Θεματοφύλακες μιας αρχαίας θρησκείας. Έρημοι αλλά όχι μόνοι, οι αρχαίοι Σαμαρείτες πολεμούν για την επιβίωσή τους στη σκιά του ιερού βουνού Γκεριζίμ, στην κατεχόμενη από το Ισραήλ Δυτική Όχθη. Κάποτε αριθμούσαν εκατομμύρια. Σήμερα είναι μόλις 766 άνθρωποι. Η Ιουδαϊκή σέχτα των Σαμαρειτών αρχίζει να εξαφανίζεται. Αιτία, η έλλειψη συζύγων.
Η λέξη «Σαμαρείτης» σημαίνει φύλακας του νόμου. Η αρχαία κοινότητα τηρεί ευλαβικά τα θρησκευτικά της ήθη και έθιμα. Πιστεύουν ότι είναι οι κληρονόμοι της πίστης του Μωυσή και ότι ο Θεός δεν επέλεξε ως άγιο τόπο την Ιερουσαλήμ αλλά το Όρος Γκεριζίμ, στο οποίο κατοικεί ο Θεός του Αβραάμ. Υποστηρίζουν ότι οι ίδιοι είναι οι αυθεντικοί Ισραηλίτες καθώς ποτέ δεν έφυγαν από τους Αγίους Τόπους με αποτέλεσμα οι παραδόσεις τους να είναι αναλλοίωτες στον χρόνο.
Όμως σήμερα, η κλειστή κοινωνία των Σαμαρειτών δίνει μάχη για να μην αφανιστεί. Κι όπως σε κάθε μάχη, έτσι και σε αυτή την περίπτωση αναγκάστηκαν να υπερβούν τις δυνάμεις τους. Να ξεπεράσουν τον θρησκευτικό τους δογματισμό.
Οι πρεσβύτεροι της κοινότητας αποφάσισαν να αφήσουν τους νέους άνδρες να στραφούν σε χώρες του εξωτερικού και σε ιστοσελίδες γνωριμιών προκειμένου να βρουν νύφες και να αποκτήσουν απογόνους. Ένα από τα γραφεία συνοικεσίων έχει την έδρα του στην Ουκρανία. Εκεί απευθύνθηκε ο Καμίλ, ο οποίος ερωτεύτηκε την υπεύθυνη του γραφείου, την Τάνια και την πήρε μαζί του στη Δυτική Όχθη, σημειώνει σε δημοσίευμά του το Al Jazeera.
Τα τελευταία χρόνια 11 γυναίκες από την Ουκρανία μετακόμισαν στην κοινότητα των Σαμαρειτών. Σύμφωνα με την Τάνια, οι γυναίκες από την Ουκρανία δεν μεταναστεύουν επειδή αποσκοπούν μόνο σε υλικά αγαθά. «…πιστεύουν ότι οι ξένοι μπορεί να έχουν καλύτερη παιδεία και να είναι κύριοι. Αυτό ονειρεύονται οι γυναίκες (από την Ουκρανία)».
Όμως η προσαρμογή δεν είναι καθόλου εύκολη. Οι γυναίκες πρέπει να ζουν χωριστά από τους άντρες και τα παιδιά κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως. Αν γεννήσουν αγόρι απομονώνονται 40 μέρες. Αν κάνουν κορίτσι, απομονώνονται 80 μέρες. Σε αυτό το διάστημα το σπίτι φροντίζει η μεγαλύτερη κόρη ή η αδελφή τους. «Στην αρχή η απομόνωση ήταν ένα σοκ» λέει στη βρετανική Guardian η Άλα Αλτίφ, 25 χρονών από την Ουκρανία. «Όμως τώρα το προτιμώ από το να είμαι σε μια μεγάλη πόλη. Είναι ήσυχα και γαλήνια και ο αέρας είναι καθαρός». Η Άλα παντρεύτηκε τον Ούζι και έχουν ήδη έναν υγιή γιο, ο οποίος θα κλείσει τα δύο τον επόμενο μήνα.
«Αν και συμφωνήσαμε να επιτρέψουμε τους γάμους με ξένες γυναίκες, ήταν ένα επώδυνο βήμα» δηλώνει στο Al Jazeera ένας από τους 12 κληρονομικούς ιερείς, ο Χούσνι Κοέν ο οποίος γνωρίζει τους κινδύνους που ενέχει μια τέτοια απόφαση. Ήταν όμως επιτακτική και για γενετικούς λόγους.
Με τις γυναίκες στην κοινότητα των Σαμαρειτών να είναι ελάχιστες, πολλοί άνδρες αναγκάστηκαν να παντρευτούν συγγενικά τους πρόσωπα, όπως πρώτα ξαδέλφια. Στα μέσα του 20ού αιώνα το 7% των Σαμαρειτών είχαν κάποιο γενετικό νόσημα. Όμως, τη δεκαετία του ’90 οι Σαμαρείτες απέκτησαν την Ισραηλινή υπηκοότητα με αποτέλεσμα να έχουν πια πρόσβαση στα υπερσύγχρονα νοσοκομεία του Ισραήλ. Σε κάθε εγκυμοσύνη οι γυναίκες υποβάλλονταν σε γενετικά τεστ για να προληφθεί η γέννηση παιδιών με γενετικά νοσήματα. Μία στις πέντε εγκυμοσύνες σήμερα τερματίζεται με αποτέλεσμα τα τελευταία 15 χρόνια να έχουν γεννηθεί μόνο δύο παιδιά με σοβαρή ασθένεια.
«Ελπίζουμε ότι ο πληθυσμός μας θα φτάσει τους 10.000 την επόμενη δεκαετία» λέει αστειευόμενος ο ιερέας Αχαρόν Μεν-Αβ Τσισντα στην Guardian. «Πριν ανησυχούσαμε για το μέλλον της κοινότητάς μας. Τώρα, έχουμε ελπίδα».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News