694
|

Οι Έλληνες, πλουσιότεροι των Γερμανών!

Χριστίνα Πουλίδου Χριστίνα Πουλίδου 11 Απριλίου 2013, 00:38

Οι Έλληνες, πλουσιότεροι των Γερμανών!

Χριστίνα Πουλίδου Χριστίνα Πουλίδου 11 Απριλίου 2013, 00:38

Μια έρευνα που έγινε με παρωχημένα στοιχεία, που συγκρίνει ανόμοιες καταστάσεις και που προκαλεί έναν έντονο πολιτικό απόηχο, είναι αυτή που έδωσε στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, παρουσιάζοντας τα πλουσιότερα νοικοκυριά της ευρωζώνης. Η ίδια η Ε.Κ.Τ., λένε οι πληροφορίες (εφημερίδα FAZ) καθυστέρησε να εκδώσει τα αποτελέσματα της έρευνας για να μη συμπέσει με την κρίση της Κύπρου και επιβαρύνει την πολιτική ένταση που είχε ήδη σωρευθεί στη διαχείριση της κατάστασης. Παρά ταύτα, η ΕΚΤ έδωσε τελικά στη δημοσιότητα τη συγκεκριμένη έρευνα – που έγινε σε 62.000 νοικοκυριά στο διάστημα (όμως!) 2008-2010… Τα αποτελέσματα επομένως, που καταγράφηκαν στην αρχή της κρίσης, προτού αυτή βαθύνει και διευρυνθεί, είναι προδήλως ξεπερασμένα και δημιουργούν εσφαλμένες εντυπώσεις, ενώ επίσης συγκρίνουν ανόμοιες καταστάσεις.

Μετά απ΄ αυτό τον μακροσκελή πρόλογο, που ήταν απαραίτητος για να μην πηδήξετε στο ταβάνι από την αγανάκτηση, σας ενημερώνω ότι σύμφωνα με την έρευνα της Ε.Κ.Τ. οι Έλληνες είμαστε ακριβώς στη μέση του πίνακα των εύπορων νοικοκυριών, στον πάτο του οποίου βρίσκονται οι Γερμανοί… Για να μην πολυλογούμε, η κατάταξη των χωρών των «εύπορων» νοικοκυρέων έχει ως εξής: Λουξεμβούργο, Κύπρος, Μάλτα, Βέλγιο, Ισπανία, Ιταλία, Γαλλία, Ολλανδία, Ελλάδα, Σουηδία, Φινλανδία, Αυστρία, Πορτογαλία, Σλοβακία και Γερμανία.

Η έρευνα συγκρίνει ανόμοιες καταστάσεις, διότι π.χ. σύμφωνα με τα στοιχεία της, μόλις το 50% των Γερμανών είναι ιδιοκτήτες ακινήτου. Αυτό όμως συμβαίνει, αφενός διότι μετά από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο η χώρα έγινε ένα πελώριο εργοτάξιο προσφέροντας «κοινωνική στέγη» με χαμηλά ενοίκια και, αφετέρου, επειδή είναι υψηλός ο φόρος ιδιοκατοίκησης και δεν προβλέπονται εκπτώσεις.

Κατά την έρευνα επίσης, το 60.1% των νοικοκυριών της ευρωζώνης στο επίπεδο της πρώτης κατοικίας είναι ιδιόκτητα, η κατοικία είναι «μακράν» το πολυτιμότερο στοιχείο της περιουσίας των πολιτών, στην Κύπρο ζουν περισσότεροι κάτω απ΄ την ίδια στέγη απ΄ ό,τι στη Γερμανία, ενώ οι νοτιο-ευρωπαίοι είναι συνήθως μικρο-επιχειρηματίες κι έχουν την τάση της ιδιοκατοίκησης, σε αντιδιαστολή προς τους  Γερμανούς, οι περισσότεροι από τους οποίους εργάζονται με συμβάσεις μερικής απασχόλησης και μένουν στο νοίκι.

