Τα Βρυξελλάκια: Ποιος αποταμιεύει;
Τα Βρυξελλάκια: Ποιος αποταμιεύει;
Χωρίς αποταμιεύσεις είναι το 1/3 των Ευρωπαίων, οι μισοί Ιταλοί και Ισπανοί ζουν ξοδεύοντας από «τα έτοιμα» και το 47% δήλωσε πως σε περίπτωση ανεργίας δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τις ανάγκες ενός τριμήνου. Αυτό είναι το αποτέλεσμα μιας έρευνας που δημοσιεύτηκε χθες (euobserver), έγινε σε δείγμα 14.000 ενηλίκων και τα ευρήματα της οποίας θα ήταν πολύ πιο εντυπωσιακά, αν στο δείγμα περιλαμβάνονταν και Έλληνες. Η έρευνα της γερμανικής ΤΝS περιέλαβε πολίτες της Αυστρίας, Τσεχίας, Γαλλίας, Γερμανίας, Ιταλίας, Ολλανδίας, Πολωνίας, Ρουμανίας, Σλοβακίας, Ισπανίας, Βρετανίας, Τουρκίας, του Βελγίου και του Λουξεμβούργου, πραγματοποιήθηκε δε στα τέλη του 2012.
Ενδιαφέρον έχει η διαπίστωση, πως μολονότι το 59% πασχίζει να αφήνει στην άκρη ένα ποσό για έκτακτες ανάγκες, μόλις το 34% μπόρεσε να αποταμιεύσει πέρυσι. Στη Ρουμανία πάντως το 48% δήλωσε πως δεν έχει αποταμιεύσεις, ενώ στο Λουξεμβούργο αποταμιεύσεις έχει το 89%. Πτωτική ήταν η περσινή χρονιά για τους καταθέτες της Ιταλίας και της Ισπανίας, ενώ στη Βρετανία και την Τουρκία περίπου το μισό του πληθυσμού έβαλε λεφτά στην άκρη. Γενικά πάντως, ευχαριστημένοι από τις δυνατότητες εξοικονόμησης ήταν οι Ολλανδοί και οι Γερμανοί, ενώ ανικανοποίητοι δήλωσαν οι Τσέχοι, οι Ιταλοί και οι Ισπανοί.
Ανάλογα ήταν τα ευρήματα μιας άλλης έρευνας που έγινε στην Ιταλία από το ινστιτούτο Eurispes, όπου αναφέρεται ότι το 60.6% των Ιταλών παραδέχθηκε ότι καταφεύγει στα «έτοιμα» για να αντιμετωπίσει έκτακτα έξοδα και το 62.8% δήλωσε, πως με τα πάγια μηνιαία εισοδήματά του δυσκολεύεται να τα φέρει βόλτα από την τρίτη βδομάδα κάθε μήνα.
Κι ενώ το επίπεδο αποταμίευσης είναι γενικά χαμηλό, στη Γαλλία η κυβέρνηση προχθές αποφάσισε να κατεβάσει το επιτόκιο σε ένα πολύ δημοφιλές πρόγραμμα αποταμίευσης (από 2.25% σε 1.75%) για να εξομοιωθεί με τον πληθωρισμό, που διαμορφώθηκε στο 1.3%.
Στην Ελλάδα αντίστοιχα, όπου το επιτόκιο είναι υπερδιπλάσιο, οι τράπεζες δίνουν μάχη με τα σεντούκια και τα στρώματα και σε τούτη τη φάση φαίνεται να την κερδίζουν -βραχεία κεφαλή. Τα στοιχεία λένε ότι από τον Ιούνιο ως τον Νοέμβριο επέστρεψαν στις τράπεζες 5 δισ.ευρώ από μικροκαταθέτες, που όμως ξαναχρειάστηκαν μεγάλο ποσοστό απ΄αυτά τα λεφτά, λόγω έλλειψης ρευστού…
Οι πληροφορίες λένε ακόμη ότι, κατά μέσο όρο, οι καταθέσεις ταμιευτηρίου δεν ξεπερνούν τα 1.700 ευρώ, ενώ στις προθεσμιακές η πλειοψηφία έχει καταθέσεις των 20.000 ή (το πολύ) των 40.000 -«σε ειδικές περιπτώσεις οι καταθέσεις φθάνουν τα 100.000 ευρώ», λένε…
Με άλλα λόγια, στην Ελλάδα οι καταθέσεις λειτουργούν κατά κύριο λόγο ως επικουρικά επιδόματα, σε τακτή βάση συμπληρώνουν το οικογενειακό εισόδημα, το οποίο στις πλείστες περιπτώσεις έχει υποπολλαπλασιαστεί. Η δυνατότητα αποταμίευσης μοιάζει σταδιακά να μεταβάλλεται σε άγνωστη έννοια, ενώ ζώντας στην εποχή της ανασφάλειας, όλο και πιο συχνά ακούς να επιλέγεται ως «η καλύτερη τράπεζα» το κουτί με τη ζάχαρη… Κι όσο για κείνη την «ημέρα της αποταμίευσης» που ταλαιπώρησε τα σχολικά μας χρόνια, αναμφίβολα θα μετασχηματιστεί -η καλύτερη εκδοχή είναι να αφομοιώσει και τα διδάγματα της κρίσης και να μετονομαστεί σε «ημέρα της επένδυσης». (Αποκλείουμε την «ημέρα της χρεοκοπίας» γιατί οι ήττες ποτέ δεν γιορτάζονται, απωθούνται).
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News