Οσο χάρηκαν, χάρηκαν, τώρα άρχισαν τα δύσκολα και για αυτούς – οι Κινέζοι καλοπέρασαν με τη συντροφιά του Βλαντίμιρ Πούτιν στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου, ήταν μεγάλη τιμή η επίσκεψή του, αλλά και εκείνος κατάφερε να τους αποσπάσει τη σημαντική δήλωση ότι η Κίνα έχει την ίδια θέση με τη Ρωσία στο Ουκρανικό, ότι «οι δύο χώρες είναι αντίθετες σε τυχόν περαιτέρω διεύρυνση του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς, όπως και στην ψυχροπολεμική νοοτροπία του». Ομως το διάγγελμα του ρώσου προέδρου άλλαξε τα πράγματα, διατείνεται ο ανταποκριτής της Corriere della Sera στο Πεκίνο Γκουίντο Σαντεβέκι. Τι έγινε, δηλαδή; «Τώρα ο Σι Τζινπίνγκ φοβάται ότι μπορεί να έπεσε στην παγίδα του ρώσου “φίλου” του».
Οι Κινέζοι έχουν συνειδητοποιήσει ότι οι Ρώσοι είναι διατεθειμένοι να ρισκάρουν τα πάντα για να ολοκληρώσουν το ουκρανικό εγχείρημα, έγραψε ο ιταλός δημοσιογράφος. Ετσι φοβούνται ότι θα καταλήξουν με την πλάτη στον τοίχο, αναγκασμένοι να πάρουν θέση όταν η διεθνής κοινότητα επιβάλει κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας. Από τις τελευταίες τοποθετήσεις των Κινέζων διαφαίνεται ότι η ηγεσία του κινεζικού κράτους προσπαθεί να διορθώσει κάπως την πορεία. Ετσι υπήρξε συνδιάλεξη μεταξύ του κινέζου υπουργού Εξωτερικών Γουάνγκ Γι και του αμερικανού ομολόγου του Αντονι Μπλίνκεν, και αμέσως μετά μία δήλωση με σημασία.
«Η Κίνα ανησυχεί για την εξέλιξη της κατάστασης στην Ουκρανία. Η κυριαρχία και η εδαφική ανεξαρτησία κάθε χώρας πρέπει πάντα να γίνονται σεβαστές. Η Κίνα θα συνεχίσει να παρακολουθεί και να διατηρεί επαφή με όλα τα μέρη» είπε ο κινέζος υπουργός. Ο Σαντεβέκι κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «στο Πεκίνο έχουν κάνει τους υπολογισμούς τους, και φοβούνται ότι έχουν πέσει στην παγίδα του Πούτιν».
Επετειακής ευκαιρίας δοθείσης, ο ιταλός συντάκτης μνημόνευσε κατόπιν την προσέγγιση Νίξον-Μάο του Φεβρουαρίου του 1972 για να γράψει ότι, όπως τότε οι ΗΠΑ εκμεταλλευτήκαν τη σοβιετοσινική διάσταση, το ίδιο συμβαίνει και τώρα, αλλά σε παραλλαγή: ο Πούτιν επιδιώκει να εκμεταλλευτεί τον ανταγωνισμό Κίνας – ΗΠΑ για παγκόσμια υπεροχή. «Ο Σι το γνωρίζει καλά αυτό, φοβάται την απομόνωση από τον υπόλοιπο κόσμο και παίρνει αποστάσεις από τον “φίλο” που θέλει να ξαναχτίσει τη ρωσική αυτοκρατορία».
Ο Σι, εκτίμησε ο Σαντεβέκι, σκέφτεται ότι μπορεί να του στοιχίσει πολύ ακριβά η συμπόρευση με τον Πούτιν, ειδικά στις πολιτικές και εμπορικές σχέσεις του με τις ΗΠΑ και με την Ευρωπαϊκή Ενωση.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News