Πόσα καζανάκια έχει η Ευρώπη, παρακαλώ;
Πόσα καζανάκια έχει η Ευρώπη, παρακαλώ;
Νόμιζα ότι ήταν φάρσα. Για την ακρίβεια ότι ήταν άλλος ένας βρετανικός λαϊκισμός – του είδους που φύεται στη Γηραιά Αλβιόνα – αποσκοπώντας στη γελοιοποίηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η πρώτη φράση του δημοσιεύματος στους «Times» έλεγε, πως «ούτε το μικρότερο και το πιο ιδιωτικό δωμάτιο σ΄ ένα σπίτι, δεν μπορεί να ξεφύγει από τη μακρά χείρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η οποία χτες, πλησίασε δυσάρεστα κοντά στον καμπινέ σας»…
Να μη σας τα πολυλογώ, τελικά το θέμα που πραγματευόταν (με την εγγλέζικη υπεροπτική και δυσφημιστική διατύπωση) το δημοσίευμα, είχε να κάνει με μια μελέτη – που εκπονήθηκε κατ΄ εντολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (122 σελίδων, παρακαλώ!) στη διάρκεια μιας τριετίας και που είχε ως αντικείμενό της τις τουαλέτες, τα ουρητήρια και τα καζανάκια σε όλες τις χώρες-μέλη της ΕΕ!
Στόχος της μελέτης ήταν η υιοθέτηση ενός κοινού συστήματος… καζανακίων, που θα καταναλώνουν 3,5 λίτρα νερού τη φορά. Η ποσότητα φαίνεται πως ορίστηκε, υπολογίζοντας ότι ένας άνθρωπος τραβά 8 φορές κατά μέσον όρο το καζανάκι τη μέρα – και αν μεν υπάρχει διαχωρισμός, τις 6 φορές πατά το κουμπί με τη λιγότερη ποσότητα και δύο αυτό με τη μεγαλύτερη, ενώ αν δεν υπάρχει διαχωρισμός, η ποσότητα νερού που ξοδεύεται είναι πολύ μεγάλη. Αν λοιπόν, ήταν η σκέψη της Επιτροπής, ομογενοποιηθεί το σύστημα κατασκευής στους… Νιαγάρες, τότε θα εξοικονομηθούν 6.600 λίτρα νερού τον χρόνο, ανά νοικοκυριό.
Στο δημοσίευμα των «Times» ο συντάκτης ιδιαιτέρως προβάλλει το συμπέρασμα του ερευνητή – πως «δύο είναι οι παράγοντες που ορίζουν την κατανάλωση του νερού στα καζανάκια (τόσο στις τουαλέτες όσο και στα ουρητήρια) – το ντιζάιν τους και η συμπεριφορά των χρηστών»! Και επίσης το εύρημα: πως στη Βρετανία τραβούν περισσότερο νερό, στο Λουξεμβούργο ακόμη περισσότερο, ενώ στη Φινλανδία σαφώς λίγο.
Στη μελέτη (όπου φυσικά ανέτρεξα) σημειώνεται, ότι 2 τουαλέτες ανά νοικοκυριό έχουν μόνον οι Ισπανοί, στο 1,7 κυμαίνονται οι Γερμανοί, Αυστριακοί και Ολλανδοί, στο 1,4 οι Βρετανοί, Βέλγοι, Δανοί, Φινλανδοί, Σουηδοί και Ιρλανδοί, ενώ όλοι οι υπόλοιποι έχουμε 1 τουαλέτα ανά νοικοκυριό.
Ωστόσο, ως σύνολο, στην Ελλάδα έχουμε περισσότερες τουαλέτες (σε σπίτια, μαγαζιά, γραφεία, νοσοκομεία, σχολεία, τουριστικά αξιοθέατα και φυλακές) από όσες έχουν οι Δανοί, Φινλανδοί, Πορτογάλοι, Ούγγροι κ.ά. Επίσης, στη συνολική οικιακή χρήση χρησιμοποιούμε στην Ελλάδα πολύ νερό – 892 εκ. κ.μ. Πολύ περισσότερο από το Βέλγιο (409), την Αυστρία (430), τη Φινλανδία (267), την Ιρλανδία (302), την Πορτογαλία (275), τη Δανία (248), τη Σουηδία (620), την Ολλανδία (731) κ.α.
Το περισσότερο νερό στην οικιακή χρήση της ΕΕ καταναλώνεται για την προσωπική υγιεινή (35%), ακολουθεί το καζανάκι (25%), η πλύση ρούχων (14%), πιάτων (8%), σφουγγάρισμα-κήπος (5%), πόσιμο και μαγείρεμα (5%). Κατά τη μαρτυριάρα μελέτη, στη χώρα μας καταναλώνουμε πολύ νερό στην προσωπική μας υγιεινή, λίγο λιγότερο στα καζανάκια και λίγο πιο κάτω στο πλύσιμο των ρούχων. Οι Άγγλοι όμως ξοδεύουν περίπου ίση ποσότητα νερού για την προσωπική τους υγιεινή και τα καζανάκια τους και ελάχιστη ποσότητα για το πλύσιμο των ρούχων, το ίδιο κι οι Ιρλανδοί, οι Λουξεμβούργιοι και οι Γάλλοι, ενώ αντίθετα οι Φινλανδοί ξοδεύουν περισσότερο νερό στην προσωπική υγιεινή, στο πλύσιμο των ρούχων και τελευταίο έρχεται το καζανάκι…
Στη δημόσια θυμηδία για τη σχολαστική δουλειά των ευρω-τεχνοκρατών, η Επιτροπή απάντησε ότι έχει ζητήσει να γίνει αντίστοιχη δουλειά για τους αφυγραντήρες και τα πλυντήρια, καθησυχάζοντάς μας εμμέσως ότι η στρατηγική της δεν τελειώνει στα ουρητήρια.
Η μελέτη (μαρτυρά η «Monde») κόστισε 89.300 ευρώ – δεν ξέρω η απόσβεσή της σε πόσο βάθος χρόνου γίνεται, ξέρω όμως εξ ιδίων, ότι οι γενικότερες συνθήκες που αναφέρονται στις ευρωπαϊκές τουαλέτες έχουν ασύγκριτα βελτιωθεί. Δεν θα ξεχάσω, για παράδειγμα, ότι τον Σεπτέμβριο 2002 στο Έλσινορ της Δανίας (όπου είχε συγκληθεί ένα συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών) στο ξενοδοχείο όπου μέναμε κάπου δέκα Έλληνες δημοσιογράφοι, προβλεπόταν μία κοινή τουαλέτα που βρισκόταν στον διάδρομο. Κυρίως όμως θυμάμαι, ότι όταν πρωτοπήγα το ΄90 στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, έφερα γύρα όλο το κτίριο για να βρω σε μιαν άκρη μια μικρούλα γυναικεία τουαλέτα. Όσοι διάβαιναν τότε το κατώφλι του ΝΑΤΟ, συντριπτικά οι περισσότεροι, προς τα ουρητήρια κατευθύνονταν…
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News