Το τρικ με τον τετραψήφιο
Το τρικ με τον τετραψήφιο
Είναι ένα θαυμάσιο τρικ που επινόησε ένας Βρετανός – θα σας το πω, αλλά μη βιαστείτε να φαντασιωθείτε ότι μπορείτε να τον μιμηθείτε. Στην Ελλάδα έμαθα δεν γίνεται.
Ο Λι Μπόμοντ, λοιπόν, βαρέθηκε να δέχεται κλήσεις διαφημιστικού περιεχομένου από τράπεζες, τηλεφωνικές εταιρείες, εταιρείες δημοσκοπήσεων. Σκέφτηκε να εγκαταστήσει μια προσωπική τετραψήφια γραμμή – 0871. Πλήρωσε κάπου 12 στερλίνες και, πλέον, οι κλήσεις προς αυτόν χρεώνονται με 10 πένες τη φορά, από τις οποίες εισπράττει τις 7…
Μέχρι τώρα ο λογαριασμός του έχει φτάσει τις 300 στερλίνες – «κάθε φορά που διάφορες εταιρείες μου στέλνουν μέιλ, ζητώντας επικοινωνία για την προώθηση των υπηρεσιών τους, δίνω αυτό το νούμερο» εξηγεί. «Κάποιες απόρησαν και με ρώτησαν γιατί έχω έναν τέτοιο αριθμό» συμπληρώνει. «Τους εξήγησα ότι βαρέθηκα να απαντάω σε διαφημιστικά μηνύματα την ώρα που προσπαθώ να δω το σήριαλ «Coronation Street» και πρέπει να πω ότι με χαρά τους συνεργάστηκαν μαζί μου». Ο Λι Μπόμοντ έχει φυσικά κι έναν προσωπικό τηλεφωνικό αριθμό («για την οικογένεια και τους φίλους»), ενώ διασκεδάζει αυξάνοντας το εισόδημά του. «Επειδή δουλεύω στο σπίτι, με το σύστημα που εγκατέστησα απαντώ σε όλες τις κλήσεις του τετραψήφιου και αυξάνω τις εισπράξεις μου μακρηγορώντας στο τηλέφωνο. Ρωτώ περισσότερες λεπτομέρειες κι έχω πολλές απορίες» ομολογεί, αναγνωρίζοντας πως τελικά έχει αλλάξει η αντιμετώπισή του στις διαφημιστικές κλήσεις. «Τώρα τις επιζητώ» λέει, όμως αυτές παρουσιάζουν μια πτωτική τροχιά – από 20-30 που ήταν κατά μέσο όρο τον μήνα, τον περασμένο μήνα δεν ξεπέρασαν τις 13…
Όπως σημειώνεται στο σχετικό δημοσίευμα του «Guardian», η Ρυθμιστική Αρχή αποθαρρύνει το κοινό από παρόμοιες πρακτικές. «Η προμήθεια του τετραψήφιου πρέπει να γίνεται με αυστηρούς όρους προστασίας του καταναλωτή, με διαφάνεια, καλή πίστη και με πρόβλεψη διαχείρισης των παραπόνων» σημειώνει.
Στα καθ' ημάς πληροφορήθηκα ότι η χρήση τετραψήφιων αφορά μόνον επιχειρηματική λειτουργία και ότι, παρά τον ανταγωνισμό, στην Ελλάδα έχουμε υψηλές τιμές ανά λεπτό για τις εκτός πακέτων επικοινωνίες. Με άλλα λόγια, όσοι χάσετε την υπομονή σας με τις τηλεφωνικές διαφημίσεις, σκεφτείτε κάποιο άλλο τρικ γιατί το βρετανικό δεν μεταφυτεύεται.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News