Πιροσκί στη Σίφνο και φενγκ σούι στη Σύρο
Πιροσκί στη Σίφνο και φενγκ σούι στη Σύρο
Ρώσοι, Κινέζοι και Άραβες είναι το νέο «τουριστικό αίμα» που έρχεται να «αναζωογονήσει» τη Γηραιά Ήπειρο, εισβάλλοντας κατά κύματα στους ευρωπαϊκούς τουριστικούς προορισμούς, κρατώντας φρέσκο χρήμα στο χέρι (που όμως μπορεί να σέρνει μια μυρωδιά βρώμικης προέλευσης) και μεταβάλλοντας τελικά την όψη των παραδοσιακών οικισμών προς εξυπηρέτηση των αναγκών τους. Αυτά αναφέρει δημοσίευμα της «Guardian», παραπέμποντας χαρακτηριστικά σε μια κωμόπολη της ιταλικής Τοσκάνης, η οποία άλλαξε τις πινακίδες των δρόμων της για να προσθέσει τις ονομασίες γραμμένες στο Κυριλλικό αλφάβητο – προς εξυπηρέτηση των Ρώσων τουριστών…
Οι αφίξεις από τις τεράστιες αυτές χώρες που βρίσκονται στα ανατολικά της Ευρώπης έχουν γνωρίσει μια γεωμετρική άνοδο – χαρακτηριστικά αναφέρεται, ότι αν το 1996 είχαν έρθει στην ΕΕ 5 εκ. Κινέζοι και 12 εκ. Ρώσοι, τέσσερα χρόνια αργότερα (το 2010) ήρθαν 60 εκ. Κινέζοι και κάπου 40 εκ. Ρώσοι.
Με την ευκαιρία εξάλλου της πρόσφατης αγοράς έξι νησιών του Ιονίου από τον εμίρη του Κατάρ, σημειώνεται ότι όταν ο βασιλιάς Φαχντ της Σαουδικής Αραβίας αγόρασε (το ΄74) μιαν έκταση στην ισπανική Μαρμπέλα, υπολογίστηκε ότι κάθε βασιλική επίσκεψη στο ισπανικό θέρετρο έφερνε στην τοπική οικονομική 68.4 εκ. ευρω.
Κατά μαρτυρίες άλλωστε από όλες τις παραθαλάσσιες νοτιο-ευρωπαϊκές χώρες επιβεβαιώνεται, ότι οι Ρώσοι εκατομμυριούχοι έχουν ήδη εγκατασταθεί στην Ευρώπη αγοράζοντας πανάκριβα ακίνητα. Όμως, η μεγάλη αλλαγή έρχεται με την άφιξη στη Γηραιά Ήπειρο της «μεσαίας τάξης» της Ρωσίας, που έχει έναν εισοδηματικό προϋπολογισμό της τάξης των 500.000 ευρώ, είναι τεράστια σε μέγεθος και έχει ήδη εισβάλει στην Κύπρο, το Μαυροβούνιο, την Ισπανία και την Ελλάδα. Κατά τις πληροφορίες του δημοσιεύματος, κριτήριο στις αγορές ακινήτων των Ρώσων μεσοαστών είναι οι δυνατότητες απευθείας πτήσεων προς Μόσχα ή την Αγ.Πετρούπολη, καθώς και η ύπαρξη διερμηνέων στον δυνητικό τόπο εγκατάστασής τους, ενώ είναι ιδιαίτερα δημοφιλή τα spa.
Αν όμως οι Ρώσοι είναι το παρόν, οι Κινέζοι είναι το μέλλον, υποστηρίζεται στο δημοσίευμα της «Guardian», παραπέμποντας ενδεικτικά σε μια πρόβλεψη των Ηνωμένων Εθνών πως το 2020 θα ταξιδεύουν (κάπου στον κόσμο) 100 εκ. Κινέζοι. Έτσι, αν ως σήμερα ήταν οι Γάλλοι, οι Ιταλοί, οι Έλληνες και οι Κύπριοι αυτοί που αγόραζαν ακίνητα στο Λονδίνο, τώρα πια στην αγορά ακινήτων έχουν εισβάλει οι Ρώσοι, εκατομμυριούχοι απ΄ τον Λίβανο ή τη Μαλαισία. Το 2011, εξάλλου, λένε τα στοιχεία, οι περισσότεροι τουρίστες ήρθαν στην ΕΕ απ΄ τη Ρωσία – 24.6 εκ. τον αριθμό…
Στην Ελλάδα αναφέρεται συγκεκριμένα, ότι η μυρωδιά της «ευκαιρίας» – έπειτα από τρία χρόνια κρίσης και την απώλεια (κατά 50%) της αξίας των ακινήτων – προσελκύει ξένους στην αγορά ακινήτων. Στη Μύκονο αναφέρεται ότι αγόρασαν μεγάλες επαύλεις Λιβανέζοι και Ισραηλινοί, Τούρκοι επενδυτές δείχνουν ενδιαφέρον για ξενοδοχεία της Αθήνας, Κινέζοι και Ρώσοι περιτριγυρίζουν τις ακτές της Αττικής, ενώ ο Ρ. Αμπράμοβιτς αγόρασε ήδη μια τεράστια έκταση στην Κέρκυρα.
Αν, λοιπόν, στις καλοκαιρινές σας διαδρομές φάτε εξαιρετικό πιροσκί στη Σίφνο, αν συναντήσετε μαγαζιά με φενγκ σούι και κινέζικα τσάγια στη Σύρο, αν δείτε κρεμασμένη στο περίπτερο της Αμοργού τη ρωσική Novaya Gazeta κι αν στο λιμάνι της Χίου φάτε την καλύτερη «πάπια Πεκίνου», θα ξέρετε ακριβώς ποια είναι η αιτία.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News