Το σπίτι των ονείρων (μου)
Το σπίτι των ονείρων (μου)
Σεμνύνομαι να πω ότι το είχα σκεφτεί. Είχα ονειρευτεί ένα σπίτι έτσι ακριβώς όπως θα σας το περιγράψω. Δεν έπεισα όμως τους φίλους μου, τους φάνηκε περιπεπλεγμένο και δύσκολο εγχείρημα. Ηττήθηκα λοιπόν, πλην όμως το είδα χτες να λειτουργεί στη Γαλλία! Και μάλιστα – όπως διάβασα στη «Monde» και στη «Libération» – στον νέο νόμο ALUR (Πρόσβαση στην Ανακαίνιση Κατοικιών) που συζητείται αυτό τον καιρό στην Εθνοσυνέλευση, προβλέπεται η διευθέτηση των ποικίλλων πρακτικών/νομικών προβλημάτων που προκύπτουν. Ιδού λοιπόν η ιδέα:
Κωδικά λέγεται «συμμετοχικές κατοικίες». Όπερ μεθερμηνευόμενο σημαίνει, ότι 5-20 άνθρωποι αποφασίζουν να αγοράσουν ένα οικόπεδο και να κτίσουν ένα ή περισσότερα οικήματα κατοικιών. Οι κατοικίες θα απολαμβάνουν κοινόχρηστων χώρων, όπου θα αποκεντρώνονται κάποιες λειτουργίες των νοικοκυριών – θα έχουν για παράδειγμα κοινά πλυντήρια-στεγνωτήρια, θα έχουν αίθουσες γιορτών ή δείπνων, ταράτσες ή κήπους για καλοκαιρινά τραπεζώματα, ξενώνες φιλοξενίας. (Εγώ ονειρευόμουν και κοινές «δανειστικές» βιβλιοθήκες).
Με τον τρόπο αυτό, οι κατοικίες μπορούν να «μικρύνουν» σε τ.μ., να απαλλαχθούν από ένα σημαντικό κόστος εξοπλισμού και να επενδυθούν περισσότερα λεφτά σε ενεργειακές αναβαθμίσεις που θέλουν έναν χρόνο απόσβεσης – κόστος δύσκολα αναλήψιμο στις παρούσες συνθήκες.
Στα δημοσιεύματα αναφέρεται ότι στο εγχείρημα απαιτείται η ενεργή συμμετοχή όλων από την αρχή. Άνθρωποι που μένουν πλέον σε τέτοιες κατοικίες δήλωσαν, πως η αναζήτηση του κατάλληλου οικοπέδου μπορεί να χρειαστεί και δυο-τρία χρόνια και πως η ολοκλήρωση του έργου (από την πρώτη στιγμή ως τη μετακόμιση) διαρκεί 3-5 χρόνια. Οι ίδιοι προσέκρουσαν σε πολλά εμπόδια – χρηματοδότησης του έργου, διαμόρφωσης ενός συστήματος κατανομής της ιδιοκτησίας, κωδικοποίησης των κανόνων λειτουργίας του οικήματος. «Μην αποθαρρυνθείτε» είναι το μήνυμα που εξέπεμψαν όμως, «γιατί το αποτέλεσμα αξίζει».
Καταρχάς, διότι τέτοιες (περίπου εναλλακτικές) μορφές κατοικίας «έρχονται μαζί με τις κρίσεις», καθώς συνδυάζουν μια καλύτερη ποιότητα ζωής με χαμηλότερο κόστος. Επίσης, διότι ενισχύεται η συλλογικότητα, η συντροφικότητα, δημιουργούνται μικρές κοινότητες που μπορούν πιο εύκολα να μειώσουν και το κόστος συντήρησης των κατοικιών. Τέλος, διότι αυτή η κοινότητα των συγκατοίκων μπορεί να μειώσει ακόμη περισσότερο τα καθημερινά της κόστη και να απελευθερώσει χρόνο – με κοινά αυτοκίνητα λ.χ. ή με κοινά ψώνια.
Στα δημοσιεύματα σημειώνεται, ότι ήδη ξεφύτρωσαν και εταιρείες ακινήτων, που αναλαμβάνουν να βρουν μαζί με τους πελάτες τους το οικόπεδο που επιθυμούν, να διεκπεραιώσουν όλες τις γραφειοκρατικές διαδικασίες και να τους υποβάλλουν πρότυπα των κανονισμών λειτουργίας. «Πρωτοπόρος» σε αυτό το είδος κατοικιών (στη Γαλλία) είναι η Αλσατία – ο δήμος του Στρασβούργου αναφέρεται, πως έχει δεσμεύσει εκτάσεις γης (ήδη από το 2009) για τέτοιες κατασκευές. Σήμερα, επισημαίνεται, 15 κατασκευές οικοδομούνται στην πόλη του Στρασβούργου προσφέροντας συνολικά κάπου 120 κατοικίες. «Αυτός ο τύπος κατοικίας δημιουργεί στενότερους κοινωνικούς δεσμούς κι επιτρέπει στους κατοίκους να αναβαθμίσουν την περιοχή όπου ζουν και να δώσουν αξία στη γειτονιά τους» υπογραμμίζει η δημοτική σύμβουλος, αρμόδια επί του θέματος.
Αυτά τα ωραία συμβαίνουν στη Γαλλία. Εσείς τώρα, πηγαίνετε στη γενική συνέλευση της πολυκατοικίας σας (που θα αναβληθεί για δεύτερη φορά), να τσακωθείτε με τους συγκατοίκους σας για το καλοριφέρ και τα έξοδα συντήρησης του ανελκυστήρα και να νιώσετε εγκλωβισμένος (μαζί με το σπίτι σας) σε μια κοινότητα ασυνεννόητων ανθρώπων. Θα μου πείτε, θα είναι αλλιώς στο «συμμετοχικό σπίτι»; Ασφαλώς θα υπάρχουν τριβές και δυσκολίες, επειδή όμως θα πρόκειται για ανθρώπους που από την αρχή μπήκαν μαζί σ΄ αυτό το «ταξίδι», μαζί θα εκπαιδευτούν και στους κανόνες της συγκατοίκησης. Εξάλλου, σκεφθείτε: αν, αντί να βλέπει η κουζίνα σας σε φωταγωγό έβλεπε σε έναν κήπο, κι αν, αντί να σκέφτεστε να δώσετε μια περιουσία για το πάρτι του παιδιού σας στον παιχνιδότοπο, μπορούσατε να το οργανώσετε στο «playroom» της πολυκατοικίας σας, έχοντας πληρώσει λιγότερα λεφτά για την απόκτηση του σπιτιού σας, δεν θα ‘ταν καλύτερη η ζωή σας;
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News