656
|

Ο Γιουνούς «ήταν η αιτία»;

Χριστίνα Πουλίδου Χριστίνα Πουλίδου 4 Απριλίου 2013, 01:16

Ο Γιουνούς «ήταν η αιτία»;

Χριστίνα Πουλίδου Χριστίνα Πουλίδου 4 Απριλίου 2013, 01:16

Είναι 9 χρονών και τον λένε Γιουνούς. Ολλανδός υπήκοος τουρκικής καταγωγής. Από τεσσάρων μηνών ζει με ένα ζευγάρι λεσβιών που έχουν αναλάβει την κηδεμονία του, χωρίς να έχει ολοκληρωθεί γραφειοκρατικά η διαδικασία της υιοθεσίας. Η αποκάλυψη αυτής της ιστορίας προκάλεσε πάταγο στην Τουρκία και παραλίγο να στραβώσει τη συνάντηση του Τ. Ερντογάν με τον Ολλανδό ομόλογό του, Μαρκ Ρούττε, την περασμένη βδομάδα. Το θέμα της ανατροφής μουσουλμανοπαίδων από χριστιανούς και δη από λεσβίες, είναι ένα ζήτημα μείζονος σημασίας για την ισλαμική κυβέρνηση – ανάλογης αξίας με το θέμα των εξελίξεων στη Συρία ή την εκεχειρία με τους Κούρδους… Το θέμα του Γιουνούς συζητήθηκε στη συνάντηση των δύο πρωθυπουργών, αλλά τελικά παραπέμφθηκε στους υπουργούς Εξωτερικών.

Ο μικρός Γιουνούς αποσπάστηκε από τους βιολογικούς του γονείς, μετά από σαφείς ενδείξεις κακοποίησης κι εκμετάλλευσης. Οι βιολογικοί γονείς κατέφυγαν στη δικαιοσύνη κι έχασαν τη δίκη, ενώ οι ολλανδικές αρχές προσπάθησαν να αφαιρέσουν από την κηδεμονία των γονιών του Γιουνούς άλλα δύο αδέλφια του και να τα αναθέσουν στο ίδιο ζευγάρι που ανέλαβε τον Γιουνούς, πλην όμως δεν πρόλαβαν. Οι γονείς τα έστειλαν άναυλα στην Τουρκία…

«Αν ένα παιδί δοθεί σε μια οικογένεια ομοφυλοφίλων, αυτό έρχεται σε αντίθεση με τις γενικές ηθικές αξίες και τις θρησκευτικές πεποιθήσεις της τουρκικής κοινωνίας», υποστήριξε ο Τ. Ερντογάν, ενώ και ο υπουργός Μπ. Μποζντάκ (αρμόδιος για τους απόδημους) μίλησε για «μεγάλη τραγωδία». Τόνισε, επίσης, πως 4.000 παιδιά «αφαιρέθηκαν βίαια από τις τουρκικές οικογένειές τους στην Ευρώπη και δόθηκαν σε θετούς γονείς» και κατήγγειλε τον «εκχριστιανισμό των παιδιών μας».

Από την άλλη πλευρά, ο Ολλανδός πρωθυπουργός απέρριψε οποιαδήποτε επιθυμία τουρκικής εμπλοκής στην υπόθεση, που αποτελεί καθαρά «θέμα εσωτερικής αρμοδιότητας». Ο υπουργός Εξωτερικών, Φρανς Τίμερμανς, επίσης, μιλώντας στη Βουλή, διευκρίνισε τους λόγους που υπαγόρευσαν την απόφαση να δοθεί η κηδεμονία του παιδιού στο ζευγάρι των λεσβιών και τόνισε πως «το θέμα υπάγεται στην ολλανδική νομοθεσία και η τουρκική κυβέρνηση δεν έχει λόγο επ΄ αυτού».

Αναλυτές υποστήριξαν ότι η ζέση της κυβέρνησης Ερντογάν για το θέμα αυξάνεται, καθώς (ενόψει των εκλογών του ΄15) θέλει να εμπεδώσει την αντίληψη ότι ο ηγέτης της Άγκυρας είναι ο προστάτης εν γένει του μουσουλμανικού κόσμου. Ιδανικά, ο κ.Ερντογάν θα ήθελε να επιστρέψει από τη Χάγη κρατώντας από το χέρι τον Γιουνούς, για να μπορεί να διακηρύξει ότι «κανένα μουσουλμανόπουλο δεν μεγαλώνει από χριστιανούς» και να το παραδώσει στη βιολογική μητέρα του, που έχει πάρει σβάρνα τα κανάλια τον τελευταίο μήνα. «Όταν ήταν μωρό, μου έπεσε απ΄ τον ώμο η τσάντα που τον μετέφερε γιατί δεν είχε κλείσει καλά το κούμπωμα», ισχυρίζεται κι εκλιπαρεί τον Ερντογάν να της επιστρέψει τον Γιουνούς στην αγκαλιά της…

Φυσικά, στην υπόθεση του Γιουνούς φωταγωγείται το πολιτισμικό χάσμα δύο κόσμων. Αυτό που στα ολλανδικά λέγεται «κακοποίηση παιδιού», στους Τούρκους της Ανατολίας μπορεί να είναι μια συνήθης πρακτική ανατροφής, που υπαγορεύεται από τις σκληρές συνθήκες ζωής. Αυτό όμως δεν αλλάζει, δεν μπορεί να αλλάξει, τις ευρωπαϊκές αντιλήψεις για τα θεμελιώδη δικαιώματα. Η παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων βρίσκεται εξάλλου στις πρώτες σειρές των ευρωπαϊκών αξιολογήσεων της Τουρκίας.

Αρθρογράφος στη «Χουριέτ» παρατήρησε σχετικά, πως στη Γερμανία έχει υπολογιστεί ότι 4.000-6.000 παιδιά τουρκικής καταγωγής έχουν αποσπαστεί από τους βιολογικούς τους γονείς και έχουν δοθεί σε θετούς Γερμανούς γονείς. «Πρόκειται για μια τραυματική διαδικασία που επιπλέον αποκόβει τα παιδιά από την τουρκική κουλτούρα», σημειώνεται. «Δεν υπάρχουν τουρκικές οικογένειες που να προσφέρονται να αναλάβουν τα συγκεκριμένα παιδιά», είναι η απάντηση των γερμανικών αρχών στους Τούρκους αξιωματούχους που διαμαρτύρονται για το θέμα. Ως εκ τούτου, οι διπλωματικές αντιπροσωπείες στη Γερμανία, σε συνεργασία με μια Μη Κυβερνητική οργάνωση, προσπαθούν να ευαισθητοποιήσουν επί του θέματος την τουρκική κοινότητα και ήδη, αναφέρεται, 113 οικογένειες επικοινώνησαν με τα τουρκικά προξενεία δηλώνοντας την ετοιμότητά τους να αναλάβουν ανήλικα παιδιά τουρκικής καταγωγής.

Η οικογένεια του Γιουνούς μετακόμισε «προληπτικά» σε άγνωστη διεύθυνση για να προστατεύσει το παιδί από την αρνητική δημοσιότητα, ίσως και από κάποια απόπειρα υφαρπαγής του. Και ο Γιουνούς, στα εννιά του χρόνια, ζει τη σύγκρουση πολιτισμών που -περιστασιακά και συμβολικά- εστιάζεται πάνω του.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News