322
|

Το sms που σκοτώνει

Τζίνα Δαβιλά Τζίνα Δαβιλά 25 Μαρτίου 2014, 10:47

Το sms που σκοτώνει

Τζίνα Δαβιλά Τζίνα Δαβιλά 25 Μαρτίου 2014, 10:47

Κυνικότητα. Ψυχρότητα. Σκληρότητα. Αηδίασα με κείνο το άκουσμα για το sms της αεροπορικής εταιρείας που γνωστοποίησε τον θάνατο στους συγγενείς των θυμάτων. Αυτό είναι η ζωή μας. Ένα sms. Πού είσαι Άκη Πάνου. Εσύ μιλούσες για ένα τσιγάρο και οι μαλαισιανές αερογραμμές μιλούν για τον θάνατο. Η ζωή μας όλη ένα sms.

Τα social media έχουν εισβάλλει επικίνδυνα στην καθημερινότητα, τόσο που ό,τι προσπαθούσε ο Δαφέρμος για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, οι περισσότεροι σήμερα το ξεπουλάμε για μερικά like και κάποια σχόλια που έχουν τόση αγάπη και θαυμασμό. «Κούκλα, κούκλος, θεά, υπέροχη, αγάπη μου τι όμορφη…». Στο διαδίκτυο αυτά, γιατί στην πραγματική ζωή το σκηνικό είναι περισσότερο σκληρό. Και όχι τόσο αγαπησιάρικο. Και οι φωτογραφίες όλες μες τη γλύκα και τη χαρά. Άσε τα στάτους. «Είμαι εδώ και κάνω αυτό». Γιατί θα πρέπει να μοιραστώ χαρές, λύπες και προβληματισμούς με πολλούς που δεν έχω συναντήσει ποτέ;

Η τεχνολογία πια καθορίζει τους όρους της καθημερινής επικοινωνίας. Και η μοναξιά. Και είναι απρόσωπη. Και στεγνή. Με ένα μήνυμα και καθάρισες. Ούτε ενοχές, ούτε κατάματα αναμετρήσεις, ούτε συγκινήσεις. Κατάφωρη η θέση μας στην αεροβιομηχανία. Όπως και στα social media. Κοφτήρι χρημάτων για αυτούς ο καθένας μας και ο μακαρίτης ο Φώσκολος αναβιώνει στο άψε-σβήσε. Η εταιρεία θα πάρει την αποζημίωση και ίσως κάποιος Κούρκουλος να απειλεί ότι θα γράψει για την απάτη. Και κάποιοι εγκληματίες να του σπάνε τα δάχτυλα. Και οι ζωές πήγαν περίπατο.

Σε λίγο θα το έχουμε και αυτό ξεχάσει. Κοντή η ανθρώπινη μνήμη, αν μπορεί, αν επιβιώσει το κορμί. Κι ας γυρνά σαν ζόμπι. Γιατί τι αξίζει η ζωή χωρίς το σκίρτημα; Εκτός αν δίνει χρήμα. Κατασκευασμένο. Όχι το χρήμα. Το συναίσθημα. Είπαμε. Ξεπουλήσαμε και ξεπουληθήκαμε. Τόση πρόοδος, τόση εξέλιξη που δεν καταπίνεται. Α, ξέχασα. Για τη βαρυστομαχιά υπάρχουν τα χωνευτικά. Για τον μουσακά, για τους γίγαντες, για τους αγνοούμενους της Malaisia Airlines. Και η ζωή συνεχίζεται. Για άλλους ως ζόμπι-εκτελεστές, για άλλους ως ζόμπι-αποδέκτες.

Αν δεν κατάλαβες, θα στο εξηγήσω μ’ ένα sms.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News