Το OLAFγκέιτ
Το OLAFγκέιτ
Στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπάρχει ένας οργανισμός-τιμωρός της απάτης, της διαφθοράς και της διαπλοκής. Λέγεται OLAF και εγγυάται τη χρηστή διοίκηση στους ευρωπαϊκούς οργανισμούς. Πλην, όμως, ουδείς αναμάρτητος. Μια επιτροπή 4 ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων -που έλεγξε τον τρόπο που ενήργησε ο OLAF, όταν εκπαραθύρωσε τον Μαλτέζο επίτροπο Τζον Ντάλι- κατά ορισμένες πληροφορίες διαπίστωσε λάθη, αντιδεοντολογικές διαδικασίες και κατάχρηση εξουσίας.
Υπενθυμίζεται ότι ο (πρώην) επίτροπος της Μάλτας κατηγορήθηκε από μια σουηδική εταιρεία παρασκευής καπνού για εκμαίευση «δωροδοκίας», μέσω ενός Μαλτέζου επιχειρηματία που εμφανίστηκε ως «διαμεσολαβητής» του επιτρόπου. Στην επικοινωνία του με τους Σουηδούς, ο διαμεσολαβητής φέρεται να ζήτησε 60 εκ. ευρώ προκειμένου ο κ. Ντάλι να άρει την ευρωπαϊκή απαγόρευση διάθεσης των προϊόντων της στην ευρωπαϊκή αγορά.
Στο σχετικό δημοσίευμα της ιστοσελίδας euobserver υποστηρίζεται ότι στην έκθεση της επιτροπής (που αποτελεί εμπιστευτικό έγγραφο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου) διαπιστώνεται ότι ο OLAF δεν τήρησε την ανεξαρτησία του έναντι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Συγκεκριμένα, εντός 24 ωρών από την παραλαβή μιας επιστολής από τη Γενική Γραμματεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (όπου παραπέμποντας στην καταγγελία διατυπωνόταν το αίτημα διερεύνησής της) ο επικεφαλής του OLAF, Τζοβάνι Κέσλερ, ξεκίνησε την έρευνα, εμπλεκόμενος ο ίδιος προσωπικά στη διεξαγωγή της.
Η έκθεση της ανεξάρτητης επιτροπής σημειώνει, επίσης, ότι ήταν ο Ζοζέ Μπαρόζο αυτός που ζήτησε να αναβαθμιστεί η έρευνα σε «υψηλής προτεραιότητας» θέμα για τον OLAF και παρά το γεγονός ότι θεσμικά η εν λόγω υπηρεσία είναι ανεξάρτητη, ο Κέσλερ επισήμως αναφέρει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως «πηγή» των πληροφοριών του, βάσει των οποίων ξεκίνησε την έρευνά του. Επί της ουσίας, «πηγή» των πληροφοριών ήταν η καταγγέλλουσα σουηδική εταιρεία.
Ειδικότερα, ο κ. Κέσλερ φέρεται να εγκαλείται ότι διεξήγαγε «παράνομες ανακρίσεις» στη Μάλτα, ότι ζήτησε την υποκλοπή μιας τηλεφωνικής συνδιάλεξης, ότι δεν τήρησε τις αρχές της νομιμότητας στην έρευνά του προκειμένου να οδηγηθεί σύντομα σε ένα αποτέλεσμα και ότι ο OLAF «καθοδήγησε» μία βασική μάρτυρα να ψευδομαρτυρήσει. Στην πραγματικότητα, αναφέρεται, η κα Κίμπερλι ενημέρωσε τον OLAF ότι «δεν έγινε ποτέ» ένα ραντεβού όπου συνεργάτης του Τζον Ντάλι φέρεται να ζήτησε την καταγγελλόμενη δωροδοκία. Στην έκθεση της επιτροπής όμως επισημαίνεται ότι οι άνθρωποι του OLAF υπέδειξαν στην κα Κίμπερλι να μην αποκαλύψει δημοσίως αυτή την πληροφορία.
Το σημείο αυτό διαψεύδεται από το γραφείο του κ. Κέσλερ, όμως δεν διαψεύδεται η διαπίστωση της επιτροπής πως ο OLAF ζήτησε από τις αρχές της Μάλτας να παραδώσουν τηλεφωνικούς λογαριασμούς, έναν κατάλογο εισερχομένων κι εξερχομένων κλήσεων, τα ονόματα κατόχων τηλεφωνικών λογαριασμών, χωρίς να διαθέτει την απαραίτητη νομική βάση. Τα ευαίσθητα αυτά δεδομένα χρησιμοποιήθηκαν από τον OLAF, μολονότι αποκτήθηκαν κατά μη προσήκοντα τρόπο και «κατά παραβίαση πλήθους προβλέψεων της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για την προστασία των δεδομένων».
Σύμφωνα, εξάλλου, με χτεσινή καταχώριση της Malta Today, η έκθεση της επιτροπής συζητήθηκε στην επιτροπή ελέγχου του προϋπολογισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Χαρακτηριστικά καταγράφεται η αντίδραση του χριστιανοδημοκράτη ευρωβουλευτή Ίνγκε Γκρέσλε, ο οποίος σημείωσε ότι «βλέπουμε τόσες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που αναγκαζόμαστε να αναρωτηθούμε "σε ποια χώρα ζούμε σήμερα;". Συνέβησαν αυτά και κανείς δεν επεσήμανε τι συμβαίνει;».
Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι από πλευράς Κέσλερ υποστηρίζεται ότι οι όποιες αβλεψίες σημειώθηκαν πρέπει να αποδοθούν στις έκτακτες συνθήκες που ζούσε εκείνη την περίοδο η υπηρεσία του, καθώς ήταν σε φάση εσωτερικής αναδιοργάνωσης. Αυτές οι «αβλεψίες» ωστόσο -που έγιναν με την ανοχή, αν όχι την προτροπή του Ζ. Μπαρόζο, όπως αφήνεται να εννοηθεί στα σχετικά δημοσιεύματα- στιγμάτισαν δια βίου τον Τζον Ντάλι, στον οποίο -υπενθυμίζεται- ζητήθηκε επιτακτικά να παραιτηθεί εντός λίγων ωρών.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News