413
Διαδηλωτές κατά του Πούτιν κρατούν το ρωσικό Σύνταγμα, σε πορεία στη Μόσχα, την Κυριακή | REUTERS

Πούτιν: Δεν θα πεθάνω στην εξουσία – θα αφήσω διάδοχο

Protagon Team Protagon Team 20 Ιανουαρίου 2020, 17:49
Διαδηλωτές κατά του Πούτιν κρατούν το ρωσικό Σύνταγμα, σε πορεία στη Μόσχα, την Κυριακή
|REUTERS

Πούτιν: Δεν θα πεθάνω στην εξουσία – θα αφήσω διάδοχο

Protagon Team Protagon Team 20 Ιανουαρίου 2020, 17:49

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι δεν έχει σκοπό να μιμηθεί τους ηγέτες της Σοβιετικής Ενωσης και να πεθάνει στην εξουσία, χωρίς να έχει προνοήσει για τη διάδοχή του κατάσταση.

Αυτή την απάντηση έδωσε σε βετεράνο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ο οποίος τον προέτρεψε να καταργήσει τους περιορισμούς στην προεδρική θητεία ώστε να παραμείνει εσαεί πρόεδρος.

Ο Πούτιν έχει ήδη συμπληρώσει τέσσερις θητείες στο αξίωμα του προέδρου και την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωσε σημαντικές συνταγματικές μεταρρυθμίσεις, που θα τον βοηθήσουν να παραμείνει στην εξουσία από άλλο πόστο.

Ο 67χρονος ρώσος πρόεδρος θα ολοκληρώσει τη θητεία του το 2024 και στη συνέχεια εικάζεται πως θα γίνει πρωθυπουργός με αυξημένες αρμοδιότητες ή πρόεδρος του κυβερνητικού συμβουλίου.

«Θα ήταν πολύ ανησυχητική η επιστροφή στην κατάσταση που επικρατούσε στα μέσα της δεκαετίας του ’80, όταν οι ηγέτες παρέμεναν στην εξουσία μέχρι τον θάνατό τους και άφηναν την θέση τους χωρίς να έχουν προνοήσει για τη μεταβίβαση εξουσίας», είπε χαρακτηριστικά.

Το 1982, πέθανε ο Λεονίντ Μπρέζνιεφ και οι δύο επόμενοι ηγέτες, Γιούρι Αντρόποφ και Κονσταντίν Τσερνιένκο, πέθαναν και αυτοί ενώ ήταν πρόεδροι, χωρίς να ορίσουν διάδοχο, κάτι που οδήγησε σε ενδοκομματικές συγκρούσεις και τελικά στην άνοδο του Μιχαήλ Γκορμπατσόφ στην εξουσία, το 1985.

Στο μεταξύ, η ρωσική αντιπολίτευση που στρέφεται κατά του Κρεμλίνου ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να διοργανώσει τον επόμενο μήνα μεγάλες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά των συνταγματικών αλλαγών που προτείνει ο Πούτιν, με τις οποίες η αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι του εξασφαλίζουν το δικαίωμα να κυβερνά εφ’ όρου ζωής.

Ο πολιτικός Ιλιά Γιάσιν, που πρόσκειται στην αντιπολίτευση, ανακοίνωσε στην σελίδα του στο Facebook ότι η αντιπολίτευση θα υποβάλει αίτηση στον δήμο της Μόσχας για την άδεια να πραγματοποιήσει στις 29 Φεβρουαρίου πορεία στην μνήμη του δολοφονηθέντος πολιτικού της αντιπολίτευσης, Μπορίς Νεμτσόφ.

«Θα είναι μια πολιτική πορεία, βασικός στόχος της οποίας θα είναι να διακηρύξει την εναλλαγή στην εξουσία και να διαμαρτυρηθεί κατά του σφετερισμού της εξουσίας. Τελικά αυτό ήταν που επιδίωκε ο Μπορίς Νεμτσόφ και για αυτό έδωσε την ζωή του», έγραψε ο Γιάσιν.

Την απόφαση για την διεξαγωγή πορείας με συνθήματα κατά της συνταγματικής μεταρρύθμισης την οποία πρότεινε ο πρόεδρος Πούτιν, έλαβε η οργανωτική επιτροπής της πορείας στη μνήμη του Μπορίς Νεμτσόφ.

Την Κυριακή, στη Μόσχα, διοργανώθηκε αντιφασιστική πορεία στη μνήμη του δικηγόρου Στανισλάβ Μαρκέλοφ και της δημοσιογράφου Αναστασία Μπαμπούρινα. Μερικοί διαδηλωτές κρατούσαν στα χέρια τους το Σύνταγμα της Ρωσίας διαμαρτυρόμενοι κατά της συνταγματικής μεταρρύθμισης.

Οι αρχές προειδοποίησαν τους διαδηλωτές ότι η συμμετοχή σε πορεία με συνθήματα που δεν έχουν εγκριθεί μπορεί να θεωρηθεί παραβίαση του νόμου. Κατά την διάρκεια της διαδήλωσης συνελήφθησαν περισσότερα από 10 άτομα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...