-
National Geographic
Η ζεστή μπουρμπουλήθρα που «ψήνει» τον Ειρηνικό Ωκεανό
Μια μεγάλη έκταση θερμών νερών στις βόρειες περιοχές του Ειρηνικού Ωκεανού επεκτείνεται αργά (η διάμετρός της έχει ήδη φτάσει τα 500 μίλια) και σκοτώνει πολλά είδη της θαλάσσιας πανίδας από το Μεξικό ως την Αλάσκα. Η έκταση αυτή είναι γνωστή ως «Blob» – όρο που εμπνεύστηκε ο καθηγητής Μετεωρολογίας του πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον Νίκολας Μποντ. Και εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 2013.
Οπως σημειώνει το National Geographic, «η θερμοκρασία του νερού σε αυτή τη “μπουρμπουλήθρα” είναι 5 βαθμούς της κλίμακας Φαρενάιτ υψηλότερη από τη θερμοκρασία του υπόλοιπου ωκεανού». Σύμφωνα με τους ειδικούς, «πρόκειται για τη μεγαλύτερη ανωμαλία που έχει παρατηρηθεί στη θερμοκρασία από το 1880». Και πώς δημιουργήθηκε; Παραμένει άγνωστο. Η υπόθεση πάντως είναι ότι συνδέεται με τους θανάτους στις ακτές της Καλιφόρνιας πολλών νεογνών του θαλάσσιου ελέφαντα.
Η άνοδος της θερμοκρασίας προκάλεσε και τη μετακίνηση πολλών ειδών που αναζητούν καταφύγιο. Θα το βρουν;
Φωτο: Εκατοντάδες είναι οι θαλάσσιοι ελέφαντες, όπως αυτός στη νήσο Βανκούβερ, που πέθαναν τα δυο τελευταία χρόνια. Πηγή: NG
-
The Guardian
Οταν ένας διαγωνισμός ομορφιάς αλμπίνων σώζει ζωές
Εδώ και ολόκληρους αιώνες πέφτουν θύματα προκαταλήψεων και διάφορων δεισιδαιμονιών που πληρώνουν με την ίδια τους τη ζωή. Αυτή και μόνο η υπενθύμιση αρκεί για να καταλάβει κανείς τη σημασία του πρώτου διαγωνισμού ομορφιάς που διοργανώθηκε στην Κένυα για αλμπίνους. Δέκα άνδρες και δέκα γυναίκες συμμετείχαν στον διαγωνισμό στο Ναϊρόμπι που τους έδωσε την ευκαιρία να στείλουν και μια ανοικτή επιστολή προς την κυβέρνηση.
«Τα μοντέλα εμφανίστηκαν ντυμένα αξιωματικοί του στρατού, σερβιτόροι, ή αστυνομικοί για να στείλουν το μήνυμα ότι ανήκουν σε ολόκληρη την κοινωνία» γράφει ο Guardian. Και τι λένε οι ίδιοι; «Προερχόμαστε από έναν πολιτισμό που απειλεί την αυτοπεποίθησή μας και τη δυνατότητα να ανακαλύψουμε και να χρησιμοποιήσουμε τις ικανότητές μας. Μας έκαναν να πιστέψουμε ότι δεν μπορούμε να κατακτήσουμε αυτά που έχουν οι “κανονικοί” άνθρωποι».
Οι αλμπίνοι δεν υποφέρουν μόνο στην Κένυα. Στη γειτονική Τανζανία έχουν φονευθεί από το 2000 τουλάχιστον 75 αλμπίνοι, μεταξύ των οποίων πολλά παιδιά, ενώ δεκάδες είναι και αυτοί που γλίτωσαν τον θάνατο με σοβαρά τραύματα. Να γιατί αυτός είναι ένας διαγωνισμός ομορφιάς που μπορεί να σώσει πολλές ζωές.
Φωτο: Μα δεν είναι πραγματικά πανέμορφη; Πηγή: Tony Karumba/AFP/Getty Images
-
The New York Times
Go Flat / Το κίνημα που σπάει το ταμπού της πρόθεσης μαστού
Οταν η 45χρονη Ντέμπι Μπάουερς χειρουργήθηκε στο στήθος για αφαίρεση όγκου, οι γιατροί της είπαν ότι η ασφάλεια θα κάλυπτε την πρόθεση μαστού – αν ήθελε θα μπορούσε να το «μεγαλώσει και κατά ένα νούμερο». Τα νέα λοιπόν ακούγονταν καλά. Μόνο που η Ντέμπι δεν ήθελε καμία πρόθεση. «Το να έχω κάτι ξένο στο σώμα μου έπειτα από έναν καρκίνο ήταν το τελευταίο πράγμα που ήθελα» είπε στους NewYork Times που αφιέρωσαν στο θέμα την πρώτη τους σελίδα.