Οι συντάκτες της έκθεσης, γνωρίζοντας τις αδυναμίες του πονήματός τους συνιστούν τα αποτελέσματα να ερμηνευθούν «με προσοχή», καθώς, για παράδειγμα, «τα στοιχεία της Κύπρου δεν είναι συγκρίσιμα με αυτά των άλλων χωρών της ευρωζώνης» εξαιτίας «ιστορικών, πολιτισμικών και θεσμικών λόγων». Αυτό που δεν λένε ωστόσο, είναι ότι η ακίνητη περιουσία και η περιουσία δεν είναι πια έννοιες ταυτόσημες και, άρα, η έκθεσή τους δημιουργεί παραπλανητικές εντυπώσεις, με παρενέργειες στις προσλαμβάνουσες των βορειοευρωπαϊκών λαών.

Επειδή όμως χτες είδε το φως της δημοσιότητας και μια άλλη έκθεση, της UNICEF, που αναφέρεται στην «ευημερία» των παιδιών στις ανεπτυγμένες δυτικές χώρες, θα σας πω ορισμένα ενδιαφέροντα συμπεράσματα. Σε μια κατάταξη που προσμετρά συνολικά: την «υλική» επάρκεια των παιδιών, την υγεία και την ασφάλεια, την εκπαίδευση, τις συμπεριφορές και τους κινδύνους, την κατοικία και το περιβάλλον, τα ελληνόπουλα βρίσκονται στην 25η θέση, σε σύνολο 29. Τις καλύτερες συνθήκες ζωής προσφέρουν στα παιδιά τους  η Ολλανδία, Νορβηγία, Ισλανδία, Φινλανδία, Σουηδία, Γερμανία και τις χειρότερες η Ρουμανία, Λετονία, Λιθουανία, ΗΠΑ, Ελλάδα, Σλοβακία.

Ωστόσο, τα ίδια τα παιδιά δηλώνουν «ευτυχισμένα» κατά σειρά στην Ολλανδία, Ισλανδία, Ισπανία, Φινλανδία, Ελλάδα και Βέλγιο, ενώ χαμηλή ικανοποίηση παίρνουν τα παιδιά της Ρουμανίας, Πολωνίας, Λιθουανίας, Ουγγαρίας, Σλοβακίας και Καναδά.

Καλές σχέσεις έχουν με τους γονείς τους τα παιδιά της Ολλανδίας, Ισλανδίας, Σουηδίας, Δανίας και Ρουμανίας, ενώ λιγότερο καλές έχουν τα παιδιά της Γαλλίας, των ΗΠΑ, της Ελλάδας, του Καναδά, της Τσεχίας.
Η Ελλάδα έρχεται πρώτη στις γέννες λιπόσαρκων μωρών και ακολουθούν η Ουγγαρία, Πορτογαλία, ΗΠΑ και Ισπανία. Παρά ταύτα, η βρεφική θνησιμότητα στη χώρα μας βρίσκεται στο μέσο της κατάταξης – χαμηλή θνησιμότητα έχει η Ισλανδία, Σλοβενία, Σουηδία, το Λουξεμβούργο κι η Σουηδία, ενώ ψηλή παρουσιάζει η Ρουμανία, Λετονία, Σλοβακία, οι ΗΠΑ, Ουγγαρία, Πολωνία.

Τα ελληνόπουλα είναι ακόμη τα πιο χοντρά μετά από τα αμερικανάκια (τα πιο αδύνατα είναι τα παιδιά της Ολλανδίας, Ελβετίας, Δανίας, Γαλλίας και Λετονίας), έχουν αρετές γιατί δεν πίνουν, δεν καπνίζουν, δεν κάνουν χρήση ναρκωτικών και δεν εκφοβίζονται, ενώ ζουν σε καλύτερο σπίτι από τα παιδιά του Λουξεμβούργου, της Βρετανίας και της Ιταλίας!

Με άλλα λόγια, ενώ οι Έλληνες (ως κοινωνία) λίγα πράγματα προσφέρουμε στην επόμενη γενιά (πέραν της υλικής επάρκειας), τα ελληνόπουλα εμφανίζονται ισορροπημένα και ικανοποιημένα από τις συνθήκες ζωής τους. Είναι το κλίμα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News