Τα Βρυξελλάκια: Ιδιωτικοποιείται το… νερό;
Τα Βρυξελλάκια: Ιδιωτικοποιείται το… νερό;
Πώς θα ιδιωτικοποιήσετε την ΕΥΔΑΠ ή την ΕΥΑΘ, αφού διαχειρίζονται ένα δημόσιο αγαθό – το νερό; Την ένσταση αυτή πρόβαλλαν 1 εκ.άνθρωποι σε όλη την ΕΕ και προσυπέγραψαν ένα κείμενο διαμαρτυρίας, ζητώντας από την Επιτροπή να αποτρέψει τη σχετική μεθόδευση ιδιωτικοποίησης στην Ελλάδα, την Ισπανία και την Πορτογαλία. Μετά ταύτα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποχρεωτικά θα πρέπει εντός τριμήνου να ανακοινώσει τις προθέσεις της, που πάντως θα πρέπει να κατευθύνονται στην ικανοποίηση του αιτήματος νομοθέτησης της εξαίρεσης των εταιρειών διαχείρισης και παροχής ύδρευσης από την απελευθέρωση της αγοράς.
Η σχετική διαδικασία (Πρωτοβουλία των Πολιτών λέγεται) προβλέπεται από τη συνθήκη της Λισαβώνας και ενεργοποιήθηκε με πρωτοβουλία 120 Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, κυρίως από τη Γερμανία και την Αυστρία, με την επωνυμία «Right2Water». Όπως αναφέρεται σχετικά (euractiv) τα συνδικάτα και οι περιβαλλοντικές οργανώσεις είχαν αντιδράσει ήδη από πέρσι, υποστηρίζοντας ότι «το νερό είναι ένα δημόσιο αγαθό, όχι ένα εμπόρευμα».
Με τη νέα τους πρωτοβουλία ζητούν από την Επιτροπή να επαναβεβαιώσει ότι «το δικαίωμα στο νερό και στην υγιεινή είναι ένα ανθρώπινο δικαίωμα και μια θεμελιώδης δημόσια υπηρεσία που πρέπει να παρέχεται σε όλους». Το ευρωπαϊκό δίκαιο, τονίζουν, θα πρέπει να επιβάλλει στις κυβερνήσεις τη διασφάλιση ότι θα παρέχουν στις κοινωνίες τους πόσιμο νερό σε επαρκή ποσότητα. Με άλλα λόγια, λένε, η διαχείριση των υδάτινων αποθεμάτων δεν μπορεί να υπάγεται στους κανόνες της εσωτερικής αγοράς και άρα, οι υπηρεσίες ύδρευσης θα πρέπει να εξαιρεθούν από την απελευθέρωση.
Στο σχετικό κείμενο αναφέρεται επίσης, ότι στην Ευρώπη σήμερα κάπου 2 εκ.πολίτες δεν έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες ύδρευσης και σε κατάλληλες συνθήκες υγιεινής, ενώ η κρίση οδήγησε πολλά νοικοκυριά σε απλήρωτους λογαριασμούς και στον κίνδυνο διακοπής της ύδρευσης. Σε τούτη τη συγκυρία επομένως, η ΕΕ θα έπρεπε να εντατικοποιήσει τις προσπάθειές της για να αντιμετωπιστούν αυτά τα προβλήματα (που αναφέρονται σε θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα) και όχι να εντείνει τις πιέσεις για την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας. Εξάλλου, υπενθυμίζουν, στον κόσμο ολόκληρο 800 εκ.άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό και 2 δισ. άνθρωποι στερούνται πρόσβασης στη στοιχειώδη υγιεινή. Αντί λοιπόν η ΕΕ να στραφεί στην αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων – που αφορούν τις πιο πρωτόγονες ανάγκες του ανθρώπου – επισημαίνει τη στρέβλωση που δημιουργεί στην εσωτερική αγορά ο «δημόσιος» χαρακτήρας των εταιρειών ύδρευσης. Αυτά λένε 1 εκ.πολίτες που έβαλαν την υπογραφή τους κάτω από το κείμενο – και δεν έχουν άδικο.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News