Σε μια άνευ προηγουμένου διαμαρτυρία κατά της σεξουαλικής παρενόχλησης στους εργασιακούς χώρους προχώρησαν οι υπάλληλοι της Google στα γραφεία της εταιρείας σε όλον τον κόσμο.
Οι υπάλληλοι που συμμετείχαν στη στάση εργασίας άφησαν πάνω στο γραφείο τους ένα σημείωμα προς τους συναδέλφους τους, το οποίο έγραφε: «Δεν βρίσκομαι στο γραφείο μου επειδή διαμαρτύρομαι μαζί με άλλους στην Google και εξωτερικούς συνεργάτες για τη σεξουαλική παρενόχληση, την ανάρμοστη συμπεριφορά, την έλλειψη διαφάνειας και για μια κουλτούρα στον εργασιακό χώρο που δεν είναι λειτουργική για όλους».
The #googlewalkout in Zurich has impressive numbers! @googlewalkout pic.twitter.com/bgLHDLYfez
— Ted (@TedOnPrivacy) 1 Νοεμβρίου 2018
Ο γενικός διευθυντής της Google Σουντάρ Πιτσάι έχει ενημερώσει τους υπαλλήλους ότι θα στηρίξει το αίτημά τους να αναλάβουν νομική δράση. «Αντιλαμβάνομαι την οργή και την απογοήτευση την οποία αισθάνεστε πολλοί από εσάς» ανέφερε σε email που απέστειλε σε όλους τους υπαλλήλους. «Και εγώ την αισθάνομαι, και είμαι απολύτως δεσμευμένος στο να υπάρξει πρόοδος σε ένα ζήτημα που έχει παραμείνει για πολύ μεγάλο διάστημα στην κοινωνία μας… και ναι, και εδώ στην Google».
Η οργή κατά της εταιρείας-κολοσσού γιγαντώθηκε την τελευταία εβδομάδα όταν έγινε γνωστό ότι ένα υψηλόβαθμο στέλεχος έλαβε αποζημίωση 90 εκατ. δολαρίων φεύγοντας από την εταιρεία παρ’ ότι υπήρχε, σύμφωνα με την κρίση της Google, μια «αξιόπιστη» κατηγορία για σεξουαλική παρενόχληση που είχε διατυπωθεί εις βάρος του. Ο Αντι Ρούμπιν, γνωστός και ως «ο δημιουργός» του Android, αρνείται τις κατηγορίες.
Πριν από λίγες ημέρες έγινε γνωστό ότι η εταιρεία προχώρησε στην απόλυση 48 εργαζομένων της μέσα σε διάστημα δύο ετών με την κατηγορία της σεξουαλικής παρενόχλησης. Σύμφωνα με εσωτερικό υπόμνημα που έστειλε ο επικεφαλής της εταιρείας στους υπαλλήλους της, εκ των 48 απολυθέντων οι 13 ήταν υψηλόβαθμοι. Ο Σουντάρ Πιτσάι, πάντως, δεν έδωσε τα ονόματα στη δημοσιότητα και διαβεβαίωσε ότι κανείς από αυτούς δεν έλαβε αποζημίωση.
Με ρεπορτάζ της η εφημερίδα New York Times υποστήριξε ότι η Google αποσιώπησε πολλές υποθέσεις σεξουαλικής παρενόχλησης στις οποίες εμπλέκονταν υψηλόβαθμα στελέχη της. Tην Τρίτη, ένα άλλο στέλεχος της εταιρείας, αυτή τη φορά από το ερευνητικό εργαστήριο της X research lab, επίσης παραιτήθηκε.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News