Ο κόσμος δεν πρέπει να πανικοβάλλεται σχετικά με τη νέα μετάλλαξη Όμικρον του κορονοϊού αλλά θα πρέπει να προετοιμαστεί τονίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).
Μιλώντας σε συνέδριο την Παρασκευή, η κορυφαία επιστήμονας του Οργανισμού, Σούμια Σουαμινάθαν, είπε ότι η κατάσταση είναι πλέον πολύ διαφορετική από ό,τι πριν από ένα χρόνο.
Σε κάθε περίπτωση, το νέο στέλεχος έχει εντοπιστεί σε σχεδόν 40 χώρες. Δεν είναι ακόμα σαφές εάν η εξαιρετικά μεταλλαγμένη παραλλαγή είναι πιο μεταδοτική ή πιο ικανή να αποφύγει τα εμβόλια.
Σύμφωνα με το BBC, τα πρώιμα δεδομένα που αναφέρθηκαν από επιστήμονες στη Νότια Αφρική -όπου εντοπίστηκε για πρώτη φορά η παραλλαγή- υποδηλώνουν ότι η Όμικρον μπορεί να αποφύγει την ανοσία στον κορονοϊό, αν και οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η εν λόγω εκτίμηση δεν είναι οριστική.
Η δόκτωρ Σουαμινάθαν ανέφερε στο συνέδριο του Reuters NEXT ότι η παραλλαγή εμφανίζει «υψηλή μεταδοτικότητα», επικαλούμενη τα δεδομένα από τη Νότια Αφρική, και τόνισε ότι θα μπορούσε ενδεχομένως να γίνει το κυρίαρχο στέλεχος παγκοσμίως – αν και αυτό είναι δύσκολο να προβλεφθεί. Η Δέλτα αντιπροσωπεύει επί του παρόντος το 99% των περιπτώσεων παγκοσμίως, πρόσθεσε.
«Πόσο πρέπει να ανησυχούμε; Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι και προσεκτικοί, όχι να πανικοβληθούμε διότι βρισκόμαστε σε διαφορετική κατάσταση σε σχέση με πριν από ένα χρόνο», είπε χαρακτηριστικά.
Εν τω μεταξύ, ο διευθυντής έκτακτης ανάγκης του ΠΟΥ, Μάικ Ράιαν, δήλωσε ότι ο κόσμος έχει επί του παρόντος «πολύ αποτελεσματικά εμβόλια» κατά της Covid-19 και θα πρέπει να εστιάσουμε στην ευρύτερη διανομή τους. Πρόσθεσε ότι ακόμα δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποστηρίζουν την αλλαγή των εμβολίων ώστε να προσαρμοστούν στη νέα μετάλλαξη.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News