίας αλλά τώρα τα πράγματα σοβαρεύουν. Η Γαλλία ζητά την αλληλεγγύη μας, με βάση το άρθρο που υπαγορεύει την επίδειξη αλληλεγγύης όταν μια χώρα μέλος της ένωσης δέχεται εξωτερική επίθεση.

Η Αθήνα συμμετέχει –με αποστολή πυρομαχικών στους Κούρδους – από το Φθινόπωρο του 2014 στον πόλεμο κατά του ISIS. Τώρα πρέπει να κάνει κάτι παραπάνω. Δεν είναι βέβαιο τι θα ζητήσουν από εμάς οι Γάλλοι. Δεν είναι μόνο η νομική μας υποχρέωση, που δεν είναι τόσο ισχυρή όπως το άρθρο 5 της συνθήκης του ΝΑΤΟ που υποχρεώνει τις χώρες μέλη της συμμαχίας να προστρέξουν σε χώρα μέλος της συμμαχίας που δέχεται επίθεση.

Υπάρχουν και άλλα σημεία:

-Είμαστε η κατ’ εξοχήν χώρα της Ένωσης που επικαλείται πάντα τα κοινά σύνορα της Ένωσης –τα ελληνικά σύνορα– και η χώρα που όσο καμία χρειάζεται την αμοιβαία συνδρομή . Όσο τουλάχιστον η Τουρκία είναι «έξω».

-Η Γαλλία είναι η χώρα που κατά τον Αλέξη Τσίπρα μας κράτησε στο ευρώ. Άρα «χρωστάμε» πολιτικά. Η Γαλλία είναι η χώρα που μας «έβαλε» στις ευρωπαϊκές κοινότητες και εκείνη που ιστορικά μας συμπαραστάθηκε σε δύσκολες στιγμές στην πορεία μας στην Ένωση.

Η επίθεση στο Παρίσι ασφαλώς περιπλέκει την αποστολή του κ. Τσίπρα στην Τουρκία που έχει μια σχιζοφρενική στάση στο συριακό θέατρο: από τη μια έγινε πρώτη θύμα του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ) με την βόμβα στην Άγκυρα, την πρώτη στην μακρά αλυσίδα τον βομβιστικών και τρομοκρατικών επιθέσεων (Άγκυρα, Σινά/Ρωσικό αεροπλάνο, Βηρυτός, Παρίσι) και από την άλλη υποστηρίζει το ισλαμικό κράτος στον περιορισμό του υπό διαμόρφωση κουρδικού κράτους που εκτός από το Βόρειο Ιράκ θα συμπεριλάβει και τη Βόρεια Συρία. Ο κ. Τσίπρας θα μιλήσει με τους εκπροσώπους μιας χώρας με βαθιά διχασμένη στάση –εξ αιτίας του γεωστρατηγικού διλήμματος της Τουρκίας– απέναντι στο φαινόμενο του ισλαμικού κράτους. Θα έχει μια ευκαιρία να εμφανισθεί σαν Ευρωπαίος συνομιλητής σε αυτό το πρόβλημα, να αποδείξει ότι κατανοεί την απειλή του ισλαμικού κράτους. Για τη Γαλλία και κατ’ επέκταση για την Ευρώπη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News