593
|

Πωλείται φυλακή με 10 ευρώ το τ.μ.

Χριστίνα Πουλίδου Χριστίνα Πουλίδου 5 Δεκεμβρίου 2013, 00:39

Πωλείται φυλακή με 10 ευρώ το τ.μ.

Χριστίνα Πουλίδου Χριστίνα Πουλίδου 5 Δεκεμβρίου 2013, 00:39

Θέλετε φτηνό σπίτι; Αγοράστε μια φυλακή – προς 10,5 ευρώ το τ.μ.! Στη Γερμανία. Σαν αυτήν που αγόρασε ο Τόμας στη Σαξωνία προς 37.000 ευρώ, έκτασης 3.500 τ.μ. Βεβαίως ο Τόμας δεν είναι μεροκαματιάρης, είναι επενδυτής και σχεδιάζει να ξοδέψει κάπου 2 εκ. ευρώ για να μετατρέψει τα πρώην κελιά σε διαμερίσματα των 40 και των 90 τ.μ. – η πρώην φυλακή θα γίνει 28 διαμερίσματα, που θα έχουν ωραιότατη θέα στο προαύλιο της Καθεδρικής Εκκλησίας.

Προ μηνός έγινε γνωστό ότι η Σουηδία κλείνει φυλακές καθώς εκλείπουν τρόφιμοι. Δημοσίευμα του "Spiegel" αναφέρει, ότι ανάλογο φαινόμενο εκδηλώνεται στη Γερμανία, όπου οι κρατούμενοι μειώνονται και ορισμένες φυλακές έκλεισαν/κλείνουν. Το δημοσίευμα όμως, αναφέρεται στα μετά ταύτα. Τι γίνονται οι φυλακές που κλείνουν;

Στη φυλακή που αγόρασε ο Τόμας, νέα διαμερίσματα θα ξεφυτρώσουν – τα σαλόνια τους θα είναι τα πρώην απομονωτήρια, δυο κελιά μαζί θα κάνουν την κρεβατοκάμαρα, ενώ οι πόρτες θα διατηρηθούν ατόφιες και θα μεγαλώσουν τα παράθυρα, που δεν θα 'χουν σιδεριές.

Στη Βάδη-Βυτεμβέργη, οι δύο νέοι ιδιοκτήτες της πρώην φυλακής, τη μετατρέπουν σε ξενοδοχείο, το οποίο θα λειτουργήσει το 2015. Κατά την άποψή τους, οι δύο πτέρυγες με τα κόκκινα τούβλα που χτίστηκαν στα μέσα του 19ου αιώνα, θα πρέπει να κρατήσουν τον χαρακτήρα τους και το ξενοδοχείο να έχει ως προίκα του την προηγούμενη χρήση του. «Οι πόρτες στα δωμάτια δεν θα ξεπερνούν το 1,70 μ.» λένε και άρα οι επισκέπτες θα πρέπει να σκύβουν ελαφρά, ενώ το κτίριο θα διακρίνεται από τους μακρούς διαδρόμους του.

Το δημοσίευμα αναφέρει, ότι επειδή τα έξοδα ανακαίνισης-μετατροπής είναι υψηλά, μερικά από τα φιλόδοξα σχέδια τοπικών φορέων ατύχησαν. Μια φοιτητική ένωση λ.χ. που σχεδίαζε να μετατρέψει ένα πρώην κέντρο εκτοπισμού σε φοιτητικό ξενώνα κοντά στο Όφενμπαχ, δεν μπόρεσε να προχωρήσει καθώς το κόστος (1.3 εκ. ευρώ) ήταν απαγορευτικό. Σε μιαν άλλη πόλη, το δημοτικό συμβούλιο σκέφτηκε να αγοράσει και να μετατρέψει την πρώην φυλακή σε ωδείο, πλην όμως η αντικειμενική αξία του κτιρίου (που βρισκόταν στο κέντρο της πόλης) και τα έξοδα μετατροπών υπερέβαιναν το 1 εκ. ευρώ και τα σχέδια εγκαταλείφθηκαν.

Την πρωτοβουλία ως εκ τούτου αναλαμβάνουν συνήθως ιδιώτες-επενδυτές, τα σχέδια των οποίων δεν προσανατολίζονται στην εξυπηρέτηση των αναγκών των δημοτών – και αυτό, εντοπίζεται ως πρόβλημα. Παρά ταύτα, το γεγονός ότι παλαιά κτίρια που βρίσκονται είτε στο κέντρο είτε στις παρυφές μεγάλων πόλεων, σήμερα επαναξιοποιούνται, είναι θετικό.

Π.χ. εγώ δεν θα κοιμόμουν ευχάριστα (ακριβέστερα δεν ξέρω αν θα κοιμόμουν καν) σε έναν χώρο γνωρίζοντας ότι προηγουμένως ήταν κελί, και άρα πέρασαν εκεί τις νύχτες τους εκατοντάδες βασανισμένες και κολασμένες ψυχές, όμως, στην πόλη Κάσερ μια παλιά φυλακή έγινε ξενοδοχείο, που γνώρισε πιένες πέρσι στη διάρκεια της διεθνούς φήμης έκθεση τέχνης τέχνης «Documenta». Το δημοσίευμα αναφέρει πως στις 100 μέρες της έκθεσης, στο εν λόγω ξενοδοχείο έγιναν 10.000 διανυκτερεύσεις, ενώ φιλοξενήθηκαν εκεί πολλές εκδηλώσεις της έκθεσης. Ο Κρίστοφερ, ένας από τους νέους ιδιοκτήτες του είναι δικηγόρος, γνωστός στη Γερμανία από τη συμμετοχή του στην εκπομπή «Αγωνίζομαι για τα δικαιώματά σου». Μιλώντας στο «Spiegel» παρατήρησε ότι έγιναν ελάχιστες μετατροπές στους χώρους – τα 90 κελιά έγιναν 90 δωμάτια με ένα κρεβάτι, μια πολυθρόνα, μια ντουλάπα, έναν νεροχύτη κι ένα WC στη μέση του δωματίου. Οι πόρτες απέκτησαν πόμολα, για να μπορούν να ανοίγουν κι από μέσα (!), ενώ οι ατέλειωτοι διάδρομοι φωτίζονται από τις πράσινες πινακίδες των εξόδων κινδύνου. Κι όπως σημειώνει ο Κρίστοφερ, «φυσικά, αυτές οι πινακίδες δεν υπήρχαν εδώ όταν το κτίριο ήταν φυλακή»…

(Σκέφτομαι τώρα, τι όμορφοι και χρηστικοί χώροι έγιναν τα παλιά αρσενάλια στο λιμάνι των Χανίων και πώς καταρρέουν οι πετρόκτιστες πανέμορφες αποθήκες στην άκρη του λιμανιού της Ερμούπολης. Τα κτίρια τα έχουμε, ιδέες έχουμε, επενδυτές δεν έχουμε).

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News