Η αμερικανική εφημερίδα επισημαίνει ότι πολλοί γιατροί, και πλαστικοί χειρουργοί ασφαλώς, δίνουν έμφαση στην πρόθεση μαστού με το επιχείρημα ότι έτσι οι ασθενείς τους θα αισθανθούν και πάλι «ολοκληρωμένες». Αλλά όπως η Ντέμπι Μπάουερς, πολλές γυναίκες γυρίζουν την πλάτη σε κάτι που δεν θεωρούν τίποτε περισσότερο από κοινωνική σύμβαση. Από αυτή τη στάση – ή μάλλον την επιθυμία – γεννήθηκε το κίνημα «Go Flat». Η Μπάουερς και τα υπόλοιπα μέλη του κινήματος δημιούργησαν μάλιστα ένα βίντεο για να υποστηρίξουν – και να εξηγήσουν – την επιλογή του «επίπεδου στήθους». Παράλληλα, κατηγορούν τους γιατρούς (άνδρες στην πλειοψηφία τους) ότι δίνουν πολύ βάρος στην αισθητική υποβαθμίζοντας τους κινδύνους που σχετίζονται με την πρόθεση.
«Δεν είμαστε επιζήσασες, είμαστε μαχήτριες» λένε οι γυναίκες που ποζάρουν γυμνές για την Αϊσις Τσάρις, φωτογράφο και δημιουργό του Grace Project, ενός σάιτ όπου παρουσιάζονται τα πορτρέτα γυναικών που υποβλήθηκαν σε μαστεκτομή. «Η Τσάρις βλέπει τα μοντέλα της σαν να είναι ελληνίδες θεές» γράφουν οι ΝΥΤ. Και είναι.
Φωτο: Η Ντέμπι Μπάουερς είναι η πιονέρισσα του κινήματος Go Flat. Πηγή: ΝΥΤ/ Béatrice de Géa
-
Corriere della Sera
Η «τσαρίνα» που θα δώσει νέα πνοή στις λονδρέζικες νύχτες
DJ, συγγραφέας, ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων, κωμικός, πρώην δήμαρχος του Κάμντεν. Ο δημοτικός άρχοντας του Λονδίνου Σαντίκ Καν χρειαζόταν κάποιον σε θέση να συλλάβει τις αποχρώσεις του κοινωνικού ιστού της βρετανικής μητρόπολης. Κι απ’ ό,τι φαίνεται, τον βρήκε στο πρόσωπο της Εϊμ Λαμέ.
Τι ακριβώς θα κάνει αυτή η «τσαρίνα» της λονδρέζικης νυχτερινής ζωής; Η δουλειά της είναι να κάνει την πρωτεύουσα να λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο. Να πετύχει δηλαδή κάτι που άλλες πόλεις, όπως το Αμστερνταμ, βιώνουν ήδη. Ο πρώτος στόχος, είπε μιλώντας στην Corriere della Sera, είναι βρει ιδέες που θα βελτιώσουν την ύπαρξη όσων διασκεδάζουν, δουλεύουν ή απλώς τριγυρίζουν τη νύχτα. Ο δήμαρχος στο μεταξύ άνοιξε το μετρό και τις νυχτερινές ώρες. Ελπίζοντας, μεταξύ άλλων, να αυξήσει τον νυχτερινό κύκλο της οικονομίας που σήμερα τζιράρει περί 26,3 δισεκατομμύρια στερλίνες τον χρόνο.
Υπάρχει ωστόσο ένα πρόβλημα: πολιτιστικά οι λονδρέζικες νύχτες έχουν φτωχύνει. Γιατί μπορεί τα εστιατόρια και τα καταστήματα που ανήκουν σε μεγάλες αλυσίδες να πηγαίνουν καλά, δεν συμβαίνει όμως το ίδιο με τα μικρά κλαμπ, τα ανεξάρτητα θέατρα και τις παμπ. Την τελευταία οκταετία έχουν κλείσει σχεδόν οι μισές σκηνές με ζωντανή μουσική και το ένα όγδοο των παμπ. Πολλά από αυτά τα μαγαζιά ήταν ιστορικά: το l’Intrepid Fox στο Κόβεντ Γκάρντεν είχε ιδρυθεί τον 18ο αιώνα, το θέατρο Αστόρια, το οποίο θυσιάστηκε προς χάρη του σιδηρόδρομου, είχε φιλοξενήσει τον Ντέιβιντ Μπάουι, τουυς Radio Head, τους Smashing Pumpkins, και τους Deep Purple. Στο Al Marquee Club πάλι είχαν παίξει οι Who,οι Rolling Stones, ο Τζίμι Χέντριξ, οι Pink Floyd.
«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να συνεχιστεί αυτή η τάση» υπογράμμισε ο δήμαρχος. «Σε μαγαζιά όπως αυτά γεννιούνται και αναπτύσσονται νέα ταλέντα». Η «τσαρίνα» είναι έτοιμη να δώσει τη μάχη για να σώσει «αυτά τα σκοτεινά, λίγο σκονισμένα και απολύτως μαγικά μαγαζιά που αποτελούν μέρος της γοητείας του Λονδίνου». Μήπως να παίρνει ιδέες και η Αθήνα;
Φωτο: Η 45χρονη Εϊμι Λαμέ. Θα δώσει στο Λονδίνο την χαμένη νυχτερινή του αύρα; Πηγή: CdS
Το National Geographic για ακόμη ένα φυσικό φαινόμενο που προκαλεί ανησυχία / Ο Guardian για μια μειονότητα που εκθέτει τα κάλλη της για νικήσει τις προκαταλήψεις / Οι New York Times για τις μαχήτριες της ζωής και του επίπεδου στήθους / Και η Corriere della Sera…